31.12.10

2010...miss u...

Oh...2010..ada azam ker.....??? rasanya2 xda azam pun...tp berjaya blk kampung jugak tahun 2010...oh...keadaan still sama jer cam tahun2 yg dah lepas pun....angin ribut taufan semua ada....eh tp ada rasa nya...jom kita buat list

1. dapat beli rumah....dgr kata hari ni rmh dah cat....jeng jeng jeng

2. angan2 pun berjalan dengan lancarnnya...tp xde ler betul2 jadi semua nya angan2 tu pun...part biznes kek jer...walaopon sbnr nya nak jual brg2 jer..tertukar jual kek

3. berjaya menjadi pengosip tegar..dgn cerita yg lebih kurang sama jer tetiap hari dan org yg sama jer tetiap hari...

4. berjaya membanyakkan entry tahun ni....byk kan??? [ mak pun x kira..]

5. yg sedih2 malas lah nak cerita....walaopon apa2 pun...[semoga diri mu tenang disana..]

6. semasa entry ni ditaip..mak berada dikampung halaman...seronok jugak walaopon agak bosan sikit....[asyik salji jer yg turun....]ngeh ngeh ngeh

7. saya tidak menambahkan bilangan anak pada tahun ini...sekian......fruit child ada...tp tahun esok

dan sekian...ok...nanti i nak uplod gbr2 yg thn ni punya yer.....

p/s: jangan marah ya kalau scroll sampai bwh dan letih....ngehehehe

sila abaikan yg besar itu yer...ngehehehhehehe...ini budak 2 org telah mengegarkan tahun 2010 aku
masih berdua...alhamdulilah...
biznes yg kurang dirancang...tapi alhamdulilah menjadi jugak
dengan modal sendiri...walaopon..

dgn jayanya dpt buat gerai kaler pink...ngehehehehe

aqil still ngan macho n mat salleh style nya...still makan donut jugak....[sekarang dah mkn satay plak..]

24.12.10

1st Entry dari NY

Oh...setelah seminggu berada di NY ni..agak bz lah nok..almaklumlah kan...kalau dah nama muslim balik kampung halaman yang semua pun tau kan Religion apa yg byk kat NY ni..kena lah mak jadi org yg sangat berdedikasi di dapur dan dirumah...

ngehehehe..ni pun sebab kena teman adik mak gi town NY ni..[takut keluar sensorg x blk plak kang...] jadi mak pun dipaksa lah ikut kerana telah terlepas Mr Duncan yg suka pegi town awal2 pagi....naik bas ok...[apa korg ingat xda bas kat NY ni..???]

Dan seperti biasa disini org2 sebok nak sambut xmas kan....alih2 kerana nak tunggu MR Duncan angkat phone...mak ngan adik mak gi lepak CC...kan..setelah lama berjinak ngan duni berok..tetiba mak rasa mak muda lah plak bila lepak kat CC yg bsg org men game bagai..hoh...[kata umur baru 21 kan....]

Bila dah duduk jauh ni...barulah mak rasa mak CHENTA kat Mr A....[sila jangan geli ayat ini ya......]kekadang org cam mak ni..duduk jauh baru tau rasa hati dan jiwa serta mental cam mana kan terhadap Mr A...[vangga lah bini mu puji diri mu ni....cet...]cek2 kan dia hepi jer kat sana sebab xda org dok bebel2 24 jam sehari 7 hari seminggu kan...kata kau...ngeh ngeh ngeh

Dapat den bayangkan rmh den cam apa dah..soheh2 free smoking dlm rumah kan...yg penting..ai rindu lah kat berok ai...ayok...

oklah setakat tu je kot perkembangan mak...sebab ada kena buat mazola plak ...[org NY pandai makan Mazola n rendang hocay....dan mak lah yg kena masak itu semua...oh laksa lagi...kek lagi...]adakah mak chef impot dari malaysia ni...

p/s: ayat x tahan dgr...sebab ISLAM sensitif..jadi kau kena lah duduk kat dapur....[PITAM!!!!]

17.12.10

18 Dec - 15 Jan

Ya...mak balik kampung hocay...nanti jangan rindu rinduan ya...mak bercuti x lama pun..hampir sebulan jer..[hampir sebulan yer bukan sebulan...]dan bergosip mmg dah stat cuti seminggu yg lepas kerana Miss B itu telah berjalan2 makan hangen ke NY katanya....dasat...dan segalanya pun coti...oh rindunya....FB cuti...FS mmg dah lama cuti[tetiba aku tingin nak buka cek FS kjp...boleh???] FT cuti...[ni farmtown lah...mcm yg korg tau..mak kan pekebun tegar....ngehehehehe] tp mak kekal active TWITTER...hocay...buat masa sekarang ni twitter leh follow JA n PD jer..Miss B mak pun x tau ler..mmg dah follow..agaknya sebab dia private ke atau mmg depa tweet ni xnak aku bergosip sakan plak kat twitter kan..herm....watever lah kan...

Ok...Semukoi Serian Sarawak...here i come....wah..........................


JOM BALIK KAMPUNG!!!!

15.12.10

Huh.....



Kan....terasa cam dah xda masa nak lepak2 kat pc...blogwalking...terasa mcm aku ni bz ya amat...tapi mmg bz pun...letih pun ada...sian Farmtown aku...isk isk isk

Tapi itulah yg kena hadap jugak kan....penat mmg penat..kekadang sampai rasa dah xnak buat pun ada sebab penat sgt...kan..mn x penat...dah tertunggan tebalik kat dapur....pehtu pi pulak pasar malam meniaga...masa meniaga tu seronok ler kan..sebab org dtg beli...bila dah sampai rmh...ayok..letihnya...penat...janjinya....aku buat kat rmh..so pasar malam sepatutnya aku xyah pegi pun...tp ada masa nak pegi jugak kan...bila masa aku xnak pegi..terpaksa pegi plak..sebab pak man x leh nak handle sorg...ayok.....[mood redha..]

