29.7.09

Dekat seminggu

Huh..panjang cerita ni...isk isk isk iskk

1. Khamis hari tu aku dipaksa ikut blk gi kampar...itu ler kejadian bermula...nek keretapi plak tu...masa tu aku poser plak tu..ada ler setengah lelah gak tu....tp sebab org yg bawa aku tu x berperikemanusiaan.....ok..xpe..janji blk esok hari nya...

2. Pastu kes jumaat plak..pun kena paksa gak ikut org gi ipoh...yg sbnr nya aku mmg xnak pi pun..sebab penat....mmg tau akan penat...ok..ikut jugak...nanti kata derhaka plak...sampai ptg..ada ayat orgg tu kata dia blk sorang dulu...dah hangen dah ni...sebab kalau dah janji camtu2...camtulah kan..kenapa plak nak tukar2...ok..hangen dah kat situ....tgh mlm tu...aku x stabil...aku try tahan gak sampai esok pagi...sampai esok konon nak blk kl.....

3. kul 3 pagi camtu aku gi ER kampar...sampai kul 4 pagi...balik umah....pastu sampai umah stil x leh nak tido sebab asthma...dah ler kena gi sana sini panggil azrul...tu ler...nama jer laki bini...tp tido asing....so kul 6 pagi aku gi balik ER kampar....sampai ler kul 7 lebih mmg dah x stabil...sgt2 teruk....pastu dah ler doc suh buat tu buat ni...gi scan apa ler...kena baring..turun dari katil...bagai ler...mentara aku nak bergerak dari kiri ke kanan tu pun dah hbs kederat...ini kan plak nak kena turun dari katil bagai..mmg tahap x stabil langsung....

4. kul 8 camtu...MY FIRST TRIP WITH AMBULANS FROM KAMPAR TO IPOH....ok...mmg first time ok...sebelum ni aku nek ambulan askar jer...xde effect pun...ni mmg real nyer ambulans..so aku choose tuk duduk kat kerusi jer...tp depa x kasi suh baring...(aku kalau semput mmg x leh baring)..so aku duduk ler kat katil...rasa cam nek kuda....isk isk isk....seriau pun ada...

5. sampai ipoh...terus gi labor room...tetiba plak aku rasa cam aku ni nak beranak kan...xkan ler depa nak paksa aku beranak jugak kan...dah ler baru 29 weeks....29weeks tau...ok..nak suh panjat kat katil wad tu plak...dah ler tinggi katil tu...mmg katil n bilik tu tempat tuk org bersalin ler...cam x sesuai plak aku kat situ....pastu jadi ler isu antara doc2 kat labor room tu ngan doc kat medical ward....ok..mmg satu kisah....satu hal aku nak bergerak guna kederat lagi nak tukar baju bersalin...(pink kaler)...pastu doc sorg ni marah2...dia xde construct ape n ape kan...kenapa admit kat labor room??? (dah ler wei...tetiba plak aku kena pose..depa x kasi mkn..lagi ler aku rasa x leh nak bernafas sebab lapar sgt)....pastu tunggu plak ambulans lagi satu tuk htr kat medical wad...

6. Perjalanan ke medical ward tu pun aku dah rasa sanggap...sebabnya...suhu panas ya rabi...mmg aku rasa ler kepanasan n darah aku tu naik sampai ke otak....sampai kat medical wad tu..aqil x leh masuk...sebab byk sgt penyakit terutama H1N1...so jumpa aqil kat bawah jer...(sedih nya aku bila tgk muka aqil blur2 tgk aku pakai mask kan)..masa ni azrul dah on the way blk kl....(makin hangen aku..karang korg tau ler)...sampai kat medical wad ni..nak kena tukar baju lagi...guna kederat lagi...(green kaler plak)...dah tu panas..kipas cam xnak je pusing...huh...letih...korang bayangkan..aku dah ler lapar...n 29 weeks preggy...then asthma lagi yg x stabil..mmg kena pakai oksigen ler...kena ngadap benda2 kat atas tu...isk isk isk....

