31.12.11

Auld Lang Syne

Lagi berapa jam yer nak ketahun baru....walhal pd umat islam dah lm meraikan thn baru...(tetiba muslimah)...

Setiap kali 31 Dec...mesti teringat family2 n all the beradiks sebok pikir psl juadah mlm nak countdown....the bapaks2 pon dah sebok pi sembelih ayam n the main menu...(xyah lah tulis kan....)

Time nak countdown mesti havoc giler ler...almaklumlah...all the beradiks duduk sekali kan...yg penting bkn atas meja....meja kat kehepsi pon x mampu nak tampung beradiks yg ramai tu....(beradiks read : segala sedara sepupu sepapat)

Pehtu bila dah cukup time...ramai2 nyanyi lagu auld lang syne...sgt sedih kan bila nyanyi lagu tu....or sbnr nya kita sedih sebab meninggalkan tahun lps yg sgt mencipta segala kenangan...dan yg penting kita akan bertambah usia....(part ni yg rindu...ramai2 nyanyi lg ni)

Tp sekarang xda dah...dorg still amalkan....walao x semeriah dulu...dulu kalau nak meriah...the duncan's n the michael's family yg selalu menjadikan suasana meriah...gitew...almaklumlah..molot sensorg cam longkang n puaka...bsg bingit xyah lah cerita..ngahahaha.....sekarang sambut new year seperti biasa....thn ni agak meriah jugak...sebab berkumpul jugak sebelah beradiks ipar....walaopon x semeriah n xda party mcm dulu..cukuplah aq yg memeriahkan n membingitkan suasana...kui kui kui...

Walau apa cara anda menyambutnya...walau apa jua kenangan yg ditinggalkan....anda tetap akan melalui hari2 yg sama...cuma suasana yg berbeza....serta azam yg semakin kuat....(dan seperti biasa...tiada azam tuk thn baru...sebab rs mcm x pernah tertunai pon..melainkan azam thn baru nak byr hutang...lol)

SELAMAT THN BARU 2012....moga hari anda semakin ceria n berfaedah....

Muah muah...

xoxo......Shirley Prescilla @ Rabiatul Adawiyah




Sent from Samsung tablet

16.12.11

Sepanjang 2011

Ok...kita bermula dari bulan ke bulan yer...

Januari

Ok...1st jan...new year lah....berada di kg..serian sarawak...with family tercintun..ngehehehe...cuma mr a je xda...tgh bln blk kampar blk..mak n abak pon ikut jugak...tp depa lepak tepeng plak....
23 ke 24 tah...tragik pertama berlaku dlm seumur hidup...ya rabi...mmg x terduga...ICU hospital ipoh dan tersedar kul berapa pagi tah...pada 31 jan...sedar2 ada kat tempat asing...ngan airmata meleleh memikirkan kenapa diri dilakukan sedemikian rupa...ngan kaki rs x leh nak angkat..tgn diikat kiri kanan...gosh..serious aku x tau knapa dilakukan begitu....oh rupanya ada org terangkan knapa aku ada kat situ...otak dah ligat memikirkan cam mn leh pengsan dan kat mn pengsan...bila dah kumpul cerita semua org selama sebulan baru tau..hurm...


Febuary

2 feb baru discaj...hurm..febuari x byk cerita sgt pon..oh ya...juwita aulya telah selamat dilahirkan oleh siti fatimah di putrajaya....teruja mak u olls...sebab anak pompuan...dan dia pon telah selamat menjadi anak susu mak...ngehehehe....


March

Xda cerita menarik...
Eh kjp...masa ni tgh was2 ngan period...hurm...

April

Bln ni byk buat AR (amazing race)...hoh..giler ko..duduk kampar..ok...kampar - utara - kampar - kl - kampar - putrajaya - kampar - putrajaya..hoh...giler letih...

May

Lepaking bersama the beradiks..feeling sgt kardashians ok...mmg drama sgt...sabar je lah...on genting ms ni...ms ni mak punya lah pakai bekung tu..ala bekung eh org sebut...xtau lah apa nama dia...kunun nya nak nyuruk perut yg rs terlebih lemak tu..rupanya bkn lah lemak...tp ada baby kat dlm...hohoho...nsb mama x mkn pil diet ko..

June

Pon xda cerita...oh..aku msk wad tuk kali pertama setelah kejadian icu itu...hoh...mcm permaisuri org layan...bkn sb apa...sb penah pengsan kat wad yg sama...terus depan kaunter misi depa letak aku...hamek ko...

Bersambung lg ya.....

15.12.11

Tahun Baru

Hurm..lagi 15 hari lagi dah sampai 2012...rasa mcm sekejap ker???

Lol...tapi aku rasa cam lama sangat...lama sangat sangat sangat....

Tahun ni rasa sgt tragik..ngan kejadian2 dari awal tahun hingga ke hari ni...

Nanti aku cerita kan blk ok...

Hoh...ok..sekarang mmg ssh sikit..igt kot dpt tab xda dah berebut pc...tp sudahnya..berebutkan tab plak semua org..bila aku duduk kat pc..pon sebok jugak ada org nak berebut...hurm...

Kalau lah aku kaya kan...aku beli lain jer tab tu..senang...

xoxo

8.12.11

Tahap tensen di hari ke - 7

Gosh..sungguh mencabar minda tahap dewa dan langit ke - 7 berpantang kali ni...dek kerana panas hati n sakit hati ya amat..maka airmata x jadi nak keluar...hanya mampu menahan segala sakit dalaman dgn bengang....hergh...

Baby dah ok....dia senyap x meragam...abg2 plak...ya robi..ke sebab terlampau sgt masuk spital n drip n antibiotik...menjadikan depa sangat lah...no wonder lah karang masuk muka metro...ibu hilang akal fikiran....ya robi...x terkata nak kata cam mana...rasa nak sepak2 rasa nak terajang....dah xtau nak sabar cam mana dah...ini dah mcm x pantang langsung...or cakap jer...x payah berpantang ler....senang...mmg sangat2 melampau....degilnya....ngan rumah bkn mcm rupa tongkang yer...xtau nak ckp rupa apa dah...

