26.11.12

Pilih 1

Ye..tajuk bkn kes pilih kasih ya...ini berkenaan brg keperluan....

Samsung Tab 10.1
Dah retak menanti belah dek aqmal....mmg kn ganti lah jugak...dia masih je blh guna...cuma x leh dibawa kehulur kehilir lagi lah...sb takut makin teruk plak retak dia....means ganti tu bkn lah cr baru...ganti screen lah....sb mmg kn guna email on the go je skrg....

Samsung Jet
Ini pon tetiba benggong jugak....tah apa sb tetiba rosak....saja lah kot dia nak rosak berjemaah ngan bb aku dulu tu kot....mmg dok asyik nak tanya service kenapa...tp asyik delay jer....ini pon sematphone gak....best guna jet nie....dulu org giler bangga ngan iphone n bb depa...aku tetap utuh pilih jet ms tu....gbr dah lah cantek plak tu...dan sgt frendly use....pon dlm pilihan kn repair...ini pon leh jugak email on the go bagai....la kan digi ada buat pakej intenet sebulan tuk prepaid...

Blackberry Storm
Ni bf kasi pree2 jer pon...ms dpt bb ni..dpt je kutukan hebat x beragak....setelah diterang lagi bersuluh barulah krg kutukan tu..tp still kn perli jugak...hurmm...guna bb pon ok...lagipon pakej bb dr digi sgt murah...yg ni pon bengong jugak....screen jugak kn ganti sb gelap jer...dia menyala jer...cuma screen yg gelap...mmglah kan kalau dah ribut...mmg ribut lah....tp kalau ada bb ni jenuh....x blh nak ltk dlm henbeg bb nie sb nya...asyik lah dok ketak ketok screen dia tu....huhuhuhuhu....

Jadinya..pilihan sekarang bergantung pada harga tuk repair salah satu...yg mn murah aku pilih yg tu tuk repair....yg lain tgu ada duit lbh...huhuhuhu...

Kalau korg...korg pilih yg mana patut aku repair....

p/s : aku syg ketiga2 nie sbnr nya.....terutama tab lah sb sng nak guna jugak walaopon kan......tp kalau mahal sgt repairnya dikala aku kn byr saman nie....baik pilih yg mana murah kan...better jet or bb sb nya...tepon aku dah hlg sb mr. A...jadinya..no aku mmg on lah...tp lecehlah jugak sb ada satu phone jer...nombor aku tp mr a yg pakai...hurm...pehtu aku rmh ni dok bermesej je kalau ada apa2....x blh jd.....

10.11.12

My Wish List

Saja je buat wish kan sempena harilahir dah nak dekat kan..

Pada sesapa yg sudi nak bg hadiah...sila lah rujuk di bawah...
(feeling retis kan...)

Arggghhh...nak buat jugak..

http://www.iceyarns.com/baby_yarns
(benang2 kat situ sgt comel kan...)

http://crochetisfun-amani.blogspot.com/search/label/yarns%20for%20sale
(yg ni pon ok jer..)

http://www.facebook.com/media/set/?set=a.3901258300319.2159750.1545031443&type=3
(sini murah sikit yer benang dia...)

http://www.facebook.com/media/set/?set=a.10150884598674547.436057.700074546&type=3
(ini pon blh jugak...)

byk jer link nak kopipes...tp..xpa lah..jgn tamak...kui kui kui

Sapa yg baik hati nak kasi hadiah...sila beurusan ngan tuan tanah link memasing yer...

oklah...gbr2 benang yg menjadi pujaan...google jer pon...aku tempek kat sini..
kaler dia x kisah sgt...yg suka sebab benang ni sgt besar dan sangat cantik..dan sgt lembut...sesuai lah kat kulit korg...tp lg sesuai kat kulit baby...cer byg kan benang2 tu aku tukar menjadi topi..bunga...baju...shawl...skirt..alas meja..erk alas meja sgt lah sayang nak buat..sebab benang2 ni sesuai utk dipakai dibadan.





xoxo

13.10.12

Aqmal Rafhan 3

Selamat ulangtahun ke 3 man...

10.10 haritu birthday party...mcm biasa lah...pgil org terdekat jer...dah duduk kat kg nie...x leh nak buat party pon..sape je yg nak dtg pon..

2 biji choc moist with fresh cream...sebiji tuk aqil...selebret ngan aqil sekali sebab haritu x sempat nak selebret aqil...mak nya kat spital plak...

Semoga panjang umur dimurahkan rezeki dan mempunyai ilmu agama yg kuat wahai sayang...

muah muah..

p/s : makin terserlah mcm mak dia lah bdk macho ni...





xoxo

14.9.12

Info


What Causes Asthmatic Bronchitis?

There are many triggers that may initiate the release of inflammatory substances. Common asthmatic bronchitis triggers include:
  • Tobacco smoke
  • Pollution
  • Allergens such as pollen, mold, dust, pet dander, or food (and food additives like MSG)
  • Chemicals
  • Certain medications (aspirin, beta-blockers)
  • Exercise
  • Weather changes (for example, cold weather)
  • Viral or bacterial infections
  • Strong emotions (laughing or crying)

What Are the Symptoms of Asthmatic Bronchitis?

The symptoms of asthmatic bronchitis are a combination of the symptoms of bronchitis and asthma.
You may experience some or all of the following symptoms:
  • Shortness of breath
  • Wheezing
  • Cough
  • Chest tightness
  • Excess mucus production
You might wonder, is asthmatic bronchitis contagious? Bronchitis itself can be caused by a virus or bacteria, which are contagious. However, chronic asthmatic bronchitis typically is not contagious.


xoxo

2nd Time

MMg x ramai lah kali ni yg tau kejadian nie pon..org yg rapat2 n ada contat2 sb order biz jer tau...

Kalau nak diingat kan bkn lah sebab hanya kerana ubat lah...mungkin lah sebab sebelum raya....pas raya...seminggu pas raya...2 minggu pas raya...3 minggu pas raya...mmg byk hari jugak delay...makan tu mmg dah elakkan benda yg x blh mkn...mmg ada benda yg x blh mkn..tu mmg aku akan x mkn...pon x hengen jugak nak mkn...