Dan sepatutnya dah dapat cuti dari Mr A..kata rehat lah sehari...leh susun2 beg nak blk kg...tetiba dlm kul 2.30 ptg camtu aku gi dapur..sesungguhnya...bila dah org kata jgn buat..tetiba ko gatal pegi buat kan....hampeh x hampeh...pehtu kata penat???...isk isk isk

Kekadang bosan jugak...tapi dah pilih ni...buat lah sampai terbukanya kedai tu esok yer....yeah...

Go cherly go...~~~~

ini masa hari pertama...hujan ribut giler kan pi buka gerai jugak..

ini pulak hari yg ketiga..pun hujan x hengat...apa lagi..mak kan camwhore

ini plak selepas 2 minggu star berniaga..terus check in...hamek ko~~



11.12.10

Sorry..need to remove u...

oh tajuk kan....ni pasal relatives kat dlm FB list ler ni...tetiba tadi buka satu fb ni...pastu terbuka plak fb arwah....jadi mmg amik keputusan...setelah di hide...still leh buka jugak....amik keputusan untuk remove fb arwah...sebabnya..

1. dah arwah kan...rasanya x guna pun nak add lagi kan...sebab rasanya mcm dia stil buka fb tu...walaopon suami dia yg buka..n still update fb arwah....[x ke korg rasa mcm dia je yg update kan..]

2. sampai sekarang pun still x leh tgk fakhri...sebab mesti sedih tgk dia...plus...dua2 fb pun dok update gbr fakhri....[oh saya sgt sedih..]

3. terasa cam aku over sangat kan....x leh tgk fakhri ngan bakal mak tiri...[teruk kan..padahal aku kenal arwah x lama sangat pun....]

itu je nak cerita....semoga dirimu tenang disana........Al-Fatihah~~~~

6.12.10

Balik kampung..........

Mak nak buat pasal entry nak balik kampung ni...tapi td...nyah sorg ni suh mak buat entry yg dia tag hr tu..ayok...blh lah 2 in 1 kan....

Mak mmg suka balik kampung halaman walaopon bukan tempat kelahiran...tapi mak mmg suka balik sana....apa2 jadi pun mak mmg suka....hujan banjir ribut apa ke...mak tetap suka...walaupon kena samak satu rmh mak tetap suka balik sana...bila yg x best tu adalah...org bising perihal mak nak balik sana....aiyok....6 years oredi ho....please lah...kecik ati ok....mak mmg sensitif kalau korg nak tau sbnr nya....selembut hati ayam yg mak ratah tadi siap masak kicap halia ok....maveles...sebab tu x kasi tau awal2 dulu...walaopon beli tiket tu sbnr nya dlm bulan july rasanya....tp baru nak kabo kan this week....sebab2 tu lah...ai x suka org bsg2 perihal ai nak balik rmh mak bapak ai...ok..laki x leh ikut ai terima...janji ai balik jenguk....ok..kalau nak kata pesanan....mmg lain ok..pesanan n bising2 satu kejadian yg sangat berbeza....kalau pesan...samak pingan2 sebelum mkn semua...ok..saya terima....walaupon saya tahu..mmg wajib kan...yg saya x leh terima bila ada org kata...x leh tinggal rmh lama2 lah...tinggal laki lama2 lah...plus tahun ni ada org bising pasal ...biznes plak....ooo..kalau sebab biz..sampai bila2 pun mak x blk jenguk mak bapak n keluarga yang lain....oh saya bukan lah anak yatim piatu selepas memeluk islam...cuma yg saya harap...fahamilah hati seorang anak ingin pulang kerumah org tua nya..walaupun berlainan agama....saya masih ada tanggungjawab untuk menjenguk dan menjaga mereka....saya pun ada adik beradik....pasal halal haram tu..x payah lah risau....belum apa2 lagi my father dah sms kata....rmh ni xda ANJING......ok....sedih kan...ok mmg jauh..n mkn duit byk nak balik sana..one day kalau dorg xda...mcm mana??? lagi kesian kan....setiap kali nak blik mesti akan hadapi situasi mcm ni....n mak bapak ai xde ler sampai nak bawa cucu pegi church n suap makan benda2 yg mmg haram disisi agama....i trust them...so dorg xda lah benggong jugak....dorg tau sensitiviti org ISLAM.....

p/s: please lah..kalau susah sangat kan...i rela jer dia pergi.......janji ai ngan anak2 leh balik kampung jenguk sedara mara sebelah ai....END OF STORY

ok ni pasal tagged oleh beliau itu..

1. Apa nama blog aku dan kenapa guna nama tu ?

nama blog mak 'Simply Me'....aku pun x tau kenapa aku guna nama tu...tp sejak menjak ni...siti nurhaliza telah menggunakan nama 'Simply' itu...isk isk isk...dan nak merujuk kepada simply tu...ai mmg simple jer....simple dlm bergosip bagai kan.....hamek..

2. 5 perkara yang paling aku ngairahkan..??

1. Cupcake nok...oh...heaven dapat buat cupcake.....laksa...all type ok..kecuali laksam...[kureng sikit lah]

2. Shanaz...ngahahahaha...Yusri KRU...Chriss Judd....Justin Timberlake [bukan zaman kerenteng ye...]tetiba kan yusri dtg lamar aku...apa aku nak buat ngan bapak hekan aku tu..???

3. Pink Color...oh my....estactic...ngahahaha

4. Bring It On...all the movie..wah...ngan AQ2 sekali join merembes...

5. Tetiba aku dapat bukak kedai all pink pasal cupcake..oh heaven...n free tanpa sebarang bayaran balik....[ada ker.....nak bagi free...walau sampai ke california pun...mak tetap terima...]

6. uisk..byk lah benda2 menghairahkan ni.....

7. soping high heel nok....oh mak suka....tp bukan lah kat Jom Heboh ker...Tesco ke...giant ker...oh..mak x suka kasut2 ditempat tersebut..x chantek n x sexy....

8. Gosip...wah...walaopon hari2 gosip yang sama kan...

9. nok..byk lah mak nak huraikan...hahahaha..ok2..kita benti..nanti pjg sgt plak


3. 5 perkara yang aku kureeenggg ngairah..??
oh..ini ek...kjp...