7. PENDEK KATA....aku hangen ngan azrul sebab dia yg punca aku penat n sakit sampai terlantar kat hospital sampai 4 hari...ko bayangkan...betapa bosan nya aku...pastu dia duduk rumah lek rilek tido je kan....dah ler dia bawa penyakit batuk2 demam bagai tuh....pastu x jumpa doc...yg teruk kena jangkit aku..siap masuk hospital lagi...dah ler tu balik rmh bersepah...sorg2 duduk rmh apa salahnya susun kemas rmh yg sikit2 jer...ini x..bg tambah sepah...n tetiba aku rasa aku x leh nak hidup ngan dia...sebab aku x rasa dia memahami situasi aku n sebagainya...mmg ler org discaj dari hospital..x semua nya sakit kan....tp mmg aku rasa sedih ler dari saat aku keluar hospital sampai ler aku menulis blog ni kan...bukan aku minta nak sakit selalu pun....tp dah nama asthma...ko makan ubat cam mana pun...kalau dah kena sakit tu...sakit jugak..ada org tu makan gak ubat tetiap hari..aku tgk sakit gak....

8. PANJANG PLAK KATA....pasni aku nak elakkan balik kampar ngan azrul....sebabnya...dia akan tinggalkan aku kat kampar..pastu dia balik sensorg...mula lah perasaan x percaya aku kat dia dtg blk...tau ler aku x keje kan....tp cam mana teruk pun kurang nyer rumah kita....kita tetap selesa kat rmh sendiri....tp jgn ler tinggal aku suka hati..kalau mmg niat nak tinggalkan cakap jer terus terang...ini x...janji blk sekian2 hari..tp bila sampai sana...ini lah itu lah...bila aku nak melawan kang..org kata aku derhaka plak....karang takut kecik hati plak aku xnak stay....lagipun aku bukanlah jenis menantu yg sangat2 baik pun....plus aku mmg dah x caya org tu tinggal kat rmh sendiri lagi.....(fobia trauma)..sampai aku sanggup pantang sendiri kat rmh sendiri....janji aku x tinggalkan rmh ni tuk dia sorang diri...

9. SORRY to say lah kan azrul...kepercayaan aku x mudah untuk kau harapkan.....

10...Aku rasa cam nak demam plak..kering tekak ni...mmg au dpt bajet ler...xde kederat nak arrange party tuk aqil ni...so aku serahkan pada dorg ler..nak cancelkan pun i x kisah...sebab mmg aku x leh dah...dah hbs kederat dah ni

20.7.09

Wow...

Hari ni aku berjaya off layout...ekekeke...sebab aku nak load cam lembs je kan...and hari ni aku berjaya poser ngan cuaca yg agak kering n panas ini....alhamdulilah...ingat nak direct kan sampai jumaat ni....insyallah...sambil ganti2 balance2 poser yg lps kan...hurrm...apa citer ni...

Hr sabtu hr tu bawa aqil cari ikan nak temankan si OTAI..(ikan)..sian dia..muka pun dah monyok tinggal sensorang kan kat aquarium tu...so kita porg pun gi ler...excitednya aqil tgk ikan2 itu...mengalahkan aku...so kita org beli 3 jenis ikan yg lain size n lain jenis....saje nak variasi kan...mn tau hidup kan..sebab sebelum ni aku beli semua sama jenis n saiz...semua mati..ada kot 30 lebih ekor aku dah beli....last2 tgl otai sorg jer....la ni otai dah besar...so byk ler jenis ikan..yg aku suka plak dok ngadap ikan tu....shomey2...alhamdulilah...dah 3 hari depa still idup..sebab aku pesan..jgn gaduh2..jgn gigit kawan2 lain...sama2 idup...otai tu kena respect..ekeke...tp otai aku cam malu2 plak masa kite org letak ikan2 baru tuh...dia duduk dlam drum tu agak lama ler jugak...terkejut kot tetiba jer ramai ikan mai kan...so ada ler sejam camtu kot..baru otai kuar ramah mesra ngan ikan2 yg lain.....minggu ni nak pi beli lagi ikan...ekeke..