Kekadang benda dah jadi bukan nak salahkan apa...korek semua benda blk kan...terpaksa lah admit...xda sapa pon nak minta sakit...kalau psl ubat part mkn mmg payah lah sikit nak ikut...kalau hari2 tu mmg pyh lah...tp kekadang ada lah jugak...cuma pengunaan nya agak salah....

Cuma haritu terdelay kejap ..eh kjp ker...lama kot...perihal nak pi ER amik neb...mula dilewatkan beberapa jam...kemudian...dilewatkan sehari...kemudian terus dilewatkan...sepatutnya mmg nak pegi mlm tu...tp ada org tgk muka mcm letih ya robi jer...ok lah...kita pi esok2 pagi lah....tahan lah kjp...xtau lah plak mlm tu tgh tido terus kn attack...x sempat nak pagi esok pon....

jadinya saspek plg besar adalah masa mkn2 besar tu...sebab agaknya org campur minyak goreng ikan ketam semua tu kot...kompom lah dorg akan campur minyak kan...xkan lah dorg nak ganti2 kan....jadi skrg...selain ubat...makan2 gitew dah x blh lah..melainkan ko request guna minyak baru...hoh...

p/s : jadinya korg2 jgn cuba nak jeleskan or cuba ajak2 yer...saya bab mkn mmg ssh nak tolak...hohohohohoh......

bolehkah buat ala2 camtu sendiri kat rmh??..pehtu pi msk...soalannya..sapa yg nak masak???

xoxo

31.7.12

Happy Bday Aqil Ridhuan

Anak mama dah 5 tahun....dah blh cakap walaupun gagap...alhamdulilah..keputusan untuk buang tonsil dia sangat betul...dia pon dah nak makan mcm2...ha yg penting...dia dah mkn nasi....carrot.....syok jugak...tapi mesti nak teh o ais...la ni dah lorat perak sikit2 mentara adik masih neyo to be jugak...isk isk sik..

Moga umur mu panjang bersama keimanan dan kesihatan yang baik wahai anakku...takda yg lain cuma harap dirimu menjadi seorang insan yg mulia disisiNya...amin ya rabbal alamin....

Mama sayang aqil....yg best sekarang aqil suka ckp camni....aqil rindu mama....aqil sayang mama...dgn nada ala sedih plak tu...tadi ms nak blk dari wad siap ckp...aqil sayang mama...shian mama sakit...mama x leh balik...isk isk isk...dgn pelukan erat lagie....muah u aqil so muchy....


26.7.12

Ramadhan 6

Ya...selamat berpuasa semua....harini insyallah akan puasa dan x terbuka di tgh hari ok...

Sahur pagi ni mkn sensorg jer...lauk sardin n telur goreng n sosej.....selera kan....air milo segelas....n air suam....air suam penting ya sebagai penutup..kui kui kui.....

Aku xtau nak ckp apa sbnr nya...tp sebok nak menaip jgak pepagi nie...

Tapi dah nak seminggu puasa....sampai skrg aku masih x berapa nak rajin masak....kenapa kah??? Masak ala kadar n ikut dan ja....tapi yg penting...kenyang jugak pas mkn...alhamdulilah....tapi mkn kuih n air pon dah kenyang.....air nya yg lebih pon...mkn x byk pon....cam mana korg blh kata nak kurus masa bln puasa.....minum air bergelen2 time buka posa...haruslah monshit ok....

Jadinya...mari kita berpuasa ya......semoga diberi kesenangan dan kesihatan yg baik untuk berpuasa dibulan ramadhan tahun ini...

p/s : xda mood nak raya.....oh...bkn sb terikut pada status beliau sblm nie yg kata dia xda mood ya....aku nie mmg dari awal lagi haritu mmg xda mood...pon dah kabo kat MIL kata xnak raya thn nie...bulih????

19.7.12

Selamat berpuasa...

Rasanya ramai yg akan post kan dekat fb...selamat berpuasa semua...


12.7.12

Akhirnya....

Ok..skrg dah ada blogspot tuk pengguna android yer...harap sgt memuaskanlah......

Sekadar percubaan....



6.7.12

Crochet

Atau nama melayu je kait jarum satu....

Memulakan aku dgr jarum kait satu...jarum kait dua...mmg aku x paham n rs mcm lawak jer..bila gugel...or baru paham...nie nak kn rujuk entry miss b pasal kegunaan bahasa...

Yer aku sekarang mmg x boleh x mengait dah...ada jer masa mesti nak kait...kononnya nak coti sehari mengait...tp tetap siap gak satu bunga...

Sekarang nie pi mana2 jer aku bawa benang n jarum...kalau sempat aku mengait...

Benang tu senang dpt jer kat sini...tapi tehad lah...ada satu saiz jer...pon ada dua brand jer....ada pon benang yg besar tu satu kedai jer...itupon dia x restok kan...hurm..nak beli online benang pon ssh jugak...sebab x tau cam mana bentuk saiz n kualiti kan...walaopon harga mahal....tp x berapa nak menjamin yer...eh cerita psl benang plak ker..

Ok..itu jer aku nak cerita sbnr nya...yg aku sekarang sgt sebok mengait....pon tetap jugak aku curi2 masa mengait benda sendiri...alhamdulilah,..sejak 2 bulan lps..mencurah2 order...sapa rjn pi lah jenguk baby aksesori kat tab atas tu yer...

p/s: update entry yg melalut sebab xtau nak cerita apa...tp blog dah lm sangat menyepi......

27.6.12

Status FB

Apa yg anda paham....kekadang manusia nie xda tempat nak release tension..jd fb lah tempat dia....nak release tensi pon kekadang org pertikaikan jugak....dan kdg2 ada jugak org yg terasa....pada aku..lagi baik aku keluarkan kat fb dari aku keluarkan dr mulut....kalu simpan dlm hati blh binasakan diri tu jugak...

Tapi kalu dah hari2 kau memaki membabi buta 24 jam pon bengong jugak...

Ada org guna bahasa kat fb mmg giler sopan lemah lembut...tp kat luar mulut cam longkang jugak.....perangai pon mcm apa jugak....sindir dr fb bukan satu cara yg elok yer kalu org lain tau cara kau di luar fb cam mn....