1. bila selalu dgr benda yg sama je tiap2 hari dr mulut org yg tiap2 hari jugak

2. melepak kat luar rmh ni...please lah..saya bukan x suka campur..tp mls lah...nak kena tukar2 baju bagai nak keluar rmh semata2 melepak tanpa faedah kan...

3. bila kena masak lauk pauk...isk...malasnya...

4. dan bila saya minta something2..ada org kata saya berkira...oh..sgt lah x best...[saya berkira kah????]

5. bila x dpt post cupcake via citylink.....hampeh sungguh lah....

ok..mak xtau lah nak tag sapa2 ni...sebab tatkala ini...nama org itu asyik bling2 oren jer....ok..




29.11.10

Cherrylicious



Huh...comey kan...seperti tajuk diatas....ai dah setat meniaga...ala..bukan biz besar pun....pasar mlm je...tp still on jugak biz online...walau ai tau....org2 kampar bukan lah minat sangat nak buka2 blog kan....tp..org2 kl n ipoh suka kan....so kalau ada apa2 nak oder...try je contact yg ada di blog tersebut yer...

Ok..kisah nya meniaga kat pasar malam...untuk minggu pertama xda lah sangat menbanggakan...sebab salah hari jugak ni setat...sebab musim hujan kan...kalau ada org singgah beli alhamdulilah...dek disebabkan hujan je sepanjang malam berniaga...maka Mr A dapat migrain dek dok main hujan ja...isk isk isk.....anak2 hekan pun dapat sakit2 batuk..sebab mlm ke-2 depa ikut sekali pi meniaga....ouwh..anak2ku....

Pendek kata...aiolss x leh lah nak ikut gi meniaga...bukan apa...uolss...perasan x kat pasar mlm ada jual apa...ha...tau pun kan...jadinya...belum ada first customer lagi...ai dah melantak berjenis2 makanan dan minuman...maka...esok hari aku cerzzzz......aduh lah...xpa2....untuk hari ahad je lah..aku terpaksa ikut....ke sebab first time meniaga pasar malam...so nafsu makan x dapat nak kawal....mungkin lah kan....

Hal pekerja plak...ouwhh...bukan lah nak belagak...biz baru je nak mula dah amik pekerja.....tulah...amik dia bukan sebab apa...untuk back-up Mr A jer...sebab Mr A balik x tentu masa...jadinya pekerja ini fungsinya itu lah....dia tolong guka gerai sementara nak tunggu Mr A balik....kena Mr A keja masuk kul 12.30 tgh hr....sign out kul 9.30 mlm....so ini lah fungsinya pekerja itu.....nak harapkan mak...ayoklah....x terpasang dek khemah mak yg kaler pink itu...ngehehehehehe

Jadi jika anda pembaca semua....[mcm ramai je kan.....]jika anda singgah ke kampar pada hari selasa, rabu, dan ahad...[khamis mcm akan datang...] cuba2 lah cari pasar malam yg ada yer...nampak pink karer dari jauh kan....mak ler tu....mn ada org pakai kemah pink kat pasar malam....mak jer ada....

p/s: 18 dec mak balik kg serian....wah...syioknyaaaa

22.11.10

Service Currently Not Available

Hoh...ingat astro je lah ada service not available kan....tatkala org tu tidak bersiaran...siaran saya sentiasa terang benderang.....dan apabila dia kembali bersiaran....saya tergendala plak...hakhak hak...sungguh skema ayat terakhir itu..

Oh....mak sangat lah bz sebulan ini..mn nak refresh balik otak masa dlm kelas En.Kana [PA]..iyer cikgu sekarang baru saya tahu mengunakan lejar..buku tunai dan segala nya itu....cikgu blh kasi kredit pada saya..kerana saya telah lulus...[lulus jer...itupun sebab org tu dah buat siap...hak hak hak....tq...]

Mak bz bukan apa...penah x mak nyatakan angan2 mak dolo2 tu...ingat x??? kalau x ingat cuba lah tgk post yg 2 3 bulan yg lepas yer..walapon bukan ler sebesar kedai tesco atau pun sekecik big apple....[demand x hengat nak banding kan kedai aku....]tp saya tetap realisasikan angan2 saya itu.....[ye zila..berangan tu x salah....kekadang terlebih berangan kang org kata giler lak...ihik ihik ihik...]

Jadi selamat men'visit'kan diri anda semua dia my e-shop yer....

p/s: promo bukan main lagi...singgah ngan nama cherrylicious....

p/s 2: jenuh nak kecik kan gbr astro itu..walaupon senang giler..sebab dek benggong ngadap excel itu...ohhh

4.11.10

Mc Donald's


Aci x kalau aku nak kata....

Mc D KAMPAR SUCKS!!!!!

Hoh...benggang hocay....customer x ramai pun...so aku amik lah satu lane....punyalah aku tercanggak mcm org banggang kat situ tunggu nak diserve..sebelah2 mmg kosong...sikit habuk pun depa x layan....rupanya aku salah lane...[tp mmg bkn slh aku..sepatut nya depa ckp camni....kak..queue kat sebelah sini...]dlm erti lain...customer xda...depa blh jer serve walau mn lane aku duduk pun...banggang tahap gaban....so aku tukar ler lane...barulah hanjeng McD ni layan..sebelum layan..sempat lagi gelak2 sembang...dari aku sorg je ada kat kaunter tu..sampai ramai yg que kat belakang...ko tgk...punya hanjeng kan budak2 Mc D ni...itu satu hal...nak amik oder..ya robi....xda etika lsg sebagai CASHIER atau pengambik oder...tahap gerai tepi jalan hocay...mmg dasar vavi sungguh...dah tu...dah lama amik oder..baru org belakang kata....AYAM SPICY DAH HBS LAH....hoh...banggang...ok..tukar QUATER POUNDER plak....ok..dah serve n bayar...tunggu sebelah lane tuk makanan sampai...ya rabi...hazab tunggu minah gajah tu siapkan oder...hocay...lembab mcm siput....siput laju lagi agaknya...blh plak main2 sembang...gosip2 depan customer...hocay...muka aku masa ni mmg dah macam hanjeng tinggal nak sergah jer..xpa2..aku sabar jer...kang buat malu jer aku sergah2 depa yang konon pro ler dlm keje MC D ni...dah serve yang aku rasa dalam 15 minit tuk amik 2 set sahaja....mmg teruk....