Sabtu tu...nampaknya gagal lagi aku nak wiken kat umah sendiri...ekeke..sebab kite org midnight tgk Harry Potter..so terpaksa ler htr aqil kat putrajaya...tgk pun kat GSC putrajaya...so lantak ler..midnight pun midnight ler..janji aku dpt tgk...yg jd mangsa adalah laki ku..hari ahad dia kena keje..standby jg kontraktor...ekeke..jaga jer..bkn nyer penat pun...huhuhu...blk dari HP tu..tgk ada satu surat saman paking...isk isk isk...kul 00:54 plak tuh..ada ker patut...mmg polis ler..dasar *&%^$...mmg tau org akan paking kat luar sebab dah tgh mlm....lantak ler mlm minggu pun...sapa yang nak duduk tgh2 padang depan alamanda tu tgh2 mlm kan....x menganggu langsung...saje jer nak saman org..tu lah aku kata..mmg dasar polis &*&%$

Hari ahad...hari yg sgt boring...no pc...no jln2...and last..aku berjaya tido di siang hari.....isk isk isk...mmg bosan ler...pastu ptg tu chaq ajak gi taman..sib bek kan..kalau x mmg tahap bosan bumblebee lah...kui kui kui...gi taman putra perdana kat putrajaya tu...ler..cantik jugak taman tu...sesuai nak detings2...sesuai nak rekreasi..kelah2 di tgh padang atas bukit uuuu...syokk...nak joging2 pun ok gak..mmg syok...tp limit sampai kul 7 je yer...kalau anda didapati merayau2 disitu lps kul 7..kompom kena halau....hehehe..so jgn berangan nak detings sampai ke malam...

So niat minggu ni ingat nak posa....sebulan lagi nak pose kan...so baik aku poser tuk biasa kan aku n baby aku kat dlm perut ni...kang terkejut plak...kira minggu ni aku tido awal ler...sebab nak kena bgn sahur..aku kalau x bgn sahur..mau pengsan kang posa...and secara x langsung org tu bawa bekal gi keje...kui kui kui kui

Adious Amigos

17.7.09

Kisahnyerrrrrr

Isk...tudia...dlm mak tgh rimas panas2 n perut mak ni selalu keras je kan....dok dgr ler cooler fan mak tu bunyi mengalahkan ekzos fan...isk isk isk..mmg hangen...dah tu pc tetiba jer sekat2...terkedek2...hampeh jer..mmg hangen ler...dah ler tgh syok2 berkebun kan..dok terkedek2...dok heran lah..kenapa ler kuat sgt cooler fan ni nyer bunyi....sesambil tu terpikir ler...mula2 beli dulu bising serupa ni ker....so mak amik kesempatan diatas ke'awal'an kawan mak sorg tu tido awal kan...(tah dia tido sungguh ke apa ke...aku x tau)...apa lagi...mak buka CPU mak ni u ollsss....dok tgk...blm buka lagi..baru kat casing jer....ya rabi...debu x hengat....xpa lah mak buka lah juga....pastu tgk cooler fan tu...mmg ler kaler hitam kan...dikelabukan oleh debu2 gak...isk...mak x puas hati...mak cabut cooler tu....mak berus2 kasi cantik...agak2 leh x simbah ngan air cooler tuh?? tp xde lah mak simbah nok...mak berus2 ngan berus jer....kasi xda debu...kalau timbang cam emas debu tu...mau kaya mak nok....debu hitam plak tu...x hengat...rasanya...jerebu dulu tu ada menyumbangkan sikit lah debu2 yg ada kat cooler mak tu....so selesai semua..siap sanitize lagi satu meja pc ni ha...hamik ko...pastu...dah siap semua psg blk...on blk...uiks...senyap terus...n licin jer perjalanan mak berkebun nok....puas hati...rupernye...yg dok bising cam hapa x hengat tu...cooler rupernya..minta dibersihkan...

So moralnya..pada anda yg syg kat pc anda...rajin2 ler bersihkan PC anda..nak2 jerebu ni kan....depa pun nak bersih aih....