Jadinya...kalu x puas hati abaikan jer status yg x betul tu dan sila jgn cpt melatah....sekian...

p/s: kekadang tensi tu sentiasa ada...dgn cr apa sekalipon kn luahkan jugak..simpan lama2 blh mkn diri sendiri.....

1.6.12

Gawai


Pagi tadi dpt mesej dr sil....dan membuatkan aku terus tanya mr gugel...

Hamek ko...itu rupanya caranya...bila pikir2 ingat2...oooooo...itu cara pure iban...mmg lah ada sumpah seranah bagai dimana aku xtau pon dan aku x penah tgk...jadinya...sebab axal aku ni dulu iban yg beragama kristian....mungkin sb dah kristian maka org2 iban nie sambut gawai mcm basic lah...xda dah sumpah seranah bagai...pagi ahad pi church sembahyang gawai.....ala mcm kita lah pi mesjid semayang raya...

Jadinya sb aku pon keturunan iban yg beragama islam....aku sesuaikanlah ngan agama aku kan...tp xda lah aku bgn pi semayang gawai plak...niat...sambut gawai...buat open house sebab gawai...niat tahun baru iban jer....mkn beras baru....tp aku tgk mak aku msk jer beras cap rambutan tu dulu....ngahahahahaha

Dulu penah jugak masa kursus...kebetulan masa kursus tu hampir semua adalah sabah sarawak yg convert...jadinya berjuta2 soalan lah yg keluar....ai dgr jer...ngahahahaha....ustaz kata..kalau nak sambut pn..sambut cara kita sajalah...yg penting niat...tp jgn sampai keluar akidah.....hohohoho.....

Ha yg penting...kita nak pi melawat org yg sambut xmas pon xpa...asal niat kita tu btl...nak pi bkn sebab meraikan...untuk memaniskan silaturahim sajok....ada paham....

Hari ibu pon harem.....hurmmmmm
Sent from Samsung tablet

13.5.12

Selamat Hari Ibu

Selamat Hari Ibu mak....pagi tadi dah tepon..awal mgu haritu pon dah mesej yg konon nya terlupa padahal aku dah tersalah sebab sebok kat fb dok cerita pasal hari ibu...xpa..x luak mana sangat pon untuk kol mak aku kan..jadinya..mak aku sedang makan angin di Bintulu ya....huhuhuhuhu...



Ini gambar yg sempat aku amik ms blk kg haritu...blk kjp je pon janji blk... tgk..sepasang sedondon kan ai ngan mak ai...

muah muah

xoxo

29.4.12

Bersih...ker??

Aku pon x berani nak ckp...pon x sokong mn2 politik pon...tp saja nak luahkan rasa ja...

Tang mana bersih ya...ada slh sorg ajk kelas agama aku ni pon join...katanya berjihad demi agama....ada sepupu pon join jugak....kengkawan pon ada gak...

Yg peliknya kan...sampai pkl berapa yer perhimpunan tu siap...dan apakah motipnya perhimpunan itu yer....org tu kata..apa yg media sampaikan adalah x betul dari kejadian sbnr nya yg berlaku...hurm...depa kata politik...xpalah..mls nak kacau sb tu mmg bkn bidang aku dan xda kena mengena ngan aku pon...

Ada org kata lagi...berdosa kalau x mengundi...betui kah??sila bg tau kesahihan dosa x dosa psl mengundi tu yer...

Ada terbaca status kat fb... Bersihker semua....ada buat solat jemaah x masa perhimpunan tu...solat sunat jemaah ker...kan..pikir x...ada gak org2 yg kuat agama pon join semua ni kan...ada solat ker...blh solat ker kat tempat ramai org tu...sempat ker pi mesjid kat jln tar tu....aku bkn lah nak kondem org solat x solat...tp depa kata berjihad demi agama...tp kalau dah nak berjihad sangat sampai terabai solat...lagu mana tu (aku pon mmg lah x berapa nak betul lg solat kan) tp ini pendapat aku lah...

Pendek kata pikiran aku nie..mmg sangat2 x mendatangkan hasil lah benda2 camni...polis2 ni terpaksa lah jugak buat kerja bila dah org suruh...percaya lah korg..rela polis askar tu kalau blh nak duduk rmh lepak ngan anak bini jer kalau blh..dah arahan dorg terpaksa lah keja demi nak jaga keselamatan bagai tuk org2 yg agak banggang nie lah...tp ada org kata polis kacau sebab tu dorg memberontak...masuk akai kah....

Lagi cuba pikir..perhimpunan haram...x ke haram tu...(ok ni pikiran banggang aku yer...) kata haram..sah2 dosa kan...lagi..mcm thn lps ada bawa anak2 kecik...tahun ni pon ada lagi ker...kalau ada mmg x elok lah kan..sian depa kena tgk aksi banggang org tua..ok..anak dorg kenapa kita nak sebok kan....jihad katanya....


Takut plak kan..dok asyik pi kelas agama nie...kang org cop pemberontak plak...huhuhu...almaklumlah....ajk mcm org kuat pembangkang jer...jenuh den...bila pilihanraya tu karang.....kompom nie aku dpt beras pree lagi nanti....depa kata derma...aku amik jer....rezeki kan..dah org nak derma...amik saja lah...xkan nak sombong kan.....kalau ada niat lain sebab derma bagai tu....lantak...bukan aku punya hal...dia punya hal....ikhlas x ikhlas aku x tau....

p/s : bersihkan cherrylicious corner yg dah semak....huhuhuhu...


Sent from Samsung tablet

17.4.12

Friendster n Facebook



Cuba korang ingat blk zaman korg guna frenster....jauh sgt beza kan...dulu masa frenster...aman damai tanpa sebarang like gbr bodoh...share cerita banggang...invite game n jualan secara langsung....aman kan...status pon xda yg update seminit sekali...wall pon x berapa semak sgt...cuma syok nak post yg glitter jer kan...

Korg tgk pesbuk sekarang....setiap kali buka x pernah miss dr status banggang...like n share gbr cerita yg banggang....x masuk noti aku yg byk invite game jer...dah block pon leh terbabas game lain plak....tu blm jualan secara lansung plak...ayok...rimas kan...aiolls pon berniaga gak..xdalah nak update setiap minit psl jualan...rimas okay...tau..update selalu supaya org alert...kan..pasni ko lak yg kena alert sapa yg unfrenz ko blk...