Sampai kat meja...Mr A makan dulu QP tu...dia plak yang maki hamun....ROTI QP TU KERAS...aduhai lah...siap lempar roti bahagian atas tu.....ok..sebab dah byr...dia pun makan...hoh...bertambah lagi maki hamun dia...mmg keras...makan lah jugak dlm keterpaksaan...sudahnya dia lempar jugak....
QP yang dah discard..tp depa serve jugak

Fries dia xyah cakap lah...aduh....keras..mmg dah lama punya fries...Nugget pun camtu...ya rab..mmg failed depa ni...

Hocay...kalau depa kata MC D ni baru jer buka x sampai sebulan...hello....x semua staff kat situ baru hocay....

Aku pun penah keje kat MC D..store mmg yg baru buka..aku tau etika dia semua cam mana....TIME SQUARE STORE MC D TU...ko tanya sapa yg mula2 keje kat situ....Hello...banggang lah korang kan.....Nak kata letih...JANGAN KEJE!!!! dah kau p ilih keja kat MC D..ko kena terima lah letih dia cam mana....Memang tahap gaban.....banggang nak mampus...

Mr A kata...aku sanggup pi MC D IPOH dari KAMPAR yg dekat ni...kalau service macam taik...perangai x ubah macam HANJENG TEPI JALAN.....SERVE MAKANAN YANG DAH DISCARD..[hello aku still ingat dia punya QUALITY TIME hoccay...kalau x...ai x dapat A dlm service ok...x caya..ko tanya lah org yg seangkatan keje ngan aku masa kat MC D TU..]hoh..mmg sedih....n budak lobby tu dok jeling2 jer aku ngan MR A maki hamun...entah dia dgr ke x...atau dia buat x pedulik....bukan salah dia pun..dia jaga lobby jer..bukan serve customer.....

p/s: terasa plak aku ni sangat beretika masa keja kat MC D, KFC dulu...[ok..ai stat keje kat fastfood hocay....dari situ aku blh nak displin kan keje...n terus reti masak benda2 ni...SEE...experienced tu penting.....]

25.10.10

Saya kena tagged...adeh

1. Apakah benda yang paling penting dalam hidup anda?

Duit…tp saya bukan mata duitan[ayat fatin..hahahaha]nak buang air pun pakai duit ooo


2. Benda yang terakhir anda beli menggunakan duit sendiri?
Coklat Van Houten n Soya 1L

3. Dimanakah tempat anda ingin melangsungkan perkahwinan dan tema perkahwinan idaman anda?
Ingat nak buat kat taman..kaler pink n white…pakai gaun yg shantek2 tu kan…tp tulah…kawen ngan org melayu…so lsg xde angan2 itu..ngehehehe..

Adakah anda sedang bercinta sekarang?

Ye kot

5. Berapa lama anda akan mencintai kekasih anda?
Seberapa lama yg boleh

6. Novel/buku/majalah yang terakhir anda beli?
Mami Baby...sebab aqmal mng kandid kamera...hahaha

7. Di manakah anda selalu berjumpa dengan kekasih anda?
Saya mana ada kekasih...Somi ada lah...jumpa kat rmh jer....


8. Apakah nama penuh anda?
Nak yg mn satu..saya ada dua nama

1. Shirley Prescilla ak Duncan

2. Rabiatul Adawiyah bt Duncan

9. Antara mak dan ayah mana yang anda lebih mesra?

Mak..sebab dia pompuan…..plus mak pakai no digi…morah nak koling2..hehehe

10. Namakan orang yang betul-betul anda jumpa dalam hidup anda?
Ke dia nak tanya....org yg betul2 anda fikir untuk jumpa kot fatin....Kekasih,Suami,Bapa kepada anak2 i

11. Adakah anda basuh baju anda sendiri?
opkos lah...sapa lagi nak cuci...kekadang pas kat dobi jugak walaopon den housewife kan...ngahahahaha

12. Di manakah tempat yang betul-betul anda mahu pergi?
Serian Sarawak...walaopon selalu blk...org bg duit sejuta..tempat pertama aku pegi..mmg rmh mak ler...mn lagi nak pegi...

13. Pilih satu, peluk atau cium?
Peluk

14. Beritahu 3 benda tentang orang yang tag anda?
1. Loving Mum 2. talkactive jugak kekadang tu…3. saya tidak tahu seterusnya…

15. 5 benda yang anda sayang sangat dalam hidup anda?
1. Azataq

2. Pc

3. My Phone

4. Oven

5. Berok Ben…[walaopon]

16. 5 lagu yang anda suka dengar?
1. Division – Aly & Aj

2. Be Good To Me – Ashley Tisdale

3. Sinu – Masterpiece [lagu iban ok]

4. Jahat – Stacy

5. Gimme More – Britney Spears


17. Bilakah tarikh lahir anda dan di manakah anda menyambutnya tahun lepas?
27 Nov dekat Paya Basung, Malim Nawar..masa tu tgh pantang..[walaopon dah over sikit hr dia…ngehehehe..[kang aku kata atas katil kome bsg plak…]

18. 5 orang blogger yang anda mahu tag

oleh kerana buyui telah di tag…maka saya tag org lain

1. JA

2. Ibu Manan…[ngehehehe]

3. Ulfarisya

4. Zilla

5. Anim…….[ni org tah bila dpt msk blog tah…last topic is ramadhan…isk isk isk]

19. Cerita sedikit tentang blogger pertama yang anda tag
saya x kenal dia…saya Cuma kenal di alam maya sahaja…tp sebab dah join FB, Blog, Twitter..maka saya sedikit sebanyak kenal…tinggal nak buat reunion jer…[siap nak buat reunion kata kau……ada hati]

16.10.10

Wiwit....