Adious Amigos

13.7.09

PWMD

Rasa mmg nak bercerita...tp perut sakit blk lah...plg teruk x leh nak berpijak belah kanan...masa gi umah chaq leh tahan lagi...nak blk tuh ok sikit...sampai rmh tuh...hbs dah...rasa cam kena pakai tongkat...sebab mmg x leh nak berdiri belah kanan...kena baring n duduk...bila berpijak belah kanan ni...aduhai...rasa cam tercucuk je tulang kat perut belah kanan ni....pendek kata x leh nak berat belah kanan...ok abaikan...

Inilah keratan akhbar sinar edisi perai selatan....huih...x sangka plak kan...sampai glems camni..i pun terasa glems..ekekeke...yg penting aqil kat tgh2 tuh...inilah acara weekend aku hari tuh...menghadiri perjumpaan generasi belah laki aku ni...mmg meriah u olls...(ayat buyui ni)....sesi bergambar tuh yg meriah sungguh sebab mmg best ler..yg atas tuh yg mn sempat celuih dlm dewan...x kira yg kat kemah kat luar yg tgh mkn tuh...yg tgh sok sek2 kat tepi2 dewan tuh...pendek kata..mmg x celuih lah dewan dgn kehadiran generasi2 depa ni....ramai sungguh.....tp mmg letih...aku pun letih gak..dok kepong aqil...penat siot....dah ler aku ngantok...bgn awal pg...giler ahhh...sempat jugak ler aku melelapkan mata masa sesi tahlil tu...ekeke...x sengaja mak...sebab dah ngantok sgt...laki aku pun sebab dia technician...so dia dialu2kan dan dipanggil2 buat keje...sapa suh jadi technician kan...so aku pun terpaksa ler jaga aqil...penat giler...hasilnya..adalah rungutan aku kat atas tuh....



Pastu sesi bergambar keturunan demi keturunan..kira azrul ni keturunan dari hj arshad anak sulung wan mat desa ni...punya lah ramai...pentas cam nak roboh...pastu beransur ke anak2 yg lain....uiks..mmg meriah...aku blk dlm kul 2.30 camtu...sebab aku pun dah x larat..nak blk tepeng lg ptg tu...sampai2 umah...semua laki bini ngan anak terbungkang kat depan tido..depa mama blk ptg2...ajk lah katakan....aqil pun siap nangis2 penat...first time aku tgk dia nangis time tido sebab penat sgt....mmg kompom dia penat sgt....so kisahnya...mmg aku x byk rehat ler weekend ni....tuh psl satu hari ni sbnr nya niat aku nak susun rmh...tp x tersusun langsung...mmg aku x larat dah td...penat ada lagi...pasni xnak dah jln jejauh...(insyallah)..perut dah makin besar...kat dlm tuh mkin ketat...so nama pun ceaser...payah sikit ler...isk isk isk...

Adious Amigos

10.7.09

Masakan Hari Ni

Wah syok kan tajuk aku tuh...ekeke...ptg2 tadi aku bosan...teringat plak yg roti gardenia tu nak expired..sardin pun ada..ingat nak buat je lah sardin kan...pastu terus nak cuba skil buat sardin roll uuuu...ini lah hasil nya yg hbs dimakan oleh sefamily aku..ekeke


My first sardin roll...hehehe..x sangka plak leh jadi..x penah nak cuba takut x jd...hehehe..leh buat lagi pas ni...resepi nak ker..rasanya korg semua mesti tau nak buat sardin roll ni kan...tp sardin tu x berapa nak sedap ler..sebab manis..lagipun aku guna sardin cap A&A...selalu guna king cup...tp masa aku nak beli tu king cup xda plak ler....so abaikan...

Malam ni aku masak chocolate moist plak...nak bw blk kg...uiks...cam x cukup jer aku tgk chocolate moist tu....untuk aku pun bkn leh kira tuh...sebab aku dah tau kesedapan dia cam mana...tp xpe lah...sekadar nak suh mak2 mentua i mkn jer....ngan anak manakan...so tuk ipaq2 tu lenkali lah noh.....angpa kan duk kl...bebila leh mkn...hehehehehehe...lagipun km kan selalu buat kan....hehehe...Inilah hasilnya...sgt comel dok kat dlm loyang yg kecik ni...