Jadinya...kekadang kemajuan tu merimaskan plak...

p/s : rindu zaman mirc...ngehehehe....


Sent from Samsung tablet

14.4.12

Part 3


Ingat x yg aku citer psl bazaar laman seri tu...pehtu ingat x aku ada merepek2 psl management tu....pehtu ingat lg x aku maki hamun...

So kali nie mmg dah decide xnak masuk...so x pyh lah buat cupcake....kebetulan kampar hujan n banjir....jd x buat....so cam biasa lah dak yana ni tepon...awal sikit dr haritu...sblm dia ckp dia dah gelak banggang yakni gelak tuk memulakan maki hamun ya....

Dia kata mmg xda terus lah bazar nie....sebabnya en pakcik yg banggang itu telah melarikan diri....so bdk2 ni nak p buat repot polis lah sb x dpt payment...plus peniaga2 yg lain tu dah byr full payment oooo tuk sewa tu..sudahnya xda apa...

Dan mujur jugak lah bazar yg kita org dpt ni kira kemah sponsor...yakni adalah kemah x bayar cuma kn bagi hadiah dlm 6-8 biji...kan...nsb baik....kalau lah aku ni kemah yg berbayar tu...mesti korg akan dpt agak kan apa isi kandungan entry aku ni...hurm...

P/s: outstation yg agak kurang menyenangkan.....



Sent from Samsung tablet

13.4.12

Banjir

Huh...tekejut den pagi kemarin ni baca mesej yg dihtr mr a...kata banjir kuala dipang...xpa lah lg...pehtu x lama plak pastu kata rmh opah naik air kat dapur ja...tekejuit jugak...kata belah sungai tu mmg dah hbs dah...ok...bepikiran ok lah jugak...harap air surut...rupanya x....

Buka2 pesbuk tebaca status chaq kata rmh opah dah naik air...huwa...letrik shock terus....sambil membayangkan bebudak tu main air....baca2 lagi....mcm x puas hati...dok tepon mr a plak...terus rs gigil sebab mr a kata depa dah kat dewan...ayok..giler sedih hocay...dikala saat begitu aiolls xda ngan anak2....dah lah bapak dia pon xda ngan dorg...hrp opah n wan je lah...

Harap2 semua ok lah menjelang esok hari.....rasa x seronok lah dgr berita kata depa dok tido kat dewan.....yg takit dgr nya kata bomba suh kosongkan rmh...yakni keluar lah dari rmh..selamatkan brg2 penting....then keluar...yg sungguh heran sangat...kenapa x pi mambang eyh...x lepas ke apa ker....ngan banggangnya mr a jwb...biarlah depa tido dewan.....kot blh dpt bantuan...hayok....blh kah pikir camtu dlm waktu gini....nsb jauh seberang....kalau dekat dah kena luku plak....kot kalau dpt...yg ai risau anak2 ai hocay....dah lah bapak dia pun xda masa tu...sgt lah ralatnya....mcm mana lah opah nak jaga depa kat dewan tu....haiyok...

Aiolls tepon opah tadi x dpt...agaknya dah lena lah kot...sebab dpt tau berita pon dah tgh malam buta kan....la ni x sabar nak menjelang esok tuk tau perkara sbnr nya kenapa x pi mambang jer tido....

P/s: x sbr nak blk kampar sebab rs kerisauan amat sangat....serius...rasa mengigil2....

7.4.12

Wahai Pakcik...

Kan saya dah janji td...so sebab dah xda...maki hamun berjela lah jd nya....

Td dpt kol kata xda...ok lah...kompom ngan yana...dia kt ada jer semua sebab x dpt info...ok...dlm dok sesiap sambil melambatkan masa....on d way ke boston dak Yana ni tepon kata xda...dia pin tau sb ramai sgt kot org tanya dia...br lah dia ni dibagitau oleh abg k ni...itupun abg k tu yg tepon pakcik tu tuk kompom....

Satu hal yer....yg nak bsg nya...knapa xnak inform awal2....tau lah kemah kita org kemah sponsor..wajib lah bg tau jugak...lbt ke awal ke aku tau...tetap dah hr jumaat kan...aku dah buat cupcake belambak dr biasa tu...sapa nak jual...ada xda bazar tu pon mmg lah aku turun jugak putrajaya...tp yg hangen tu psl kek tulah...hajer banggang....

Pesanan buat pakcik....sila letak jawatan dan blk kg...try dulu organize kenduri kawen ker....doa selamat ke dulu yer...pakcik jgn belagak yer..pakcik mmg fail...x blh blah....

p/s: nsb bek x jadik..kalu x besempit cam sardin lah..tetiba las minit kata nak ikot....

6.4.12

Tahap dewa

Ok..sekarang nie mmg tgh tahap dewa ya ketensenan nya...dgn ana meragam nangis x renti sampai x leh nak pi toilet pun sebab demam sesema...ngan aqmal lagi buat hal dia yg biasa...dgn psl deal dorg kakak plak..pastu ngan tepon jahanam sebab x leh nak jwb kol...now management bazar seri laman baru kabo kata xda bazar mgu nie....ko giler ke apa....baik ko kata esok jer masa aku dah terpacak kat sana...ni aku dah buat belambak cupcake ni mn aku nak campak...dah sah2 mgu ni aku x niaga sebab aku kena turun kl jugak....kepada yg manage bazar nie yer..wahai incik...kalau x blh handle sila minta tlg org or letak jawatan....sekian....
P/s: dah lah mgu lps haram xda letrik...nie lah org melayu bila dpt projek...sombong..pehtu hampeh..jahanam je semua...x tertanggung...

dan semasa aku tulis ayat ini..bahawa nya adalah bazar tersebut berjalan seperti biasa kata bdk yg organize kemah sponsor nie..jadinya maki hamun aku ni terpulang pd esok ya...kalau ada ok...aku pdm sikit part kata xda bazar...kalau xda aku akan tambah maki hamun aku ya...sekian....

1.4.12

Bazaar Laman Seri Shah Alam

Fuhhhh.....

Walaopon diri ini masih keletihan kerana melepak di bazar seperti tajuk diatas...masih mahu merepek disini ya...