Huwee....nyum2...ngeh ngeh ngeh..

Hari tu..mama ada order cupcakes...katanyer tuk Cik Dee...anak dia Ema kawin...aku punya lah ingat Ema ni pompuan...rupanya jantan...heran ler..pesal ler panggil ema....ok...end story about ema...aka saiful [nama sebenar]..

Ma oder...katanyer buat ler berapa biji yg boleh..aik..cam mn kan...sebab nak bg tuk meja pengantin...sudahnya ai buat 50 biji jer..asal nyer nak buat kaler maroon..tp sebab last minit...ada kaler merah yg telah menjadi kaler pink seperti di bawah...ngehehehe
Sebelum di pack

Sudah berada diatas meja penanten...

Pehtu semasa hari kenduri...[hari ni ler....we olls pun pi ler kan...]masa Mr A tgh lepak kat meja makan...ada ler makcik tu dok gosip tentang cupcakes pink itu...ouwhhh...terharu den sambil verangan kan...ngahahahaha...depa kata cupcakes tu comel...tempah mana??? ada ler makcik lg sorg kata...org2 sini bagi....[naper ler Mr A ni berat mulut kan...cuba ler mencelah kata...bini saya yg buat tu...kalau nak tempah sila dail nombor ini....ngeh ngeh ngeh]

Wah verangan kan..pantang dipuji...isk isk isk....ada yg mini cuppies tu...x sempat nak snap..so lepas ni sapa nak oder...saya suka nak buat...ngehehehehe...syok2...

Jadinya...ising dia tu ada lebih...sayang plak nak buang...nak simpan pun sampai bila...pagi td..sempat ler buat 15 biji...petang ni suh aqil bw kengkawan dia mkn ler....

Tuk kengkawan aqil

14.10.10

Sambungan entry...

OK..mn last..dia naik wad yer...

Pas tu..baru ler aku naik wad..cepat2 suh Mr A pi tgk baby..sebab takut depa kasi susu tepung...nsb baik sempat..so bw lah baby pi BF..walaopon br pas C...tetap nak bg gak..sebab susu mengalir keluar...jadinya..sebab x leh bengkok maka Mr A n Mak aku tolong pegang baby suh ngiring...ngehehehehe...bertapa 3 hari kat wad br leh balik...

Oh..x sabar nya balik...esok nya kena bawa baby pi Hosp sebab kuning....kesian baby kena amik darah...dok ler ulang alik...so mak dia ni x reti duduk diam kan..plak tu kaki jalan...mentang C..apa lagi..berjalan sampai sunway ko br bersalin 4 hari jer...almaklum ler...sebab pehtu aku kena blk taiping...dan seterusnya terus duduk kampar...pindah...kiranya baby seminggu jer kat KL...tu yg jln sakan tu....[kome x tau aku pucat giler masa tu...tambah mak putih kan...lagi ler nampak...verangannn]

Ok..pendek kan cerita...[sebab aku tgh bz nak siapkan oder cuppies ni..esok depa nak...]sekarang dah setahun....dia dah leh jalan2...sambil jalan2 tu tgn belah kanan mesti kat atas...tuk balancing kot...lol...ngehehehehe...pehtu dok demam2...kjp pns kjp sejuk...ouwh...letih nya aku sebab dia merap....manja kan..pehtu td terperasan gusi bwh dia terbelah..rasanya nak tumbuh gigi kot..tu yg demam sama kot..sekali kena cucuk MMR hr tu....plus sekarang ni..mulut ya robi...sabar je lah den...pot pet pot pet...walaopon satu hapa pun aku x paham..bila org iyer kan dia..omboi gelak sakan suka....ngeh ngeh ngeh...nyampah ai...hahahaha....so itu lah dia...dia sgt lah comei n manja....pehtu dia n abg dia berpakat plak tu..kalau mama marah abg aqil...adik bekap abg ok...camtu lah jugak..kalau mrh adik..wah abg bekap plak lg...hoh...sabar je lah den..nakai x yah citer ler ye...sama je ngan bebudak lain....n kemarahan mak dia pun sama je lebihj kureng cam singa lapar...hahaha...ok lah...

p/s: bila ler anak org ni nak blk..semak rmh btl..memalam camni x reti nak blk..xkan aku nak halau plak...hoh...semak....!!!

Aqmal Rafhan...u totally such ur mother....hoh....

13.10.10

Aqmal Rafhan




Aqmal Rafhan sekarang dah 1 tahun...oh...dear...mcm mana nak start citer psl dia ni..

Ok...masa dia lahir mmg xde masalah...cuma mak dia jer yg masalah nak keluarkan dia secara normal...akhirnya...C jugak....x kesah...janji sihat n selamat dua2 org...bila dengar depa misi2 ni kata...baby biru baby biru....wah....aku dah cuak giler...dah ler mmg gigil sejuk + takut [well aku takut nak bersalin hocay..]..kenapa lah....xkan baby bpucat sampai biru kan...oh susah hati nya...tp dok dgr jugak suara dia ni yg sgt bingit..doc dtg tunjuk baby....suh tgk gender bagai....mmg dia pun bertentang mata gitew oh..[sapa kata baby x leh buka mata sebaik keluar dari perut..??] then doc pun ckp..u punya baby bkn nangis...tapi menjerit....[ouwh..aku senyum jer...]baru lah sedar...yg depa bising2 kata baby biru baby biru...rupanya..code baby biru is for a boy...cet....ye lah kan...protokol depa ni....mak baby tgk jantina dulu baru leh sebut...hoh...