Jadinya..kesimpulan supaya semua org tenang dan aman damai...aqil n aqmal perlu dipisahkan....aqil tgl ngan opah..sb kalau tgl ngan aku..mmg mkn tgn jer...bdk tu sgt melampau sungguh...degil tahap apa tah....aqmal n baby blk rmh mambang....untuk merasa tenang dan aman...dan supaya aku x jadi kak limah no 2...makanya..itulah jln penyelesaian nya...sekian....

Tambah lagi seminggu ni dok berulang ke klinik sebab cek darah baby...jaundis...menambahkan kesakitan yg mmg ada...kot ke kalau somi yg htr..leh gak bsg2 bila dia terbawa laju ke telanggar bonggol ker..kalau pak mentua yg htr nak bsg cam mana...silap haribulan kita yg sakit telinga balik...hurm....xpa...karang sambung kat mambang jelah cek darah...mama dah x lalu baby oit...tekanan ya amat sangat....sekarang pon mcm naik lagi tekanan....org suh pi toilet kencing..ko main air..mmg kena libas ngan hos ko karang aqil....

p/s: mmg dah duga semua ni akan terjadi....

3.12.11

Introducing our PRINCESS ARIANNA MARISSA


Inilah baby yg ditunggu2 tahun ini...baby girl...alhamdulilah...sihat berat 2.8kg..lahir 2 Dec 2011 pukul 10.28 pg....di Hospital Raja Permaisuri Bainun Ipoh....ya...ini budak org perak....oh bila telek2....pipi dia mcm abg aqil...yg lain semua mcm abg aqmal...kuat susu...kuat tido....mulut muncung...nampak sgt abg aqmal dah train lm adik dia...hurm...

Sekarang tgh menahan sakit...seriyes...kali ni punya ceaser mmg sgt sgt sgt sakit...tetiba mcm rs menyesal kjp...sb mungkin kn ikat sama...selama ni x kesah pon kalu ubat x amik,..tp td terskip ubat tahan skt..sb jatuh je lantai...hamek..mentara nak tunggu dose seterusnya..rs nak pengsan menahan.....kali ni lantaklah....mmg terbaring jer...sb baring rs kurang sikit tekanan pd perut tu....

Adious guys...xoxo
Sent from Samsung tablet

29.11.11

2 hari lagi

Oh berdebar rasa hati....and teruja jugak sbnr nya....dah terbayang sakit2 tatkala depa nak kasi masuk tiub kench itu..oh...dan terasa jugak x selesanya pabila selesai ceaser....sb kn baring terlantar selama beberapa jam...oh sgt letih ok...masuk jarum tu xyah lah cerita....mmg tau dah rasa dia mcm mana...

Semoga semua selamat hendaknya..mama pon x sabar nak tunggu baby keluar....walaupon dlm keadaan still gementar mcm kali pertama....

Harap2 x kena pospon lah....dan harap2 abg aq sihat2 lah hendaknya....amin...

Testing...

Test jer ni...nak cari cara sng nak update blog n ltk gbr....sila jgn buat saya x seronok menggunakan anda ya...


Sent from Samsung tablet

27.11.11

27.11.11

happy bday to me.....

aisey...dah cecah 30...hurm...dan anak pon nak msk 3 dah....

alhamdulilah...masih bisa melihat dunia atas keizinan nya...dan kali ni bday berada di spital bersama anak teruna sorg tu....dan hadiah bday pon dah dpt....seminggu awal tu...awal2 lg mr a kt...pehni kongsi celebrate kongsi hadiah ngan anak no 3...sb beza seminggu jer...lol.......


Inilah hadiah nya...tq....

P/S: punya lah x syok tulis blog dr mende ni...hurm...

xoxo

26.11.11

2 dec 2011 (111202)

Ini tarikh aku akan buat ceaser...ada lg kurang seminggu...brg2 baby x siap apa pon lg....selalu tu dah siap ready sebulan due...tp kali ni x....kan..sb berulang alik spital...harap2 sblm aku admit 1 dec tu...aqil dah discaj lah...

Udah bapak dia pening...bkn pening psl duit...tp pening psl coti yg dah xda.....hurm....kn lah jumpa bos terangkan semua...(kot kalu bos tu nak paham..)tp seriyes....bila dah tau tarikh tu....hati tetiba rs x tenteram...rs mcm x ready sgt...takut2 pon ada....darah gemuruh dah sampai.....seharian kemarin dok menung mikir cam mn lah nak buat ceaser karang ni...padahal tau dah kalu ceaser tu mmg kurang sikit rasa sakitnya...

cuma masalah sekarang...nak pantang tu...rs mcm nak pantang kat rmh sendiri jer....sb x pernah pon pantang kat rmh sendiri....lol


xoxo

24.11.11

Aqil Ridhuan 2


Buat jam ini (11.11 pg) blm ada lg apa2 keputusan dr doctor surgical n hkl....oh...aqil dah puasa lebih 24 jam dah....kesian....hbs semua makanan dia sebut nak minta..mama pon dah x larat nak buat janji palsu dah.....

moga aqil cpt sihat ya...nanti kita mkn byk2 ya....


xoxo

23.11.11

Aqil Ridhuan.....

Oh aqil...mama xtau nak ckp apa....tp aqil kan budak yg kuat....jd tabah ya...

Aqil dah jadi trauma bila dgr perkataan darah....jd nya td ms nak masukkan darah...terpaksalah misi n mama sebut sirap pekat....dekat sejam jugak nak kasi dia rileks n benti nangis....yg penting tetiba nak ckp ngan yayamama....bukan ummi ok...geleng2 xnak ckp ngan ummi...


tp sekarang dah ok sikit....aqil dah leh buat lawak sikit....cuma yg ralat tu...selagi hkl x bg keputusan...n selagi doc surgical ipoh x dpt nak runding nwgan hkl...maka smelagi tu lah dia akan puasa....ok...aqil mmg bkn jenis yg minta makanan....jd bila sekyali dia minta mmg lah akan cpt2 dapatkan.....even jauh ke apa...tp hr ni jenuh buat janji manis yg mungkin palsu kata...esok abak n opah bw kan....giler sedih...semua makanan kn sorok....


xoxo

22.11.11

Hospital

gosh......rasanya letih 2 minggu lps x hbs lg.....sejak pas aqil ot tu keje ulang alik spital jer....yg sbnr nya sblm aqil ot lg dah ulang alik....tp seriyes kali ni bkn sb semput....alhamdulilah.....