Ok..entry ni mmg xda tujuan lain ya...melainkan tujuan iklan semata2.... Silalah meringankan diri anda pembaca semua tuk hadir di karnival bazar spt tajuk diatas....setiap minggu ada...sabtu ahad...dr kul 11 am sampai 12 am...erk...12 tgh mlm...

Tp aku yg comel ni ada 2 minggu sahaja...so kalau nak jumpa ai yg comel beserta muffin ai...sila lah jengah....dekat ngan pentas ok ai punya booth...hehehehe.....

Cupcake xda lah lg....muffin je ada...baru nak riki market omputih kata...muhahahahaha....insyallah mgu dpn ada cupcake....

Ok....

18.3.12

Merepek Part II

Ok....mlm ni nak merepek...sekarang tgh biol lagi....sebabnya...

Nak berjimat konon ada lah duit simpanan....tp bila ketahuan hangen sgt bila bejimat pd benda x perlu sangat2....x berjimat pon jenuh jugak..bila emergensi ssh jugak....jadi nya sekarang mmg dunia duitan ya...pd yg mata duitzn tu elok jugak...menjamin ms dpn kelurga...itu kalu ko guna duit tu ke jln yg benarrrrrrrr....

Ini dah lah x berduit...tp ko suka ati buang duit x tentu hala...yg aku rs...erghh...xda perkataan yg blh aku nak sebut....

Kadang2...eh bkn kdg2...selalu pon mmg hidup kan stress kan...jgn lah tampa stress plak lagi...lama2 meletup..hancur tu dak...cuba bygkan volcano yg meletup...apa pon xda...semua abu...gitu lah manusia...kalau stress dan kemarahan asyik berganda2....semayang pon msh x tenteram gak rasa...mmg akan meletup lah....hati ayam pon...kalau digoreng...dibiar lama..leh hangus...nak mkn pon x sedap dah...itulah jugak lumrah manusia...sampai bila kan nak bergantung n hidup cara mcm tu...

Peluang...dah jenuh gak bg...mmg tahap kalau kat sekolah mmg dah kn buang sekolah dah....mmg x layak...mmg sukar kan hidup ni...yer..masih lagi bepikir...TUHAN xkn bg ujian yg melampau yg hinga x tetanggung dek diri.... Tp itulah lagi sekali...sampai bila kan...gunung dah meletop...tunggu hari yg sesuai jer.....

ADIOUS AMIGOS....

P/s : lm x pakai tagline ni kan...

Sampai Bila?

Cuba korang renungkan...nak buat bahas pon blh...

Bila isteri buat hal....x penah kita dgr org akan ckp...suami lah ni x jg hati isteri...sb tu isteri buat hal kat luar...hbs kuat org akan kata...gatai merenyam x ingat laki anak... Tapi bila suami buat hal pasti korg akan dgr isteri x pandai jaga laki..x pandai jaga tingkah laku..makan minum terabai...

Korg tgk..pasti akan semua jatuh pada isteri/perempuan..cuba jgn salahkan isteri tu semudah2nya....kalau pon isteri tu layan cam raja sekalipun...suami tetap akan buat hal jugak kalau dia nak buat...

Nak jadi satu kisah lah kan....kenapa ada org x reti nak insap ya....kalau istei dah bw lari anak2 semua baru nak insap...itupun kot kalau...tapi rs nya suami ni x kisah pon sebab dah xda perasaan...sebab xda perasaan sebab dia dah x kesah...kan kan....isteri pon kdg2 lemau n naik muak jugak bila org asyik ingatkan isteri itu ini...nanti suami buat hal....isteri pon dah larat jugak yer sebab dah lemau ngan benda2 berungkit yg x larat dgr..jadinya isteri pon dah xda perasaan...apa nak jadi pada suami...jadilah...andaikata suami nak kawen lain agaknya isteri pon dah x kesah...jangan kata kaum kerabat jer naik lemau yer....isteri lg naik lemau sebabnya...perkara2 sedemikian akan kena balik kat isteri....tu pada yang tau yer...

Pada yang x tau kesah suami isteri ni....lagi teruk si isteri ni kena kondem...lagi lah isteri ni menyampah...ini lah dikatakan munafik yer....sebab org lain semua dakwa suami dah cukup baik...tapi isteri x pandai jaga PEMALAS bagai...

Mmg ya...jodoh tu ditangan TUHAN...apa yg terjadi semua bersebab...kita perlu redha tawakal n sabar....tp isteri ni manusia jugak yer....dia pon ada limit jugak....mmg...org yg baik jodoh nya adalah yg baik....org yg kurang baik jodohnya pon sama jugak kurang baik...tapi SAMPAI BILA jodoh yg kurang baik ni nak menuju kearah yg kurang baik...bertepuk sebelah tangan xkan berbunyi yer semua....dan sampai bila nak bertepuk sebelah tangan....

Jadi pada org2 diluar sana....pada yg xtau kesah suami isteri nie..jgn suka tunding jari pada isteri saja yer....ada sebab kenapa isteri berubah jugak jadi yg kurang baik sebab isteri pon dah lemau ngan semua...sebab tu org kata...dont judge a book by its cover....everything happen with a reason.....see.....

p/s: motivasi sikit pada jiwa mental n minda di malam2 buta yer...esok sambung lagi merepek....

16.3.12

Masih Tidak Sihat

Hoh...kenapa ya...mcm dah tua sgt rasanya sebab asyik x sehat jer....tatkala dok menaip ni pon rasa cam nak demam sakit tekak...tekak rs kering...dah x larat minum air kosong..rs buncit plak...makin perit rasanya....

Selsema lagi...hurm..ssh jugak ya...terasa makin teruk...ni pon sebab terbgn dr tido sebab cers....hurm...nape satu rmh cers ni...apa lah yg kitanorg mkn sampai semua pon cers...si aqmal n aqil sampai merah2 dah bonts tu...kesian...

Sakit2 ni mesti ramai org akan salahkan cuaca kan...hoh...aku rs mcm nak cuti seminggu jer dr sebarang keje..dah lm nak cuti tu...tp x dpt n x sempat....takut jugak kalau ckp camni..karma karma....penah lah cuti yg sungguh2 cuti seminggu lebih...tp keadaan cuti tu sungguh lah x best...

