14.9.12

Info


What Causes Asthmatic Bronchitis?

There are many triggers that may initiate the release of inflammatory substances. Common asthmatic bronchitis triggers include:
  • Tobacco smoke
  • Pollution
  • Allergens such as pollen, mold, dust, pet dander, or food (and food additives like MSG)
  • Chemicals
  • Certain medications (aspirin, beta-blockers)
  • Exercise
  • Weather changes (for example, cold weather)
  • Viral or bacterial infections
  • Strong emotions (laughing or crying)

What Are the Symptoms of Asthmatic Bronchitis?

The symptoms of asthmatic bronchitis are a combination of the symptoms of bronchitis and asthma.
You may experience some or all of the following symptoms:
  • Shortness of breath
  • Wheezing
  • Cough
  • Chest tightness
  • Excess mucus production
You might wonder, is asthmatic bronchitis contagious? Bronchitis itself can be caused by a virus or bacteria, which are contagious. However, chronic asthmatic bronchitis typically is not contagious.


xoxo

2nd Time

MMg x ramai lah kali ni yg tau kejadian nie pon..org yg rapat2 n ada contat2 sb order biz jer tau...

Kalau nak diingat kan bkn lah sebab hanya kerana ubat lah...mungkin lah sebab sebelum raya....pas raya...seminggu pas raya...2 minggu pas raya...3 minggu pas raya...mmg byk hari jugak delay...makan tu mmg dah elakkan benda yg x blh mkn...mmg ada benda yg x blh mkn..tu mmg aku akan x mkn...pon x hengen jugak nak mkn...

Kekadang benda dah jadi bukan nak salahkan apa...korek semua benda blk kan...terpaksa lah admit...xda sapa pon nak minta sakit...kalau psl ubat part mkn mmg payah lah sikit nak ikut...kalau hari2 tu mmg pyh lah...tp kekadang ada lah jugak...cuma pengunaan nya agak salah....

Cuma haritu terdelay kejap ..eh kjp ker...lama kot...perihal nak pi ER amik neb...mula dilewatkan beberapa jam...kemudian...dilewatkan sehari...kemudian terus dilewatkan...sepatutnya mmg nak pegi mlm tu...tp ada org tgk muka mcm letih ya robi jer...ok lah...kita pi esok2 pagi lah....tahan lah kjp...xtau lah plak mlm tu tgh tido terus kn attack...x sempat nak pagi esok pon....

jadinya saspek plg besar adalah masa mkn2 besar tu...sebab agaknya org campur minyak goreng ikan ketam semua tu kot...kompom lah dorg akan campur minyak kan...xkan lah dorg nak ganti2 kan....jadi skrg...selain ubat...makan2 gitew dah x blh lah..melainkan ko request guna minyak baru...hoh...

p/s : jadinya korg2 jgn cuba nak jeleskan or cuba ajak2 yer...saya bab mkn mmg ssh nak tolak...hohohohohoh......

bolehkah buat ala2 camtu sendiri kat rmh??..pehtu pi msk...soalannya..sapa yg nak masak???

xoxo