28.8.11

Selamat Hari Raya

Ok pada semua yang sudah berada dikampung...n akan on d way balik kampung...sila enjoy dihari raya ya....tp jgn lupa keselamatan...wah..

Selamat Hari Raya pada pembaca semua...[bajet retis kan folower hebu2..] main mercun jgn main mercun buatan sendiri ya....x best kang mlm raya ke spital lak....jadinya....Selamat Hari Raya Maaf Zahir Batin....tau..byk ayat n netry dlm blog ni menyakitkan hati...terkasar bahasa dan sebagainya...


guna kad tahun lepas jer...xda bajet nak buat baru..dlm erti kt lain...MALAS..

xoxo

16.8.11

I miss it....

Hurm..tetiba rasa sedih sebab dok teringat kat aqmal...dok lah terconggok sensorg tgk tv..berguling2 ngan berjuta bantal kat depan tu...selagi blh dia bw keluar bantal tu...kesian nya dia sejak menjak bulan posa ni....aqil pon jarang balik rmh wiken...sebab agak kebizian jugak...nak2 tinggal 2 minggu lagi...i really miss them..

Yang paling penting...rindu nak masak benda mcm2 tatkala nak berbuka puasa...xda dah sekarang ni buka puasa makanan spesial...semua jenis yang cepat dihidangkan...bz sangat ker pon...lol....rindu nak manja kan diri...rindu nak free2....akhirnya menjenguk jua ke ER kampar itu...lol..poser tetap jalan jugak..walau ada terbabas berderet2..huish...nak ganti kang bukan berderet....

Dalam dok kebizian ni...dok terpikir plan bday mr a yang jatuh pada hari raya pertama...ngahahaha...xtau nak buat apa..nak buat kek dia ada sekali kat rmh..punyalah x serprise....ingat nak buat pulut kuning jer..so dia xdalah mcm buat kek tuk dia kan...ngehehehe...

Dan persiapan raya..ayok...actually baju raya aq2 ni dah beli 2 bulan lepas kalau x silap...baju ben10 pilihan abg...maka adik ikut jer....tp still mcm nak ada baju melayu jugak kan...dan korg org melayu....mr a awal2 dah tanya..'tema tahun ni hang nak buat kaler pepel lagi kah?? kalau pepel km guna baju tahun lepas ja...' ni jenis JA lah...recycle baju melayu...ok lah tu dia guna baju melayu 2x setahun...mr a...sekali setahun jer...itupun kot sampai tgh hari jer...tp dia ada jubah yg dibeli kat mekah nun...suh dia pakai jubah lah...

Aku pun ada je baju raya sebenar nya..tp hari tu tgk mcm dah x muat dah..sebab perut dah besar...so hr tu aku dah guna tuk kenduri kawan aku..ngehehe...pakai masa tu pon dah ketat..jadi kita tgk lah wiken ni cam mana yer...wiken ni je lah kot ada masa nak berpoya2..kot lagi....itupun kalau aku x membuat cookies dirmh chaq...mcm xda masa nak cuti lak..xpa2...nanti raya kita sama2 merdeka ya...demi untuk beraya sebagai datin katanya....dan demi galaxy tab [tetiba..] aku gegehkan jugak...ngahahahaha

xoxo

Kebizian....

Kalau ikut kan tajuk tu...mmg lah seharusnya aku x leh nak ngadap pc pon..mmg tahap kebizian melampau...tp ada terselit kemalasan sekali..maka kebizian tersebut buat2 x nampak lah..lg pon amik kesempatan ngadap pc bila time nak kasi tido si demok n time selepas sahur...mentara nak tunggu perut ok dari segala kekenyangan n air yg penuh..maka duduk rileks lah dulu sambil blogwalking n game [sekarang dah lemau lak...] n cek fb also pages....hurm...

Entry agak mengarut..tp lantak lah...kalau dah menulis dikala subuh hening yg dingin sebab kipas angin...lol..bahasa pon agak mcm tenteram jer kan...mata pon ngantok..[lagi sekali ayat sungguh x masuk tajuk..]

La...ok..bizi lah jugak...sebab dah masuk minggu ketiga ni..mmg bz tahap melampau..nak siap kan order n siapkan kek lapis sarawak untuk dijual di minggu ketiga n ke-4 wiken di sekitar kampar....[sekrang dah pandai garis2..]

Kalau nak tau apa jenis kek yang aku buat..sila lah rujuk ke cherrylicious

Untuk delivery yg kompom selamat sampai kepada anda n kek masih didalam keadaan memuaskan...sila lah order sebelum esok [rabu]..kamis tu kira dah last kol lah....sebab wiken 20 & 21 tu akan kesana untuk tujuan delivery secara selamat lah...dan masa tu caj delivery sangat lah murah...dalam rm10 jer...kan..morah kan...pos laju pun korang xkan dapat semurah tu...

Jadi untuk melihatkan aku ni beraya mcm mak2 datin...sila lah order kek lapis sarawak yang aku buat...ngehehehe..[ada hati beraya cam mak datin....ngahahahaha...] aku ni pon tahun ni mcm agak keserdahanaan sikit lah sebab apa persiapan raya langsung xda....cuma bila tgk bebudak..nak beli baju kat bebudak jer....beli yang murah udah ler yer...pakai tahun ni jer...ujung tahun esok dah x cukup dah...hurm..ker nak save bajet beli yg extra sikit pjg kan...leh pakai lama...ngahahahaha...x senonok mak korang ni...so tahun ni kita berjimat cermat ler yer....

p/s: tahun ni zakat berapa hengget eh belah perak ni....buat masa ni aku x jumpa lagi mana2 kaunter zakat sekitar kampar ni...selalu tu..minggu kedua dah bertenggek kaunter zakat aka meja zakat tu....hurm...

xoxo

9.8.11

Pengalam 6 tahun puasa and sahur

Hamek..sebab banyak sangat entry pasal puasa kan...aku pon xnak tinggal jugak nak entry pasal puasa n sahur..