Dah selesai semua..baby naik wad dulu...so dia first jumpa bapa dia then baru inik dia tgk

Ouwh...saya sudah hilang mood untuk menulis kerana baru selesai belasa pintu bilik mandi sebab x dapat pukul aqil ngan penyapu....kerana...AQIL TELAH MENUANG MINNYAK MASAK SETENGAH BOTOL YG 2KG TU DENGAN GARAM, SOS, KICAP PEKAT, OLIVE OIL, BAWANG PUTIH, SOFTENER, N SABUN BASUH KAIN SEGELEN ...SEMUANYA DIA TUANG DALAM MESIN BASUH YG TENGAH BERPUSING...YA..DIDALAM MESIN BASUH ITU ADA KAIN BAJI YANG SANGAT BANYAK...KETIKA ITU SAYA SEDANG BUAI AQMAL UNTUK TIDO SAMBIL POST ENTRY...OUWH..SAYA SGT GERAM

11.10.10

Frenemies

Tajuk yg sama ni tapi cerita yg lain.....

Korang seronok x bila dpt jumpa balik kengkawan masa kecik2 dulu..masa hingusan2 dulu tu...bak kata org...taik dia pun ko tau cam mana bau kan....

Tapi bila x seronok tu kan...bila kwn tu membawa cerita yg x sedap didengar...pendek kata..GOSIP LIAR lah kan...tulah FRENEMIES kalau nak tau...n frenemies itu telah bertukar jadi bahan gosip girl antara DIVA CPD N MISS B...oh...[verangan dlm marah hocay].....kan..

Sebok jer nak tau kan...pehtu yg best tuh...siap koling my HUZZ tu nak tau cerita selanjutnya..ker dia call sebab nak bagi tau cerita...mana2 lah hanjengz...janji ko kaya ngan bahan gosip liar ko kan...x sepatah pun dia nak tanya DIVA SENSASI abad ini cerita yg betul..terus2 dia judge bad condemn lagi ko...sah kan hanjengz...ko giler jeles ngan mak..... FYI !!!! AAK...

Oh mak tau..mak sekadar HOUSEWIFE..[sedor diri..] sebab tu ko jeles kan...kehidupan mak sama je ngan kehidupan korang yg bertungkus lumus cari nafkah laki bini tuk kehidupan yg elok...korg penat2 tlg laki kan....tp mak rileks je kat rumah..semedang ngadap FB...ko mampooo???lagi sekali..mak tau mak DIVA SENSASI...hoh....

Plus mak tau mak ni shantek bak kata kwn si Miss B, RJ...ouwhhhh...[verangan lagi...]selalu jadi pujaan hati jejaka2 diluar sana...tapi walaopon kan mak ni DIVA SENSASI..mak stick to the one hocay...[oh mulia nya...]ngehehehe...[ok part ni mmg x de kena mengena...saje je nak kasi panas cerita walaopon mak tau mmg agak benar sikit kan....kannnn...[sapa yg berani menidakkan...??]

Oklah..lepas ni nak kena pakai skinny jeans jer lah...malas nak pakai kain ke baju kurung ke...sebab hampir nak londeh n terkoyak sebab org sebok jer nak tolong jaga sampai terkoyak2 kan

p/s: tetiba aku rasa aku ni lagi ok dari mulut tempayan walaopon kan mulut aku ni mmg hanjengz sikit..[ngaku ok...]tp sekureng2 nya aku ni x mengeluarkan cerita yg x sahih....aib2 org yg aku tau aku simpan jer....kena aku giler meroyan nak cerita kan...habisler kome yg tolong jaga kain mak ni....silap hr bln x berbaju kome aku post aib kome kang....ko tgk...

BILA DIVA MENGAMUK

29.9.10

Perbezaan Samsung Touch Screen

Entry ni lagi sekali aku buat khas tuk ko nok...ko kan konpius mn jet mn corby kan...okkkk


Yg atas tu semuanya samsung corby..ada byk jenis...ada yg chat..ada yg tuk tenet..ada yg xda wifi..[rasanya bos ko beli yg mmg xda sambung ngan tenet bagai kot..]

Yg ni plak samsung star...

yg ni baru cam aku punya..ini lah SAMSUNG JET S8003

Yg ni samsung wave...idaman hati bakal dimiliki walaopon xtau bila kan..serius gojes giler..kalah iphone

Yg ni omnia...omnia ni mcm corby gak...byk jenis...

Ok nok...ko konpius lagi x...3 jenis kat atas tu mmg nak sama wave n omnia pun nak sama..kena perati betul..pehtu susunan dari atas adalah dari murah ke mahal...Jet tu tetengah ler...lagi info...corby jer yg ada kaler2...sebab tu dulu nak beli corby sebab dia ada kaler pink..tp tulah..dia xda dlm satu tepon..asing2...tuk jet ada dua kaler jer...merah gelap aka jingga kot...n hitam...wave n omnia opkos itam....dan maklumat lagi....star n corby jer ada housing/cover comey2..jet ke bwh xda aksesori tu..melainkan ko ganti cover original yg kaler tu jugak..xda kaler lain...maklumat lanjut...feel free to google yer..koser aku nak jd promoter mlm2 ni

Daaaa

28.9.10

My Cupcakes/Cakes

Tadi sembang2 ngan Miss B...tersembang plak psl cherrylicious.....ger ger gerrr....byk jugak yg menyakitkan hati ni...ok mls ler nak citer apa kesahnya kan...agak2..ada x korg rasa lapar tgk kek aku tu...ngehehehehe

Cupcake

Bday Cake For Aqil

Bday Cake 4 Ayah[emergency buat ni...]

Agak2 lah kan..kalau aku jual korg nak beli x...ngehehehe..sebok je kan...org nak jual tu..ko pun nak jugak..pehtu nan hadooooo

24.9.10

Astro 870


Oh cenel ni best..pada kaum iban lah kan..pada kaum lain tu kompom ler dgr mcm tah hapa2..sebab x paham...tp slek satu lah radio ni kan xda DJ..[nak hire aku x?? ngan bahasa iban pun tunggang langgang...]DJ...yelah..org cam aku ni...bila tetiba suka kat lagu tu..nak tunggu jugak DJ tu ckp psl tajuk lagu dia ker org yg nyanyi tu ker...ini haram aku nak tau..aku dgr je lah...tapi layan jugak..satu hal lagi...yg x syok tu asyik dgr lagu bunyi sape jer...ouwhh....i tau muzik sape tu melambangkan sarawak..tp xkan ler kot setiap 15 minit ko nak psg sekali kan....nak2 keluar sape iban kan..lagi ler bingit tinga ko dgr...yer aku tau..plg meriah sekali sape iban lah...x caya..coba korg pi waterfront kuching tu..ada satu kedai tu jual cd2 peribumi ni..cari lah korg cd sape tu...korg dgr sama jer bunyi kan...tp ada lain..sape ni bunyi dia ikut kaum..kaum iban mmg meriah ler bunyi dia...