Tudia...berkilat kan...siap ada coklat toping ngan coklat rice gitu...mmg sesuai tuk budak2...hehehe...nampak sedap x??? For recipe....payah gak nak kasi resepi ni...sebab aku beli kat kedai bakeri yg ready mix..tinggal nak campur telur, minyak, air...itu je lah...pastu masak....toping dia tu....serbuk koko..(tp aku pakai serbuk vico..sebab koko dah hbs.. :p)..coklat masakan..butter...n susu...donoe..jadi lah cam kat atas tu...comey kan kecik bulat camtu...huhuhuhu...puji diri sendiri ni...mmg i suka ler...

Masa tuang toping tadi...tetiba kan aku rasa cam nak jual je coklat moist ni...agak2 kalau aku jual RM10 ok x tuk loyang besar tuh...hehehe...sedap wooo....mkn ni saja dah kenyang tuh...hehehe...ok ler...nak sambung kebun jap...daaa

Adious Amigos

7.7.09

Aku dan Dirimu

tiba saatnya kita saling bicara
tentang perasaan yang kian menyiksa
tentang rindu yang menggebu
tentang cinta yang tak terungkap

sudah terlalu lama kita berdiam
tenggelam dalam gelisah yang tak teredam
memenuhi mimpi-mimpimu malam kita

duhai cintaku, sayangku, lepaskanlah
perasaanmu, rindumu, seluruh cintamu
dan kini hanya ada aku dan dirimu
sesaat di keabadian

jika sang waktu bisa kita hentikan
dan segala mimpi-mimpi jadi kenyataan
meleburkan semua batas
antara kau dan aku, kita

Baby Boy Again


Model gbr aqil comey plak tuh...ekeke...

Tadi ngan jayanya aku gi Horeb buat scan tuk baby...and cepat jer keluar dari mulut doc tu kata mcm baby boy...pastu terus dia cam gelabah.."aisey...u x tanya pun i terus cakap je..."..ayat yg sama cam doc Ngu dulu masa aku scan kat aqil ler..kekeke...kira kejadian yg sama berlaku td...cuma baby agak aktif sampai kan doc nak amik saiz tulang peha dia pun seksa ya amat..ada ler dlm berapa minit camtu baru dpt...so far..xda lah komen dari doc tu tadi...semua ok jer....alhamdulilah...cuma naluri aku x rasa dia laki...mungkin sebab dah ada laki kan..nak pompuan...n tambah lagi semua org dok kata pompuan..konon nak sah kan ler anak pompuan kan...(dgn alasan konon leh beli bj pompuan comey)..hehehe..doc kata kompom baby boy...so pasni kena cari nama baby boy ler...kita tunggu jer saat kelahiran dia...berdebar2 plak aku..lagi 3 bulan ni...cam mana lah keadaan nak bersalin tu karang kan....rasa cam x penah ada pengalaman kan....tp mmg tau..aku x tau cam mana keadaan masa nak bersalin tu sampai dah bersalin...sebab masa aqil dulu yg aku tau...dah keluar...sakit apa mmg x rasa.....kira ni pun first experience ler bg aku menanti saat kelahiran....harap2 baby sihat...mama tgh usaha mkn ubat ni...ekeke..

Kes ubat plak...aku ingat lah OBIMIN ni comey lotey jer kan..so aku sanggup ler beli dari aku kena mkn yg klinik bg tu...sekali nya..hamik ko...gedabaq nak rak...pjg sungguh...kalah antibiotik nokkk...so terpaksa ler redha...takut jadi cam aqil dulu kan...kesian aqil..tp xper...aqil dah jadi budak yg sgt pintar n cepat belajar...(nakal xyah cerita ler ek..hehehe)

So sesama lah kita menanti kelahiran second baby boy aku yer...cam mana lak ruper dia kali ni....