Ke sebab dah lm x pms..,jadi badan rs berat sangat....darah kotor x keluar2....blh jadi ker camtu..oh....

p/s: sakit dtg dan pergi sesuka hati jer....

8.3.12

Kenduri...



Ok...ni aku nak ckp...kira terus terang lah....

Aku mmg dr kecik mmg x diasuh buat kja2 berat....mmg x penah...sb mmg semput dr kecik...jd nya mak pak aku mmg x bg n elakkan dr aku buat keja berat....even skrg pon kalu dorg tgk aku lm sgt duk kat dapur pon dorg akan pgil p dpn....bkn nak kt aku manja ke apa yer...bkn...dan aku pon bkn lah anak kesayangan jugak....

Sebab tu bila kenduri kendara belah sini...mmg minima sgt lah keja yg aku blh buat...dan mesti ada ckp2 yg x sdp aku dgr...dan penah jugak aku berhempas pulas ms hari nak kenduri...then bila pg kenduri aku zooom terus p ER...pon ada jugak ckp2 yg x sedap di dgr...yelah...org2 ni mmg jenis x penah nak paham...reti tau main sondol jer....

Dan mmg jugak aku x reti buat keja secara berjemaah nie...mmg total x reti...kalu aku sensorg buat mmg blh...kalu ramai2 mmg x reti...plus plak bila ada kenduri rmh sedara2...ini lg satu...aku mmg x suka msk dapur rmh org lain...kecuali kalu rmh tu mmg aku dah imun...kalu nak suh aku sebok2 tlg..mmg x punya....

Dan akhirnya..dpt cop MALAS....

p/s : sedih bila org lain buat x kn bsg pon...bila kn kat aku dpn org siap melenting...

Perangai org...ssh nak paham...kita org luar...


Sent from Samsung tablet

Perihal Hospital

Oceh..tajuk mcm aku keje je kat spital..kalau tgk stauptus fb pon kalau aku ada scan foursquare tu..mesti igt aku keje sini kan..lol...iyer tgh keje..keje menghabiskan ubat di hospital...

Dah dua mlm aku wad ni...dua malam jugak diva kecit tu tido ngan aku...cuma mlm td aku rs sgt x cukup tido..jadi makanya aku kol opah tanya...free x kalau nak htr diva kecit blk sat..sb nak tido...nak p mandi pon cam mls jer ni...tp dah cuci muka ok...sebab ngantok sgt dan aku rs kena kurang bergerak....

Dan pagi ni tadi x penah2 seumur hidup aku menginap kat wad ni aku dpt teh o....minum lah jugak...x sampai berapa minit terus skt perut..oh...kuatnya angin teh pakcik...guna teh apa pakcik...saya kat rmh minum sabah tea jer pakcik...

Tetiba mcm dah tua plak...mkn tu sakit...minum ni sakit...isk isk isk...sekarang ni dah start minum susu plak....eh bkn aku nak citer psl spital ker...pesal melalut plak ni...

Back to topik...dan kisahnya...diva kecit dah blk..now nak tido plak x leh..ada org repair something kat luar btl2 sblh tingkap aku ni...alahai...tingin jer aku nak suh senyap....mata dah kabur sebab pengunaan neb yg kerap....now kalau tido mesti doc dtg plak....aduh...harini skip antibiotik sebab td ms mkn ubat perut aku skt..xnak lah mkn ubat...takuit...

Tambah plak aku ada jumpa student yg x berapa nak konpinden..takut2 blur...ayok...nsb baik aku reti waktu jam aku dpt neb or hidrocote...nsb bek dia x msk sabultamol tu dlm line aku..cpt je aku tarik tgn..adik jgn blur2 tau..naya jer...muka pon aku tgk muka bdk kg jer..tp student masterskill hocay...bkn student kem kerajaan...hurm...mmg lah aku x berapa suka jugak ngan student2 ni...depa ni kekadang cam over plak...br jer student..nak msk ubat ikut line pon tergagap2....bl org tunjuk ajar nanti org tu blah depa p kutuk plak...x baik tau...org kasi ilmu dik....pehtu kan dik..jgn lah buat bilik ni jadi bilik gosip yer...tau lah bilik ni bilik isolation....gitu...aku sensorg plak dlm blk ni...motip sebab aku bw diva kecit..maka x leh tido wad biasa..hebaq kan....

Makanan hospital kampar masih menyelerakan...cuma kekadang bekfes x sedap...pakcik sampai lbt ya.....dah lama saya x dpt mihun sup kala bekfes pakcik...or kuey teow goreng ngan udang besau2.....

Pon sama gak..bila kat spital kampar ni..mmg xda benda lain org akan tanya aku...kak yam sehat...opah nya x dtg ker....mak duk ngan sapa la ni...kan..see...ada dua sebab ni kenapa aku org kenal kat sini....pertamanya sebab opah aka mak mentua ai ex staff nurse sini..maka org akan kt...ooooo...menantu kak yam ke....(layanan pon cam istimewa sikit....kui kui kui)...perkara kedua sebab aku kerap sgt sampai sini n ada history besar yg aku rs jarang2 berlaku kat spital gini...yer mls nak ungkit....

Bagus tau kalau rasa2 mcm ada kuasa veto kat spital ni....mn ada somi yg blh jaga bini masuk wad...haritu mr a tido sekali...depa x tanya pon...sebab takut aku kronik lagi..ana ada sekali kan....dan sb dah terbiasa aku buka on off jer oksigen n neb tu...sebab aku tau dorg x sempat...jd buat sendiri ler yer...dan kekadang tu aku terlajak jugak terajar student2 ni..yer...blh lah upah ai sebab ajar student uolls ok...

Oklah..rasa cam pjg plak entry..dan aku rs cam pelik jer...tp mls nak baca blk...

p/s : mesti akan ada typo error kan...lantak...mls nak edit....

7.3.12

Local dialect

Betul ke aku eja dialect tu yer...hantam...ok...ni psl bahasa ibunda kaum iban lah...

Ramai jugak yg pelik kenapa kita org adik badik 5 org ni x penah sembang sikit pon dlm bahasa iban....sebab kita org dari kecik hidup merantau...wah..bapak aku keje merantau....5 negeri kita org menetap....dan kebanyankan nya bahasa melayu semenanjung lah...even sabah lg kita org terer berbanding sarawak..