tp agak letih...dan haritu demam lah jugak....sekarang pon tgh melepak kat spital....kesian aqil..dia dah trauma nak pi spital dah sejak ot tu.....kalu blh xnak bg ada perasaan trauma tu pon....tp terpaksa aqil...kalu bkn sb x spai sebulan ot xpa lg....tp mama risau lah.....dan terlupa kjp psl diri tu tgh pregnant yg menanti masa nak keluar jer....mujur ceaser....mmg lah kn ada stamina jugak...sekurang2nya xda lah letih sgt nak meneran kalu normal....

kebetulan mlm ni tido paya basung...jd nya emergensi kejut opah suh tgk....opah pon dah mcm riso sikit...tu tgh skt pinggang tu sb rjn sgt angkat2 pasu...haish....

sekarang tgu doc n blood result...hurm...mcm mn lah eyh...doc x cek aqil pon...amik darah terus lepak kat luar....mujur ada menatang ni dah....xda lah aqil n mama bohsan sgt kalu kn menapak jer kat spital....

p/s: ada lg seminggu nak gaji....ayok...duit yg dikorek2 pon dah nak hbs....adeh....

xoxo

14.11.11

Lagi Aqil Ridhuan...

Alhamdulilah..opt aqil untuk buang tonsil berjaya...

10 Nov - Pegi ENT tuk register tuk masuk wad...bila dah jumpa pakar..tepon sana sini..sudahnya dia kata...nak opt nya esok...tp bed ICU tgh penuh..jadinya...agak  x berapa pasti lah dpt opt esok atau x...kena tunggu kosong baru leh nak ready tuk OT...

Tgh hari tu..masuk dah wad 5D..sangat selesa bilik 3 tu..luas pun luas...ekon pun ekon...lps sejam tu....depa suh pindah bilik plak...bilik 1...ya rabi...x sampai setengah jam dah rasa nak nangis sebab sempit n panas...sudahnya kebetulan misi dtg n kebetulan jugak aqil tido..x sampai 5 minit terus aqil batuk2...mcm nak muntah....jadinya...terkeluarlah ayat dari mulut aku ni kata....blh x pindah bilik lain sebab aqil x leh pns...[dlm erti kata lain...mak dia pon x leh pns...]seriyes giler panas...xda angin..ko bayangkan..elok aqil yg nak masuk OT...kang org lain plak yg masuk...Jadinya pindah ke bilik 4 lak....kali ni pon agak x berapa luas n x berapa sempit..janji sejuk...kebetulan ada dua beradik ni..mak dia kata x leh nak sejuk...so depa keluar bilik tu pi bilik lain lak...terus jadi seluas2 alam bilik itu...

11 Nov - Pagi doktor pakar tu dtg..[semalam lagi dah dtg...singh2 doc si aqil ni...semua jenis hidung tinggi2 gitew....oh..] semalam pon stil x da kosong icu...semalam pon kata..kalau ikut jadual...aqil 1st kes...kul 7 dah kn ada kat bilik OT...jadinya...dok tunggu2...dah siap sampai Mr A kul 6 kat bilik...[dia tido kat luar....sb x leh dua org jaga..] xda jugak doc..doc sampai kata..stil xda kosong...x lama dlm kul 8.30 camtu dpt dah katil kat ICU tu..maka debaran mak dia makin menjadi2...owh..risau sungguh....jadi kul 10.30 aqil dah tukar baju OT...amik neb sesiap...adik pon sempat gak dtg jumpa abg...peluk keterpaksaan sebab tgk abg pakai baju spital....penakut ya robi dak demok ni...so dok kejar2an dgn lif bagai....so sampai lah ke WAD 3..dimana bilik OT berada...

Dok tgu2 bagai semua....bukan seperti dirancang...tarikh aqil OT adalah 11.11.11 dan masuk di bilik OT pun 11 lebih camtu..kira 11 jugak lah....siap ot dlm kul 2 camtu kot...pending nya yg lama...dkt setengah jam jugak pending kat tepi tu...so masa nak tunggu aqil keluar dari bilik pemulihan tu..dok tunggu lah lepak depan wad 3B tu...ICU...lol..baru tersedar n tersentak....terus keluar ayat..'oh kat sini lah mama semua berkampung dulu ker??' tetiba trauma sekejap...nak2 lah jumpa muka doctor2 tu kan..tp kita jer igt muka depa ni..depa sah2 x ingat dah kan...

So kejadian petang tu...dia sangat lemah lah...dok nangis2...nangis2 mcm aku tersedar dari lamunan terhenti seminggu dulu tu...nangis2 sedih sakit bagai lah...rasa nak balik semua...kesian aqil...dok tahan sakit tekak...tp stil leh blh angkat ibu jari bila org tanya ok ke x...bila tanya mana yg sakit...ditunjuk lah drip yg kat tgn...bkn kat leher..lol...bg dia rest jap...ptg tu dia dah nangis betul2...agaknya kesan ubat dah hbs kot...so dia dah rasa sakit...seharian tu mmg muntah2 lah....mlm dia tido ngan bapak dia....mak dia terpaksa balik tuk berehat....

.....................Aci x malas nak buat part2....korang baca jelah sampai hbs ya......kalau x sempat..korg tanda jer kat mana2 korg dah baca..pehtu sambung blk.....lol.......

12 Nov...better sikit dah aqil....dah ada mood...dah mcm biasa...cuma masih takut nak makan lagi...tp ada lah mkn sikit....mak dia pon sempat menyoping di giant beli makanan2 aqil...wah makanan aqil sgt membuka selera dan akaun bank mak dia yer..hoh...gegehkan jugak...janji mkn....sampai2..dia mkn koko krang [koko krunch]...tu pon x byk...alhamdulilah..xda lah terkeluar blk sgt...cuma dia masih berliur ngan byk nya...

13 Nov - Aqil dah blh discaj....discaj kul 12...terus pi jusco big apple...nak bw aqil mkn..itu pon agak kurang lah donut tu dia mkn...selalu dua biji dia mkn...tp haritu sebiji pon x hbs...main nya seperti biasa...mcm bkn baru keluar spital jer kekdahnya...jalan2....tgk2...cuci mata....sakit jiwa tgk samsung tab masih blm berada ditangan....hurm....sempat rembat bantal dua biji dari jusco..ala jusco sale...