Yang x best nyer dgr cenel ni...buat aku rasa berdebar2..pehtu sedih...pehtu x sabar2...kan..yelah..dgr lagu2 sarawak ni...rasa mcm ada kat kampung...nak2 cam sekarang ni keluar plak lagu bidayuh from serian...[hoceh...ini pun ada sleng jugak...]lagi ler aku rasa nak angkat kaki sekarang jugak pegi AA tu nek kapal kebang..hohohoho...

p/s: lets count the day when i will be there.....????

22.9.10

Oh...

Semasa penulisan ini berlaku..kepala aku ni dizzy ya amat...isk isk isk

Tajuk OH tu sbnr nya xda apa2 maksud pun...tajuk tu sebab aku xtau nak letak tajuk apa...xpa2..

Hari ni hujan jer...menambahkan kemalasan aku ni...so dari td dok ngadap jer pc ni...bermula ngan Diner Dash : On The Flo...diikuti plak ngan Cake Mania 2..dan seterus nya membaca entry yg lama...dan sambung blk game FarmTown..hoh...sgt malas kannn

0306 ni nombor apa?? asyik naik jer kat missed call...bila jwb x da sore pun....sapa kah....

oklah...mak nak uplod gbr jer sbnr nya.....
Susahnya nak amik gbr depa ni

Tangan aqil terbelah sebab rjn nak tlg opah potong tomato...

Budak yang perasan chomey....com sungguh muka


p/s: lambatnya nak gaji.....

13.9.10

Masih di alam Mood Raya??

Wah..bak kata JA..semua still sakan raya..setahun sekali kan..

Ok...kali ni raya sgt padat..mcm biasa..raya pertama di rmh mak mentua di paya basung malim nawar perak...dah jd perkara biasa pun..drama dia pagi raya....as usual.....blk dr semayang raya..dah kalut2 semua....tetamu biasa x datang..tetamu yg x biasa plak datang..pun still letih gak...hermm...sempat lah amik2 gbr bagai2..tp kat kamera org tu plak...petang raya terus berdesup memulakan perjalanan...singgah kat rmh acu di tanjung rambutan...terus berdesup blk bandar baharu kedah..ikut jalan lama ok...sebab tgk mcm nak sesak jer...opps..singgah kejap kat tepeng nak jait lining...hahahaha...

Hari kedua raya..pagi tu mkn..wah ada laksa johor..sempat melantak nasi tomato kot..ngan laksa johor itu...oh...sgt kenyang..pehtu..tgh hr..terus ke rmh miss B di SP...ko kan...jalan jem hocay...ingat nak ke penang terus..sudahnya...dgn masin nya mulut MR A kata..kompom jem lah gi penang ni...hermm..xdan sekilo...dah tercacak kereta nak masuk jambatan...mmg jem x bergerak..terus ler...sampai blk camtu...hermmm

Raya ketiga....asyik terbaring n tertido jer...tau ke kenapa...tu kompom terus kata mak malas ler tu kan.....kisahnya konon nak ke gi raya n kenduri di kulim n mahang...pepagi kul 7 mak dah serbu toilet...ooo...sakit perut mak berulang blk...sampai x leh nak jln...siap demam2 lagi..mmg lembik hbs..aqil jer ikut depa gi beraya...so sementara tu..tido je ler...raya ketiga mmg xde cerita..ooo..ada..blk mlm tu...tudia..gerak kul 8.30 mlm sampai paya basung kul 1.30 pagi buta...hamek ko...itu pun sebab ikut jln lama dari KK...wah..nsb bek kan MR A tau jln lama..kalau x..mau mc MR A hari ni..hermm..

Dan hari ni aka RAYA KE-4...kakak mak nak mai ngan segala org2 kat tepeng...hr ni mak kalut masak...ngan kwn2 MR A pun nak mai gak...jadi..off ni..terus masak hocay..nanti mak snep gbr juadah mak hr ni..juadah lepas2 x ingat nak snep..sebok mkn..tu yg sampai sakit perut tu...

Daaaaaaa

8.9.10

Selamat Hari Raya


Selamat hari raya pada semua ya...maaf zahir batin..kekadang blog mak ni mmg ada menyakitkan hati..menyinggung perasan...terkotok terkasar bahasa....tp itu semua hanya luahan hati...terniat atau x tu...biar lah mak sendiri yg tau..mueheehehe..

Jangan raya sakan tau....gaji lambat lagi ni...daaa

4.9.10

Belog yang semak

Tentang kesah blog kengkawan yang korg rasa semak sesangat..sampai nak buka pun hazab nak tunggu...

[tu dia..terus to d point kan]

Ok...dlm list aku ni ada ler sorg jer yg agak semak sikit blog dia...tp sng nak buka..sebab xde ler muzik sana sini...cuma pandangan agak semak jer...lagipun info je byk blog org tu....[anda tau anda sapa...hahaha]

Ini kisah blog kwn aku kepada kwn...isk...x tau ler nak translate..kesahnya dia jadi bahan ler tuk mlm ni....tudia....mak pun terus buka that page..so far ok lah ngan berok mak mlm ni...laju jer...full bar...esok lusa..wakaranaiiiii....berbalik kepada topik...kan...mmg ler seronok kan hias2 belog..mcm hias rumah kata kau kan nok....[mak dulu pun penah gak..pehtu sentap kerana entry org itu...hahaha]...so minus kan lah segala hiasan2 tu...

Pehtu kan...selagi boleh nak letak entry...100 per page...wah...ko ingat ada org nak baca semua entry ko sampai bwh...kureng2 nyer 5 ler..plg kuat org akan baca entry yg kedua or maybe yg ketiga jer....