N kalau tetiba aku ada ckp iban tu adalah ngan kenkawan yg aku kenal kat kuching....itu sebab dorg paksa aku berbahasa iban n melayu sarawak...ok..giler hazab nak belajar bahasa ibunda sarawak tu...(nak kata ibunda akumx leh jugak...sebab lahir tempat lain....)

Dan ada jugak org kata kita org sombong sb x ckp iban...kesian kan...kalau blk kg pon kita org mn jalan2 keliling kampung persis anak dara kampung yg kehulur hilir jual muka kan..opps...mmg x keluar rmh punya...blh kira ngan jari tangan jer berapa org aku knl kat kg tu....itu pon sebab sedara...

Kalau korg dgr mesti korg igt aku ckp iban n melayu sawak sangat lancar..padahal gagap wei...kalau org iban n org sawak dgr aku ckp mesti dorg kata..tulah org semenanjung...lol...ngahahaha.....

Xpa..asal aku paham apa korg ckp sudah..janji aku tau....dan aku kalau mmg saja2 nak ckp local sawak tu mmg x lah..sebab aku akan gagap...dan sebab org sekeliling aku mmg x ckp iban...major melayu jer...n ada jugak kekadang teserempak ngan melayu2 sarawak nie..aku senyum jer..kalau dorg tanya dlm bahasa sawak..aku jwb lah jugak...secara lemah lembut hocay...cover kegagapan diri..huhuhu...

Jadi ada sapa2 yg nak melatuhkan diri ckp iban ngan aku n melayu sawak..silakan...

p/s: kakak aku dialek iban dia dari remun...aku dialek dari kuching...adik aku dialek dr sibu....yg dua org lg mmg dialek serian lah..remun...sebab dorg nie mmg dari kecik dah sekolah kat serian n kg tu..jd major nya adalah iban remun....see...bkn mak bapak x ajar...dr kecik aku muntah dgr lagu ANDREWSON NGALAI N MICHAEL JEMAT tu yer...

Sekian..kdg2 bila time mrh aku taram bahasa iban jer....

Semput

Ya...semput....

Cam mana semput ni leh kena....ada yg kita blh elak ada yg x blh elak..ada yg kt jangka ada jugak yg x dpt jangka...kisahnya cam mana aku leh menang percutian ditaja sepenuhnya makan minum selama beberapa hari...

Ahad : Outdoor shooting katanya beramai2...dan aku sebagai camwhore model penting kena wujud lah kiranya....dan venue tuk outdoor adalah sekitar putrajaya dimana semua org tau putrajaya walau ada pokok matahari tetap sampai ketulang..ini disebabkan angin pns lah..dan ada sedikit acara mendaki bukit...eleh bukit rendah jer..dan sedang mendukung diva yg tgh melalak....jadinya ada sikit lah...

Dah selesai...lama gak ooo...ada kot 2 jam lebih kureng..ke lebih tah....terus memecut pulang ke kampar..tetiba lak mlm tu angin agak panas...oh sblm tu..ms on d way tu ada mkn potato chip dan lps mkn tu lupa nak minum air...x sempat kekdahnya....campur angin lg...jd tekak agak kering sgt dan perit pada sebelah mlm dia...

Isnin : Demam menerjah bersama selsema yg mmg dok manja2 ja.....hbs..duduk lah kat rmh yg mmg mengundang debu x hengat....dpn rmh ada org buat rmh x siap2 lagie.....

Selasa : Lagi sekali berpanas..ni bkn pns sgt apa pon...sebab pi klinik ja..tapi cuaca sgt panas la ni..tambah demam plak..pehtu tetiba teringin laksa penang...pi lah msk sendiri...tetiba...ptg tu teus flet...xda hint sikit2...teus kn tahap yg sampai x leh nak bergerak...so makan masa byk lah mentara nak pi spital...nak mandi bergerak ke bilik mandi dah setengah jam...nak pakai baju semua dah sejam...dah siap2...beregerak keluar bilik ke ruang tamu dah mkn waktu yg pjg jugak....akhirnya sampai jugak ke hospital dlm 7.30 ptg camtu...dan kul 10 doc suh admit..x ckp byk dah.... ' u duduk lah kat bilik u duduk dulu tu..sng bw baby..nanti ai tepon dorg tuk tau ada katil kosong x kat situ...' dan yer..mmg sgt kosong bilik ni...nak angkut hero pon blh....dan kosong nya bilik ni menyebabkan aku x leh nak meng exercises kan mulut aku ni...

Jadi..itulah pakej2 penting yg aku sengaja x elak yg telah melengkapkan percutian aku ni...

p/s : Lepas ni kena berenti mkn LAKSA PENANG dimana makanan itu adalah makanan kegemaran aku.....aku rs blh kot sebab sblm ni aku suka mkn KETAM..pastu acara yg sama jugak menyebabkan aku masuk spital...terus x mkn dah ketam....lps ni ada lah org suka dengki kang mkn laksa depan aku sambil mengiurkan diri kata sedap...awas korg kalau aku telanggar pantang........

Oh tapi..laksa negeri lain aku leh sumbat lg...hahahahahahahaha

20.2.12

Lurve

Aqil Ridhuan...


Sekarang dah masuk tahun ke 5 usianya...Ya alhamdulilah sekarang semua pon nak makan...sampai kadang2 kita takut tgk cara dia mkn...perangai pon blh tahan...degil dan kuat merajuk...

Aqmal Rafhan


Umur dah nak masuk 3 tahun...dia masih menten menjadi pujaan hati Buyui...makan minum masih seperti sedia kala...perangai pun masih tetap menten...dan sangat benkeng ketika berada di mall atau dimana2 sahaja...sukati jer menjerit kalau x dpt brg....x dpt dipujuk...hati keras

Arianna Marissa


Sangat manja pada usia hampir 3 bulan sekarang....agaknya dia dpt tau ada 2 org hero akan jadi bonzer dia pada setiap waktu...suka senyum dan diva sudah nampak sikit dlm dirinya...seperti abang2nya jugak...dah pandai nak menyakat mama nya...like brother like me gamaknya moto hidup dia...