Adious Amigos

p/s: kan btl..tuh yg mls nak gi scan..aku jd angau...rasa nak gi lg esok

4.7.09

Scholl Warehouse Sale

Ya rabi...kul 8 pagi dah kena kejut suh bgn sebab semata2 nak gi scholl warehouse sale di subang jaya...isk isk...agak sesat ler jugak sebab xtau kemana..siap dah tgk map bagai kan...tp drebar x tgk plak..so ikut ler seken drebar yg agak benggong jugak kan...sesat2..konon nak sampai awal takut cepat hbs kan...sampai kul 11 plak...sekali tgk..ya rabi...ramainya org..aku rasa cam nak patah blk..tp disebabkan dah bgn awal...sesat plak lagi..aku try ler masuk jugak..mula dah masuk sampai dlm..pastu patah balik..sebab aku x berapa pasti aku leh dpt kasut2 tu kan...org dia crowded giler...

pastu patah masuk balik..try gak nak nyelit..walau pun ngan perut2 sekali kan...dpt gak lah..org sebelah2 dah susah hati tgk perut yg cam haper dah tu kan....ngan org belakang dok tolak2...aku redah kan jugak..nak jugak tuh..dah tu..byk kasut saiz 5 dah hbs...hangen nyaaaaa....so nak jugak kasut...beli ler jugak leather shoes tu kan...dpt ler rm60 yg kat kedai aku xtau berapa harga dia kan...tp tima kasih ler pada akak sebelah tadi tu dok tlg aku minta saiz kasut..sebab dia takut nok tgk perut aku....dpt lah jugak walau bkn kaler n design yg aku minat kan...pastu disebabkan pengalaman pertama aku ngandung dulu dok selama 9 bulan ada ler 3 4 pasang kasut putuih kan...so kali ni alang2 scholl sale..aku beli ler jugak kasut ala makcik2 suka pakai kan..mmg ler sedap kan..cuma design jer x berapa nak sedap..padahal aku tgk depa chaq semua ni pakai ok jer kat kaki depa...bila aku pakai rasa cam x serba kena..so time pregnant ler aku cuba pakai kan...kekeke...itu pun kasut tu dok berebut ngan cina tu...sebab tu pun saiz 5 semua pun dah hbs...ke depa mls cari kan..tp..chaq mmg dah pesan...kena pi awal sebab manusia kaki saiz 5 6 ni belambak haq...isk isk isk....so kesimpulan nya aku dpt kasut dua pasang..azrul n aqil dpt penat n coklat yg sekali sale kat situ...ekekekeke....

kasut i yang dua sebelah2 tuh...yg kat top tu ler...yg berbaris 3 pasang tu kasut timah n chaq...tp suka plak tgk kasut chaq yg satu tuh...tp mmg payah ler nak kasut yg cantik2 kat situ kan...tp mmg scholl brand ni aku kureng sikit minat...sebab nya byk kasut style makcik2 kan...then sebab tu ler kureng minat sikit..cuma comfortable je lah...n soft bila berjalan2...ekeke..

Pastu blk dari situ ingatkan blk terus...gi pudu plak saja cari penat...survey kad kahwin sitimah...ada ke nak buat style katun2..nak kelainan ler tuh..tp adakah tunangnya suka katun2 itu..dah ler tunang org tuaaa..ekekekeke...(pakcik lan jgn marah tau...kekekeke)..selesai semua singgah umah anti kjp...aku pun x tau ler apa kes kan..konon nak kasi tau perancangan kawin ler bagai...tp xde pun...pastu blk..pakat pengsan...ooooooooo....