Pengalaman aku berpuasa 6 tahun lepas sangat lah sadis...mmg sangat2 hazab...Islam 2005..then x lama beberapa bulan tu kena puasa...ayok..serius aku cakap....x tipu aku x puasa sehari pon...ayok..teruk kan...agaknya masih terkejut lagi kot....sebab sebelum2 tu mmg mana penah poser pon...tetiba dtg fenomena sahur n puasa...nak bangkit sahur pun x...sangat teruk tahun 2005 tu....

Masuk 2006 pon camtu gak..tapi ada lah jugak poser dalam seminggu...yg lain nan hado...isk isk isk....sampai lah tahun 2007 2008 camtu..mmg hazab bila bulan puasa..sangat2 risau..niat bkn main lagi puasa sebulan...tp nan hado..plg tahan seminggu jer...nak2 alasan 2007 baru lepas pantang..n BF sepenuhnya lah kan...2008 pun camtu....masuk 2009 dah ok sikit...up sikit 2 minggu poser....tp tiap2 hari masa 2007 tu aku dah bgn sahur....dah masuk 2010 n 2011 aku dah cekalkan hati...tekad berpuasa...at least 3 minggu..alhamdulilah...2010 dah sangat membanggakan walaupun x puasa penoh...tp lepas gak 3 minggu...sebab sampai bila lak nak puasa cam budak kecik kan...hurm...2011 ni insyallah cuba berpuasa penuh....walaopon dah menuang sehari/dua sebab masalah2 kesihatan....tp tetap gagahkan jugak...

Bukan apa dah tekad nak puasa ni....sebab rasa nikmat masa berbuka tu sangat2 best...sangat2 seronok...bila x poser mmg lah x rasa kan...ingat depa tipu jer kata nikmat masa buka puasa..bila dah puasa baru tau cam mana....yg plg best nikmat sambut hari raya tu..mmg sangat nikmat nya...sebab berjaya puasa sampai hari raya...walaopon ada masa terkucil kan...jadi bila dah tekad berpuasa...sahur wajib bangun n mkn nasi...supaya aku larat puasa satu hari...walao cam mana ngantok dan x cukup tido..tp dah mind set nak puasa...otomatik belum alarm bunyi aku dah bgn...8 hari berpuasa belum lagi aku terlajak sahur...alhamdulilah..semoga sampai ke hari raya yer...walaopon bulan ni agak bz yang melampau...jadi akan usaha kan jugak....

p/s: anak dah nak masuk 3..xkan nak puasa pagi2 bukak periuk kan.....[tapi aku pagi2 bukak periuk sebab nak rendam..ngahahaha]

Yang penting bangun sahur semua org yer.....

xoxo

7.8.11

Angan-angan

 Gosh..baru pukul 7 ptg ni...adeh lagi setengah jam nak berbuka...tetiba hari ni aku rasa panjang sangat puasa..walaupun hari ni sejuk....alhamdulilah kurang sikit kepanasan n hidrat nya ya...sebab sahur sebok melantak air soya jugak kata nyer...hurm....

Sebut pasal angan2 kan...tetiba tadi teringat masa kecik2..suka angan macam2 kan....tapi aku rasa semua angan2 aku masa kecik langsung x terjadi pon..ceh..angan mat jenin ni...ngahahaha...kecuali part kawen lah...kawen lah jugak walau bukan ngan putera raja..giler ko...kalau semua budak verangan nak kawen ngan anak raja...jenuh lah raja tu kena belambak2 gundik..almaklum lah putera raja ada berapa kerat je kat dunia ni..yg berangan x kira juta lagi...ngahahaha....

Itu satu hal plak...tadi tetiba mr a kata....bila tgk aqmal teringat kat aku..apakah?? ngahaha...yer..kekadang aku pun tgk aqmal mcm aku...adeh...sabor je lah..kuat bebel...ngan bantal n laku bagai..isk isk isk...ade ker...belum campur degil semua..muahakakaka...comey tu kompom lah ada turun..dah kata sebijik cam mak dia...ngahahahaha....

Ok lah..aku ni sebenar nya nak membuang masa yg aku rasa baru habis 4 minit je taip benda merapu ni..ok..daaa


xoxo

6.8.11

Mode Kek Lapis

Iyer....Dah 2 minggu ni aku giler buat kek lapis...sangat seronok rupanya buat kek lapis ni...penat xyah ckp lah...mmg sungguh2 penat..tp sebab ada terminat kat situ...jadi enjoy lah buat...dah 2 minggu jugak buat..tetiba hari ni leh plak x jadi kek ni...lol..kenapa kah?? salah bancuhan ker...atau terlajak mix dia sampai dia jd sangat mulus gitew...lol...

Masih dalam mood pengiklanan jugak..wahakakaka.... sila lah like page ai kat FB..taip jer CHERRYLICIOUS...insyallah jumpa...gbr profile kaler pink cupcake..ngehehe..pink hocay..sekarang ni rehat kejap...x dpt sambung mlm ni jugak...sebab kang potong panas2..hancur lak...cam mana nak buat corak2 kan...jadi kita tunggu lapis2 itu masak dulu..esok kita sambung lagi ya....

Oh ya..jangan lupa ya follow cherrylicious ...

Ok da....

p/s: ok..jangan lupa ya esok bangun sahur....

xoxo