14 Nov...hari ni lah  kan..semalam baru dpt tido ngan aqil...xda lah dgr sgt dia berdengkur...ke mcm xda dah...jadinya...alhamdulilah lah...operate buang tonsil tu tuk hilangkan dengkur dia...kira berjaya lah...malam ni nak tgk lagi cam mana lak dia tido n bernafas...agaknya dia dah jadi be'at kot....bila time tertentu...dia masih tido duduk n meniarap kekadang....

p/s : pjg sungguh entry kali ini ya....

xoxo

9.11.11

Aqil Ridhuan

Sekarang dah kul 7.20 mlm [semasa entry ditulis...] xda lagi lah hospital telepon untuk pospon atau kompom kan...jadinya esok kul 9 pagi harus terpacak di ENT Hospital Permaisuri Bainun Ipoh tuk menjalani operation buang tonsil aqil...

Mudah2an....segalanya berjalan lancar...dan setakat ini..mak dia lak yg demam...hoh...ni demam sebab xda penganti phone ker atau mmg demam....

Jadinya untuk bekalan stamina esok..mari kita melanggak 100plus sebotol besar ya....

Harap semua berjalan lancar dan mak dia pon agar bertenang dan rileks yer...jgn gelabah...nanti bp naik...sebenarnya x berapa nak ready lagi ni...tp mmg terpaksa meredikan diri jugak lah...

Ok Bye...

xoxo

5.11.11

Keperluan @ nafsu??

Ngahahaha..tajuk nak sama kan nok....

Huh...2 hari xda phone..mmg lah sangat mentensi kan...byk buang masa depan pc...now menghabiskan jugak masa dpn pc..padahal ada benda lain nak kena buat ni...jadi bila phone xda...mmg ini lah jadinya...

So x jadilah nak terminate kan berok ni..dlm erti kata lain nak downgrade kan jer...sb sblm ni mmg byk guna phone pon..so x yah lah buang masa tiap2 hari nak kena cek emel walhal xda emel masuk pon...at least kat phone kalau masuk ada noti...plus lagi...dlm seminggu pon berapa kali jer ada kat rmh....lainlah aku angkut pc ni kehulur kehilir...

Tambah2 plak lagi..time2 nak kena berkampung kesana sini...menambah kan lagi sakit hati...tu blm bebudak ni minta phone sebab nak tgk cars n katun...menambahkan lagi kelukaan hati yg terguris bagai nak rak...time2 ni lah nak benggong pon...eh bkn benggong dah...mampus terus pon...x alang2 rosak....'MOTHERBOARD lah kak yg rosak...baik u angkat satu.....' hergh....baik aku ribut kan terus jer alang2...kot ker sebab software ker apa leh maafkan lagi...ini motherboard...durjana virus mana lah yg telah merosakkan dia....ker sebab dok kilat bagai nak rak kemarin dulu ni...ker dia saja2 nak rosak saja nak kasi aku moody mcm hanjeng...hangen x hengat...

Paling teruk ada org bawa pi tgk phone tp x beli...itu lagi lah rasa nak tembak kat kepala terus jer..menyakitkan hati yg mmg sakit cam haprak....

xoxo

4.11.11

Menanti bilakah??

Saat ini masih menanti kata pasti pada tarikh nak bersalin...lol..semalam buat appointment baru tuk jumpa pakar...tah bila lah dorg dpt tarikh....tp sekarang mcm2 senak rasa...senak perut toksah kira lah...minggu sudah berkampung ngan aqmal kat hospital ipoh tu...mgu dpn pon berkampung lagi..kali ni ngan aqil ..[harap x pospon lagi..] anak dtg dlm 2 or 3 or 4 mgu lagi...mak depa lak berkampung kat spital ipoh tu jugak...lol...dah jadi mcm pekan yg terdekat je kan...duduk kampar tu...isk isk isk...

Jadinya agak pasrah and tensi sebab xtau tarikh bila nak ceaser nyer...sb x kompom aku ssh nak beli tiket hiueewwww [baca : kapal terbang]..tiket tuk mak aku lah tu...kang beli tarikh due...takut x lagi...nak beli tiket dijangka due...takut x jugak lagik....plus mak pon cam bz sgt2 nih..dpt kontrak jait baju satu gerumpuk indu...[erk cam mana nak translate eh...ala2 kumpulan wanita umno tu...tp ni site belah sarawak lah..] mmg mkn riban lah....mama pon cam bizih jugak tu..lol....

xoxo

28.10.11

Scan Lagi

Harini secara x sengaja pegi cari klinik tuk scan..sebab satu baby kurang sangat sangat sangat gerak..pehtu pinggang kaki bagai sakit nak rak mcm nak bersalin..kecuali xda sakit perut jer..

Ok keputusan yang diambil..dan doc tadi pon kata..ikut jer scan ni..sebab dah 3x scan tetap jugak bln 12...sebab bulan 1 tu dah lbt sgt...risiko sangat sangat sangat tinggi adalah bahaya n kematian..lol..takut kan..giler ganas doc ni ckp lepas terus...then dia kata..awak pegi jer jumpa pakar...jgn tunggu tarikh sepatutnya...sebab kalau nak ceaser kena 2 minggu awal...so dats mean dlm area 23-25 nov lah kena ceaser ni...sebab risiko bila dah rasa sakit nak bersalin tuk kali ketiga ni mmg bahaya lah tuk ceaser...takut potong perut terpotong baby...[doc tu ckp lepas lagi...]

Jadinya bila doc dah ckp camtu barulah mr a kata...ok lah kita kena buat sendiri jumpa pakar awal bln 11 yg dia fikir ada lagi sebulan....minggu depan jer pon..baru dia kata..oh ye ke...jadinya..menjimatkan waktu dan segalanya....masa htr aqil 10 nov ni..setel kan aqil....then terus pi klinik pakar ante natal tu...mama pon bg suggestion yg sama....ye lah..dah aqil dulu pon dah cukup sekarang ni memeningkan kepala pikir cam mana lagi nak buat dia..kesian...berat dia dah kurang dari adik..adik lg berat....mungkin lah org kata takdir kan...tp tanpa kecuaian pihak tertentu mungkin benda ni xkan jadi mcm ni kan....jadi..itulah...yg ketiga ni nak kena demand jugak...

p/s: doc & misi x selalu nya betul..kita kena ambil langkah sendiri jugak....cam aqil pon...semua tempat pegi cek....xlah semua..tp pegilah jugak..swasta bagai...ada pakar yg sgt pakar [sb dia dah tua...kira dah lama pakar lah...] pon kata tonsil dia ok..padahal doc2 kat wad tu kata x ok....boleh terima ker???

xoxo

24.10.11

Keseronokkan...