Adious Amigos...

p/s: telur masin tetiba meletup dlm periuk tadi..kisahnya lauk tadi xda telur masin yg letup2 sgt ganas tuh...isk isk iskk

2.7.09

Cream Caramel


Bahan Bahan

A- Puding

1 tin susu pekat
9 biji telur
1 1/2 tin air panas-panas suam (Sukat menggunakan tin susu pekat tu sambil bancuh sisa-sisa susu pekat)
1 tsp esen vanilla
secubit garam

B- Karamel (Caramel)

4 sudu gula ( boleh kurangkan kalau tak suka manis )
sedikit air

Tips:Untuk tidak menyusahkan diri daripada membasuh banyak periuk. Gunakan loyang (saya prefer bentuk empat segi tepat) untuk menyediakan Creme Caramel. Satu bekas untuk membuat caramel (gula hangus) dan terus boleh kukus puding didalam loyang yang sama.

Cara-cara

Karamel

1. Ratakan 4 sudu gula dalam loyang. Letak loyang atas api dapur yang sederhana besar. Biarkan gula mencair dalam loyang.
2. Agak-agak dah nak berwarna keemasan. Perlahankan api, masukkan air kalau tetiba terhangus plak. Supaya temperature down dan tak affect the rest of caramel.
3. Bila dah cair semua gula .Ratakan caramel dalam loyang. Jangan guna sudu (jenuh nak membasuhnya). Just bagi angle , biarkan graviti do its job.
4. Biarkan karamel sejuk. Ianya akan menjadi beku. Jangan nak gatal-gatal usik plak.

Puding

1. Dalam bekas yang lain, masukkan susu pekat dan air panas suam. Bancuh sampai jadi susu.
2. Dalam another bekas, pecahkan telur dan kacau (jangan beria-ia pula memukul sampai kembang, kita bukan nak buat telur dadar.) dengan mode yang perlahan supaya telur sebati.
3. Masukkan telur dalam susu panas suam dan kacau dengan kadar sederhana.
4. Masukkan garam dan vanilla essense. Kalau nak letak vanilla essence lebih pun ok. Sebab nak kurangkan bau telur.
5. Tuang dan tapis puding kedalam loyang caramel yang dah sejuk tu.

Cara memasak

1. Mengkukus dengan api kecil - 1 jam 30 minit at least.
2. Membakar dengan steam bath ( Bontot loyang di dalam bekas air panas ) - dari 1 jam ke 1 jam 30 minit

Cara menghidang

1. Lalukan pisau di bahagian peti Creme Caramel. Cari bekas yang lebih besar dan dalam sedikit. Letak diatas loyang. Dan terbalikkan loyang dengan cepat. Macam nak keluarkan kek. Sangat sesuai di hidang untuk tetamu atau bakal mak mertua yang perlu di impress.
2. Terus saja korek daripada loyang (ini untuk yang malas dan tak ada sapa-sapa nak impress, even diri sendiri)

Ha...ni kali kedua aku buat...dah kureng sikit rasa telur n bau telur tuh...xde ler manis sgt gak...resepi tu aku copy paste je...ekekeke....yg 4 sudu gula tu aku letak jadi 2 sudu jer...karang manis x tahan plak kan...so apa lagi cuba ler..mmg sng sungguh...sng yg mmg sng ler....dah ler sedap weeeiii...hehehehe part buat gula hangus tu yg aku suka tu...ok..

Adious Amigos

1.7.09

Dear Shirley Prescilla Duncan, your chinesse zodiak is Rooster.

Below is your life predition in this year 2009:

Your good luck from the year of the Rat will continue into the year of the Ox. However, there will be many more uncertainties this year compared to the year of the Rat. The good news will be that these uncertainties will not strike unexpectedly and you will have adequate time to take necessary precautions. You will need to thread with care and to expect more challenges this year. Your mind should be kept sharp and you should be alert to handle new challenges. This will be a good time for you to take up courses and to pick up new skills. For those who are students, you will succeed with flying colors this year with little effort. For others, you will also continue to gain great wealth this year. However there will be far more people problems this year, as there will be people who might want to hinder your growth or try to cheat you of your money. As such avoid flaunting your wealth and be cautious of such people. At the same time, you will also meet special people who might bring great success upon you. The challenge for you will be to identify such people and not to trust in the wrong people. How much you will be able to reap from this year will depend heavily on whether you can distinguish between these two groups of people. Your health in general will be average but you will be more accident prone than usual and there might even be indications of having surgery.