Tapi...Aqil n Aqmal mempunyai sifat dan perangai yang sangat berbeza..tapi mereka tetap bersatu menyanyangi Marissa...sebab tu Marissa makin manja....Walaupun sering bergaduh Aqil n Aqmal...tapi mereka tetap sentiasa mahu bersama....

Walau apa pun..Mama tetap sayang kamu semua...walau selalu sangat SSSTTTRREEESSSS oleh kelakuan kalian semua...

Muah muah muah..


p/s: ayat agak sopan pada entry kali ini ya...sekian....




xoxo

18.2.12

Lagi psl pesbuk

Ok.....sekarang nie aku nak cerita psl sharing yg konon is caring tu...Ayok...korg kan bkn lah saja nak ckp ka apa...tp share membuta tuli sungguh x ok...kot2 benda tu sbnr nya fitnah ke tipu ke...mana korg tau...yg korang tau tekan jer share tu kan...

Tu blm masuk part gbr plak..ni plg hangen lah....apa ke hei nya suka sgt share gbr yg pelik2....plg tgi ranking share gbr...gbr org mati...x kisah lah mati dlm keadaan apa pun...tp bg aku lah sungguh x elok...bila kn keluarga sendiri kenapa xnak uplod plak gbr simati....kita xnak kan..camtu lah org lain...mn tau org amik kat google jer gbr..pehtu tulis mcm2...korg pon sedih percaya kunun lah..memperjuangkan ker...pehtu share....ayok...

Pehtu gbr menatang yg x senunuh tu....ayat bkn kemain lagi..geli lah takut lah apa lah...tp pi share jugak...apa ke banggang nya...dah tau geli pi share buat apa kah..dek kerana gbr2 share yg tah hapa2 nie...aku telah delete/blok/hide...yer..kalau cerita yb pjg2 lebar tu aku hide story jer...psl halal haram semua tu...hurm...malas jugak nak cerita...tah btl ke tidak..korg share jer kan...
Peel org yg suka share2 plak...dah share ko pi kutuk2 plak..ada ker...sungguh x patut...

p/s : ada jugak org p tulis cerita2 siap ada episod kat status...ade ker...nasib lah si penulis kougar n tabu tu x buat camtu...kot ker nak jadi penulis atau nak tulis balik (read copy n taip) apa yg korg tgh baca....sila lah buka blog yer....dan insan itu juga selamat di remove dr list...sekian...

1.2.12

Bulan kedua 2012

huish.....dah msk bln febuari..dan aku masih malas nak menulis di blog...mungkin sebab dari hari kehari sama jer perjalanan hidup...instead rutin harian kan....ke sebab aku byk duduk dlm rmh jer....xda keje lain...nak keluar pon cam mls sb aqmal n anna kalau dah nak menjerit..ikut sukati bapak dia jer kalau nak jerit.....bingit dan runsing.....

tp xkan aku asyik nak cerita pasal depa jer kot kan...oklah...

malam ni ujan....kenapa tah bila ujan lebat malam aku mesti rs takut....

30.1.12

AJL 26

Aik...baru teringat ada ajl mlm ni...siang td dah tgk iklan..konon nak try tgk...sudahnya aku layan estet kat citra jer....

Kenapa yer AJL sekarang mcm dah xda aura lagi..ke aku yg xda rasa hati nak tgk....itupun teringat balik ada ajl sebab buka pesbuk semua kata tgk ajl..dan aku tau lah sapa yg menang kan...xyah tgk pon xpa....pesbuk jer dah kasi result detail...ngahahaha

Adakah sebab faktor penuaan...atau pun mmg aku dah kurang dgr lagu melayu....dan yer..mmg sekarang aku kurang dengar lagu...kalau aku nak dgr pon aku dgr lagu yg dlm pc aku jer...sekali dua kala jer buka mtv...dah bingit rasanya nak dgr lagu sekarang ni....walaupon dlm perjalanan jauh dlm kereta pon x buka lagu...sebab ada budak yg tlg bingitkan suasana kan...hbs kuat psg al-baqarah....[alim kan aku...]

Ok kembali pada AJL ya...mcm mana nak tgk AJL...muzik2 tiap2 minggu tu pon aku x tgk....padahal masa zaman sekolah dulu tu...x tinggal hocay..esok pi sekolah gosip psl muzik2...ngahahahaha...kalau x dpt tgk...moncong sedepa..huish...dan baru aku teringat jugak kenapa aku dah kurang tgk muzik2/ajl ni...sebab penyampai pengacara dia yer....x seronok...aku x suka tgk cheryl samad tu mengacara...mcm x sesuai sangat...mcm kontrol lebih jer...digandingkan plak ngan fbi...gosh..faizal tu pon aku x minat...kekadang aku kalau nak tgk benda2 gini...aku akan tgk pengacara dia dulu...camtulah af dulu tu...tukar ac terus aku x tgk...apa lg...melodi....last aku tgk masa zaman ogy dulu...gosh tua nya ai...ngahahahaha...dan sekarang pon mcm x berminat nak amik tahu pasal retis n lagu kat mesia ni...film pon aku teringin tgk bila dah naik montah aku tgk iklan n review giler2 kat pesbuk..baru lah aku pi tgk...itupun tgu astro pes...ngahaha...dulu xda astro pes aku belasah vcd haram jer....muehehe....

So...kena kembalikan lah kemeriahan muzik2/ajl supaya org jenis aku ni leh tgk....

Ok....aku rasa mcm melalut sgt...idea mmg xda..tp sebok nak cerita psl ajl yg sbnr nya aku tgk estet yg dah berulang kali...

p/s: giler poyo hero malaya belakon dlm estet....lol



xoxo

27.1.12

Updating.....

Huish....lama sgt dah update blog..bukan malas...tp xtau nak cerita apa...walhal byk jer benda aku nak cerita..kekeringan otak n idea nak mula kan mcm mana...kui kui kui...

Jadinya..saja jer buat entry ni...takut kome delete plak link ni kot igt dah x wujud...lolol.....jadinya aku sajikan gambar2 je lah yer....


Gbr anna yg telah dibotakkan..


Mama n man....( dia pgil diri dia man.. )

Mama ngan aqil lak......manja gediks kan pose aqil....


Ngan inik.....

P/s : mtv tgh buka lagu another love song....layan....syok dgr lagu nie kala sunyi camni.....