Hurm...tatkala ni..mmg lah pagi buta ya amat...kul 1.30 PG...hurm..pagi2 buta lah baru nak update katanyer...

Secara x sengaja...sb kala ini x blh nak tido sebab Ada mcm2 rs....lapar Ada...senak perut Ada..skt belakang Ada...tp dlm dok lapar ngan x leh tido lg...huish..ligat sguh baby dlm ni gerak yer...sbr baby..tau MU jadi ikan bakar kpd MC td..nak buek cam mano...

Mmg rs syok kalau baby gerak..walaopon kdg2 rs Sgt x selesa...tp ini lah kali terakhir dpt rasa gerakan baby...lps ni mesti rindu...almaklum lah..demi kesihatan jugak...jadi kita redha je lah...mungkin itu cukup untuk aku n laki aku..(wah ayat...)

Perut masih agak lapar..kalau mkn time ni bertambah lah x leh tido...dah lah menjak masuk phase ke-3 ni...Cara tido adalah secara duduk menyandar...mmg Sgt teruk keadaan dia bila bgn pagi...tulang punggul pon akan rs mcm bengkak...sebab semalaman asyik duduk jer tertekan...dan Sgt moody lah jugak bila bgn tido....jadi kesimpulannya...kena tahan lah jugak tuk 2/3 bln lagi...hurm...

P/s : cam mana yer remaja2 yg buang bayi segala tu...ms alam mengandung tu..xda sikit ker tercalit rs syg dikala baby gerak2 dlm perut??....(tp ttp x suka org yg suka share benda2 camni...pehtu dah share p komen tah haper2 kutuk org tu..sendiri share...sendiri kutuk)
Sent by DiGi from my BlackBerry® Smartphone

20.10.11

Dec or Jan

Hurm..kekeliruan berlaku lagi disaat badan tgh x tenteram...gatal2..bengkak2..sakit2 bagai..bila scan kata due on dec....tetiba kemarin gi check-up...doc decide suh ikut tarikh yg was2 tu...Jan...gosh...dah lah mmg was2 kan...ditambah lagi..hurm...tapi rasa nya kalau ikut scan...scan tu btl lah..sebab sebelum ni selalu kalau scan mesti doc akan kata baby kecik dari ukuran sbnr...tp kali ni...baby mcm ikut minggu...xkan lah baby besar dari sepatutnya....kalau tgk pada ukuran scan..mmg ada perbezaan selama sebulan yer..ok..

Jumpa pakar 7 dec ni...nak dikabokan semua benda perihal lah..sebab masih trauma n takut overdue....tambah lagi...baru 31/27 minggu ni...dah rasa mcm nak tunggu masa bersalin jer sebab rasa mcm dah x larat sangat nak bawa perut....mcm dah letih sungguh...semua org tgk pon akan tegur....dan tanya bila due..bila dikabokan due..semua terkejut ala makcik gayah...[nyampah aku cara tekejut korg kan...nampak sgt nak perli aku ler tu..] ayat tu....lambat lagi..tp nampak mcm dah x larat mcm nak due jer...ceh..teringin jer nak tempek kasut berpasir aku ni kat muka korg kan...nyampah...ok...

Done....

xoxo

7.10.11

Aqmal Rafhan

Aqmal Rafhan dah hampir 2 tahun dah...wah..tahun ni agak2 sangat melampau yer bday celebration abg2 AQ ni...hurm...

Haritu Aqil celebrate kat Genting....secara x sengaja jugak plannya....kali ni Aqmal insyallah kat Cherating...sebab semua org nak ke Cherating malam ni...[semoga selamat sampai kedestinasi....AMIN]...

Cadangnya mmg nak buat ala simple habis lah bday Aqmal ni sebenarnya...sebab memula plan abg Aqil kena opt buang tonsil pada 7 oct ni...sepatutnya harini lah...dalam dok debar2 bagai ngan apa....tetiba pihak spital tepon kata di tunda...oh..lama giler nak tunggu...sebulan jer pun...tp sebulan pon agak lama jugak...jadinya..terus ummi tepon kata...jom lah ke Cherating....

Disebabkan empunya blog ini adalah kaki jalan..walaopon dah x larat nak bw perot...dan sebab semua org pi...dan sebab nak sambut bday Aqmal sekali..n anibersari mak yang n pak yang...so pegilah..asal nak buat brownies as kek depa ni...tp x jadi...sebab xda masa...hohohoho...nanti beli kat sana je lah yer...

OK..sampai disini ya...opps...

Jangan lupa follow Cherylicious ya...mwah...

xoxo

4.10.11

Hurm

Aku pon pelik...tp mesti akan org lain pikir org2 mcm aku akan sokong benda2 ni kan....isk isk isk la...kalau lah diluluskan x tau lah jadi apa....


tetiba kan aku punya blog bertukar...ngahahaha


Pertubuhan Melayu Murtad telah diluluskan!!


persatuan Melayu Kristian telah SAH ditubuhkan di Malaysia !!
Injil telah dicetak & di edar...
IFC buat RoadshoW besar-besaran sokong kebebasan Beragama...
Bersedialah wahai saudara - saudari ku yang amat disayangi...
BERDOALAH SEMOGA UMAT ISLAM SELAMAT
tolong sebarkan kepada yang cintakan AGAMA ALLAH

(Agama Islam)....
gambar Lina Joy ( belakang sekali ) & Para peguamnya ISLAM DIHINA DI MALAYSIA
Baca sama-sama...

Dunia akhir zaman semakin menakutkan bila
berkait dgn soal akidah. Nak jadi apa dah ni??
Patut laa ada yang kata tak nak ada anak.
Bukan takut nak beranak, tapi takut
ada anak yang terpesong akidah.. baik tak de langsung!!

Mufti Perak, Datuk Harussani Zakaria bangkit dalam isu ini dengan
membuat kenyataan akhbar bahwa umat Islam wajib isytihar perang
terhadap pertubuhan IFC itu dan minta 50 ahli politik Islam yang menurunkan
signature sebagai menyokong penubuhan IFC itu bertaubat kepada Allah swt
kerana dibimbangi aqidah mereka sudah terbatal [3]. Datuk Harussani juga
minta kepada semua penceramah, semua ustaz-ustaz yang mengajar
kuliah-kuliah dan semua khatib-khatib, supaya jangan lupa cakap benda ni
dalam kuliah-kuliah dan di atas mimbar-mimbar Jumaat bahwa pertubuhan
IFC ini adalah musuh Islam di M`sia.

Tuan-tuan tau depa minta apa kat PM?...
Depa send memorandum kepada PM meminta 15 perkara berhubung
dengan Islam supaya dimasukkan dalam perlembagaan Malaysia.
Antaranya:

1) Setiap anak yang baru dilahirkan di Malaysia jangan dikaitkan dengan
mana-mana agama sehinggalah anak itu berusia 18 tahun
- Tu dia tuan-tuan. Ini apa cerita ni? Maknanya, anak-anak kita langsung tidak boleh
dididikkan dengan cara Islam. Kita tak boleh bubuh nama Islam kat
anak-anak. Sampai umur 18 tahun, baru boleh duduk bincang di mahkamah,
tanya kat anak kita, 'Hang nak ikut ugama apa?'...Kalau dia kata nak
jadi hindu, maka jadi hindulah dia. Kita tak boleh nak buat apa sebab dah
digazetkan dalam Perlembagaan Negara.

2) Di dalam dokumen pengenalan mykad dan passport dihapuskan kolum
identiti agama - maknanya, perkataan 'Islam' yang ada kat mykad kita itu,depa
minta di'tiada'kan.

3) Mana-mana orang bukan Islam kalau nak kahwin dengan orang Islam, dia
tidak perlu masuk Islam.

4) Mana-mana orang Islam yang nak kahwin dengan orang bukan Islam,
mestilah dia tukar agama kepada bukan Islam.

5) Sebagaimana kerajaan Malaysia menyalurkan dana kepada masjid-masjid,
begitu juga kerajaan Malaysia mesti menyalurkan dana kepada semua rumah
ibadat orang bukan Islam.

6) Peraturan sekolah yang mengizinkan anak orang Islam menutup aurat
hendaklah dimansuhkan, kerana ia menghina agama bukan Islam.

7) Hapuskan mahkamah syariah kerana ia juga menghina agama-agama lain -
mahkamah syariah kalau takdak, habih la kita tuan-tuan. Walaupun la ni
bukannya perfect, tapi itulah satu-satunya mahkamah yang defence agama
kita. Kalau mahkamah syariah disingkirkan, masalah faraid pusaka, masalah
nikah kahwin, cerai talak apa semua tu macamana?...Kalau tak dak mahkamah
syariah, maknanya, perkahwinan tidak akan berjalan di atas akad nikah,
sebaliknya, perkahwinan akan dibuat secara berdaftar

8) Mana-mana orang bukan Islam yang masuk Islam, semua hartanya
dikembalikan kepada waris yang tidak beragama Islam.

9) Mana-mana pasangan yang bukan Islam, apabila masuk Islam, maka hak
penjagaan anak tidak boleh diberikan kepada mereka.

10) Sebagaimana program-program di radio dan tv yang menerangkan tentang
ajaran Islam dalam bahasa ibunda masing-masing, begitu juga
ajaran-ajaran lain daripada Islam juga perlu diberi ruang.

11) Sepertimana Quran, hendaklah kerajaan Malaysia turut mencetak bible
dalam bahasa Melayu untuk diedarkan di seluruh negara.

12) Apa istimewanya Islam sehingga ditabalkan sebagai agama rasmi di
Malaysia? ...lagi 3 ana tak ingat, anta boleh refer dalam Majalah Millenium
Muslim

Ini dia tuan-tuan, Islam diludah depan mata kita sendiri, so mana
sensitiviti kita terhadap agama kita sendiri?...Datuk Harussani tegur PM
dan 50 ahli politik Islam yang sokong pertubuhan tersebut supaya
dibatalkan pertubuhan itu. Tau 50 orang Islam tu kata apa?...Depa kata kat
Mufti Perak, 'Ni lah kalau dah terlalu tua jadi mufti, tak open minded
langsung!'...Datuk Harussani balas dalam majalah 'Millenium Muslim',
katanya, 'Di atas sikap open-minded rakyat Malaysia yang terlampau lebih,
maka inilah hadiahnya!'...
Ini dia kata-kata seorang ulama di Malaysia. Yang lainnya sunyi sepi termasuklah akhbar-akhbar,
macam ada benda dalam mulut sampai tak boleh nak buka!
-------------------------------------------------------------------------
Kata Al-Imam Ibn Kathir didalam tafsirnya: 'Sepertimana yang Tartar
berhukum dengan berteraskan sistem pemerintahan yang diambil daripada raja
mereka Genghiz Khan yang telah mencipta untuk mereka undang-undang Yasak
yang merupakan sebuah buku menghimpunkan hukum-hakam yang diambil
daripada syariat yang berbagai, iaitu Yahudi, Nasrani, Islam dan lain-lain.

Dalamnya juga banyak hukum-hakam yang diambil daripada fikiran dan hawa
nafsunya semata, lalu dijadikan undang-undang yang diikuti oleh anak
cucunya. Mereka mendahulukannya melebihi kitab Allah dan Sunnah
Rasulullah, sesiapa yang berbuat demkian maka dia adalah kafir dan wajib diperangi
sehingga dia kembali kepada hukum Allah dan Rasulnya dan tidak berhukum
selain daripadanya dalam perkara kecil ataupun besar (rujukan tafsir
al-Quran al-'Azim oleh al-Imam Ibn Kathir jld. 2, m.s. 70. Cetakan Beirut)

Allahua`ala `alam.
27 SEPTEMBER 2007


xoxo

26.9.11

Catering

Alhamdulilah...

Cherrylicious telah memajukan diri setapak lagi setelah membuat CATERING LAKSA SARAWAK tuk EPU JPM....wah...mcm bet jer bunyi kan...walaupun pada ketika itu naik turun naik turun spital..tp demi kemajuan bisnes n masa depan anak2 yer...[giler poyo ayat ko..]

Memang agak letih n pengsan lah buat catering ni....laksa sarawak ya pembaca2 sekalian...bkn laksa johor or penang ke apa....dimana pes dia kita kena import dari sarawak yer....so bila x pernah buat tuk 500 org ni...agak bengong jugak mula dia...sebab x dpt bajet berapa kilo pes nak digunakan...maka order jer lelebih...lebih yg sangat lebih yer....xpe..pasni dah blh bajet semua dah..

Dan hasilnya adalah...memajukan lagi setapak bila semalam [ahad lah 25 sept]jual laksa sarawak kat pasar malam bersama2 cupcake yer....

Gosh..giler berani mati ko jual laksa sarawak kat KAMPAR PERAK!!!!...haruslah x jln walau sebungkus....xpe...mak pikir positif jer...sebab laksa sarawak kan...plus org kampung ni byk takut nak cuba makanan baru..nak2 makanan yg bkn selera depa lah...so xper...kita sabar yer...nak buat hari mencuba laksa secara free mmg x dibuat ya wahai org2 kampar....[bak kata makcik tu...mahainya rm3...beli nak cuba jer...]maap lah makcik...jual rm3 tu mcm x blk modal jer ai rasa makcik....

Jadinya...pada sapa2 nak buat kenduri menghidangkan laksa sarawak...sila lah kol ai...or lawat lah CHERRYLICIOUS yer..insyallah boleh buat..

p/s: disebabkan pengsan2 buat catering hari tu...maka sekeping gbr langsung xda untuk diuplod di blog biz...sedih...


xoxo

17.9.11

Kali ke-3 Yang sangat....

Sbnrnya...tadi dah tido dah..tetiba terjaga sebab rasa perut senak...oh...sekarang memang susah sikit bila nak tido..bukan setakat dua tiga jam..kekadang membawa kepagi..

Oh kali ketiga ini sangat2 mencabar...memang sangat2 letih....dah masuk 27 minggu...memang kali ni sangat jauh berbeza dari yg dua org sebelum ni....

1. bila time makan...mmg lah makan..tp bila dah makan....rasa nak terkeluar balik...kekadang baru mkn 4 5 suap pon perut dah rasa ketat ya amat....bila x makan rasa lapar lah plak....

2. bila sudah makan...mmg susah sikit lah...duduk x leh..berdiri pon letih lah plak..baring lagi lah..memang x blh...

3. nak tido pon amik masa yg lama sangat....selesai makan kul 7 malam....pkl 2 pagi blm tentu boleh baring lagi...sangat lama...

4. tengah tido pun masih rasa x selesa...bila x selesa...batuk2...bila batuk2....sakit perut...n semput lah plak...[semput ni..org x asma pon kekadang kalau ngandung depa pon leh semput..ini kan pulak kalau memang ada...hurm..]

5 akibatnya...tiap2 hari rasa ngantuk sangat2....

memang rasa terkialan sedih semua ada...marah xyah cerita lah...sebab bila letih badan pon sakit..semput senang nak singgah...bila duduk rileks sangat x buat apa...badan lagi letih jadinya...pon mengundang semput jugak....pendek kata memang kali ni xtau n x jumpa apa kemahuan baby kat dalam ni..semua benda dah dpt n dah masuk...hari tu beria2 x sabar nak masuk rmh...sampaikan kabinet pon x buat..sanggup beli yg dah siap semata2 nak masuk rmh baru agar lebih selesa...tp x jugak....nak mkn kat luar x berapa nak selera....kekadang teringin sangat nak mkn..bila depan mata...sesuap dua jer mampu...lepas tu terkeluar balik...masak kat rmh pon..sama jugak...memang sekarang ni sukar nak menjamah makanan...jadi bila x cukup makan..maka zat semua pon kurang..bdn jadi letih lagi...n semput lagi...oh...

Sekarang tgh menyabarkan diri...kerana lagi beberapa bulan sahaja lagi untuk melahirkan....n sedang menyabarkan diri jugak dan memaksa diri tuk makan...supaya sihat untuk menjalankan tugas.....

p/s: mcm mana nak buat lagi ya....kdg2 sakit hati tgk org tu punya sedap tido...kita ni dah lah susah nak tido...bila dpt tido..bdn plak buat hal...pusing sikit terseliuh...pusing sikit krem...adoi...

p/s2: baby sila beri kerjasama ya untuk kesihatan kita berdua....

xoxo

11.9.11

Air Dicincang x Putus

Kdg2 kita selalu raa sakit hati..kecik ati...mcm2 lah lagi peel kan ngan ahli keluarga..kdg2 ada yg blh sebut..kdg2 ada yg leh tegur...tp yg x best bila kita kena diamkan semua....itu lagi lah mmg x best..makan dalam kan....

Mmg lah kekadang tu kita kena jaga hati org lah jugak...tp sampai tahap masa mcm tersadung lak...'asyik jaga hati org ja...' kan...

Tapi walau mcm mana pon teruk sadisnya hazab nya seseorg yg dlm family tu...kita kena hadap jugak seumur kita kan...jadi jalan penyelesaian nya........


MEMANG XDA.....[nak simpan mkn hati.....bila tegur...kita plak yg dikatakan teruk....hurm...]

Jadi maka sama2 lah kita jaga hati memasing ya....paham kehidupan...dan jgn suka nak terjah ikut sedap molot jer.....sb kekadang ada perkara tu kita rasa nak tembak jer molot dia...sedap ckp jer....plg x best bila org tegur kita tanpa sebab....sukati main cakap jer...mentang lah kan..kita surirumah.....tapi aiolls mmg surirumah yang juga menjana kewangan ya....bukan jenis surirumah yang mengankang jer....ini org tetua lah ni....kalau masuk bab rentua mmg susah kan....makcik2 ni...depa suka ja nak sebut....tgk yang tersurat ja....yang tersirat depa x nampak...dan kekaang lagi teruk...buat2 x nampak...isk isk isk...

SEDIH....sebab rentua ni..kita lagi susah nak marah blk.....derhaka org kata....jadi tempat pelepasan amarah sangat n kecik ati bagai...dilepaskan pada sang suami yang jadi dinding bila kena dgr bebelan hal2 keluarga...hurm....












9.9.11

Kisah Cukai Telco

Hurm...terkejut jugak mula baca kat twitter kata kena caj...esok2 dgr kat paper lak...terus cam hangen...sebab kena bayar cukai..oh x best nya...

Aku ni mmg lah x suka kalau nak byr lebih pada seseorg..tp service nan hado..x hengat..sekali nak topap sampai rm30 dah kena tambah sampai rm1.80....punya lah x best kan...nampaknya kena ada jalan dari mengelak kan byr cukai tp service cam haram...

1. Kena say goodbye to BIS lah....[mak rela...sebab service pon xda lah bgs sgt...tp kat 5353 ni cam berjalan lancar jer digi ni....tp kat paya basung x lancar...n putrajaya oso x lancar...jadi keputusan...babai BIS...]

2. Aku bkn lah insan terpilih untuk membayar cukai ke atas benda yang aku nak guna..hohohohoh....saya surirumah ja...

3. Nak guna BIS bila perlu o sangap kan...tp kat paya basung mcm x guna jer...jadi abaikan...bila kat putrajaya ada wifi..lagi diabaikan....so kesimpulan nya x guna lah yer....kat rmh ada berok...

4. Sebulan topap rm10 jer..derma lah jugak 6kupang kan.walaupun...motip sebab senang org nak kol ja....

5. Bertahan 6 bulan sebab nak tkr pi stimix...[kalau cam tm x kesah nak byr cukai...sebab dia punya service ok...kalau tepon rmh ke rmh pree...nak sms...sms kat fb ja...hbs cerita...]

Jadi makanya..kn lah bertahan...oh..saya ada dua preapid..celcom n digi....dimana dua2 pon guna..ayok...kn aktifkan jugak ya dua2....jgn lah heran ya kalau tetiba pasni kol henset x dpt2..hehehehe...nanti aku bagi no tepon rmh ya...tepon rmh jer...jadi semua org sila bg no tepon rmh ya...sng nak chitchat pree...ngahahahaha...

p/s: rs cam lama sgt 6 bulan tu.....tukar plan hari tu sebab x tau dah nak dpt rmh..kalau tau dah dpt rmh leh msk...bertahan lah lagi sebulan tuk plan berok yg lama...kalau x..sekarang dah guna stimix kan.....

xoxo

8.9.11

Masih dialam kebizian

Iyer korang jangan ingat korang je kembali bekerja setelah seminggu cuti raya sakan kan....aku pon kena bertungkus lumus...mcm kan xda bawa perut jer....tp kerja harus dilaksanakan dan disiap kan...

Oh My BB!!! mmg bz ya amat..setelah bz penat sebulan puasa hari tu sebab kek....sekarang bz ngan cuci rumah n pindah randah...yer bukan setakat penat tenaga badan yer..mata pon penat...poket pun penat...hohohoho...mata penat pilih barang nak beli...poket penat asyik kena keluar kan duit...isk isk isk

Sekarang dah bersiaran penuh dari 5353 ya...[aku tau mesti korg dah muak tgk nombor tu kan....saje je riak tayang nombor rmh cantek....ada ong ooooo...hahaha]

Jadinya...sebab nak elakkan letih ya amat...bawa barang sikit2 dari rmh sewa pindah ke rmh baru...guna ACD je makcik...kira lah berapa kali angkut lak...dah lah cik AGH masuk bengkel..ala..time ai bz lah nak masuk bengkel lak.....

So dlm agak kebizian ni..ada benda rasa amat kecik hati n sebagainya...sebab ada org minta tlg siap kan barang....pastu siap kena delivery sekali...oh..saya mmg rasa sgt kesuntukan masa...bukan lah nak kalut2 pindah...tp sebab nak cepat2 pindah supaya duit sewa dikurangkan...duit bil air n letrik jugak kurang..lagi cepat pindah lagi cepat cherrylicious akan berfungsi balik....yg x syok nya...bukan tuan sendiri ya minta tolong...tp guna org lain...sangat x best kan....kalau mendatangkan untung kepada saya....mmg saya x kesah....ini nan hado....ikhlas lah konon kan....


Ok...ini satu hal lagi....tetiba ada org putrajaya tepon kemarin ni kata....boleh ke nak buat catering Laksa Sarawak....yer...nak masak bukan susah yer..senang je nak masak Laksa Sarawak ni...Laksa Penang pun bagi aku sangat senang....cuma itulah..sanggup x sanggup jer...jadinya kalau jadi projek ini...makanya cherrylicious akan ada agenda baru...buka order tuk CATERING LAKSA SARAWAK....wah...sikit2 jadi besar ya...moga2 dirahmati n berjalan lancar segalanya....

p/s : hari tu masa raya sangat sorry2 to cik Umar..sebab hari tu dia dtg nak beraya..mula ingat kan nak dtg kat paya basung..rupanya nak dtg ke mambang bersama menantu baru beliau...tapi mmg sorry sangat2...rmh xda apa pon...jadi makanya bersalaman dari dlm kereta jer...hee...sorry ya cik umar....nanti kalau buat open house...sila lah jemput...Saya jemput cik umar dulu...hehehehe....

xoxo

6.9.11

Trend Profile Pic

Korang perasan x sekarang ni kalau buka fb mesti ada album raya...profile pic pon akan bertukar gambar raya...[termasuk aku lah tu..] kan..dah mcm trend...hahaha...nsb twitter ni agak lembs sikit nak update profile pic nya...maka itu ja lah gambar nya...jadi..selamat beraya lagi ya kawan2...







xoxo

28.8.11

Selamat Hari Raya

Ok pada semua yang sudah berada dikampung...n akan on d way balik kampung...sila enjoy dihari raya ya....tp jgn lupa keselamatan...wah..

Selamat Hari Raya pada pembaca semua...[bajet retis kan folower hebu2..] main mercun jgn main mercun buatan sendiri ya....x best kang mlm raya ke spital lak....jadinya....Selamat Hari Raya Maaf Zahir Batin....tau..byk ayat n netry dlm blog ni menyakitkan hati...terkasar bahasa dan sebagainya...


guna kad tahun lepas jer...xda bajet nak buat baru..dlm erti kt lain...MALAS..

xoxo