Psl lagu..dulu mak x merungut psl ni..asalkan lagu tu sedap...tp sekarang pakai berok kan...so kena lah kurangkan byte itu...jadi pada sesapa yg ada lagu kat blog tu..mmg mak minus kan buka...sebab mkn byte ok...streaming besar...hbs byte mak...ada satu dah x masuk2 dah..gara2 lagu itu....[oh..nak letak lagu boleh jer..tp letak ler kureng2 pun LADY GAGA ker...sedap sikit...lagu jiwang nok...oh...pelesssss.....]

Macam sekarang rjn gak jengah belog depa2 ni...

1. Buyui [ni sebab...sejak bln poser ni mmg rjn update belog...dan dia mmg rjn sungguh update belog...] wiwit...kredit nok...habuan nak shawl pree...hahaha

2. Jejaka Anggun [ni dpt dari org di atas...ok jer blog dia ni..mak suka...muehehehe....]

3. Kak Senduk [ini mmg meriah giler..dpt dari org yg kat atas tu jugak.....korg baca ler belog kak senduk ni...mmg best giler...tp kalau agak2 korg ni jenis lindungan kaabah kan...baik jgn baca jer..kang berapi plak korg kan...nak2 jenis yg cpt sentap ni....mak ok jer..]

4. Ulfarisya [ni pun rjn gak...ok jugak....tp sejak poser2 ni...makin rjn update blog nampak...hehehe]

Bila buat list ni baru sedar kan...rupa2nya..kengkawan aku ni ramai yg xde blog...isk isk isk...depa 3 jer yg rajin update belog...tu psl ler mak ni rjn je bukak belog depa ni...hermm.....kengkawan mak yg lain ni...kg.com lah...hohohohoho.....[huih...panas]

p/s: pada sesapa yg rjn update status kat fb dah mcm cerita tu kan...digalakkan buka blog..senang...ini dah mcm nak buat satu cerita bersiri bila update status...isk isk iskkk

1.9.10

Aktiviti bln 8 aka POSA

Entry kali ni lebih kepada gambar...sebab aku rasa cam malas nak bercerita..sekeping gambar membawa kepada sejuta cerita...[dipetik dari Princess Diaries 1]... kan

masa cuti hari jumaat hari tu...cadang nak ke KL...tp masing2 mcm malas...so ditukar plan ke Taiping..sbnr nya nak jait baju jer...tau2 depa tepeng punya plan nak ke Kuala Gula nak memancing...hocay..tepi pantai uolls...ngan matahari rembang tu...Mr A pun kata..dia nak ikut..jadi dia gagah kan diri jugak....walaopon tangkapan dpt dlm 5 ekor saja..dari kul 12 tgh hr sampai ler 10.30 mlm...HAZAB HOCAY!!!

Lepak di Khemah arrr...
Worm UP

Caya x...????


Letih sungguh!!

Posing!!!

Keesokkan nya semua pakat pengsan demam....hohohohoho

20.8.10

10 Hari Sudah

Salam...wah..kan..sempena bulan yg mulia ini..kan..kena lagi bg salam ikut mood...[harus aku kena kotok pasni....hbs tu bln2 lain xyah bg salam??? hahaha]

Wah...uolls...dah 10 hari berposer....ada tinggal x?? Alhamdulilah..tahun ni mak leh poser 10 hari direct..walaopon hari ni hampir2 nak tewas...gegehkan jugak...dah 5 tahun kan...xkan lah nak poser camtu jugak kan....nan ado...

So harap2 hari2 akan datang akan poser camni jugak...yang penting sahur kena bgn...kalau x bgn..mak xtau lah nak jadi apa kan...

Sbnr nya mak nak buat entry lain ni..tp entry ni ler plak yang keluar...tetiba kan byk idea mencurah2 cam ayor dari hidung mak ni kan....ko mampooo!!!

14.8.10

FB sapa yg plg rajin AKU terjah!!!

Wah..pepagi sahur ni...tetiba byk plak idea nak post kat sini...

Mengikut tajuk...mak nak buat list ni....sapa yang paling top mak terjah kat FB...jeng jeng jeng..

1. Zilla Ahmad ....wah...sebab mak suka tgk anak dia ni....ICHA EBAB....mmg syok ler tgk gbr anak2 dia...yang ni terkecuali asyik uplod gbr anak jer..sebab mak suka anak dia....[aci cop tuk menantu x??]hehehe...

2. Mas Hanim...ni pun sebab anak dia gedeel2 gak....ngan klip2 lolipop dia tu...[yg ni hangen sikit..sebab bz je manjang x sempat nak uplod gbr...hahahahahahahaha]..korg tgk gedeel2 ni..ngan lidah dia tu...
3. Fatin Irwan...ni sebab dok tunggu dia upload gbr anak dia yang hampir2 cam ebab icha gak tu...huish...yg ni mmg tunggu lama nak tgk gbr anak dia ni....
4. Nurul Azliana...should i upload ur photo too??? hehehehe..yang ni sebab selalu XOXO..hahaha..kena tau perkembangan donia..baru leh XOXO..karang kang..lain XO lain plak OX...muahahahakakaka
5. Esther Diana..ni adik aku ni...nak tgk jugak perkembangan dia ni yang rjn tul ponteng sekolah...ada bahan nak kena hempuk ngan kata2 kan...awas mak blk kampung..hbs ko...[sbnr nya..bila tgk gbr dia...mak teringat zaman memudo mak dolo....hahahaha]
top 5 je lah....malas lah plak nak sampai 10..yang sbnr nya..mmg mak suka masuk depa punya fb lah..rasa2nya..memang hobi mak ni suka tengok gambar kot...kalau gambar menarik..mmg mak suka lah ngadap FB korang...so lps ni kalau nak ada dlm list mak ni..saji kan ngan gambar2 yang sedap dipandang...paling sangap kekadang tu...buka album sendiri tengok sendiri...hahahahaha...

Ok...daaa.....

13.8.10

Hoooooo

Wah....salam

Hari ni mak x tau ler mak nak tulis apa...kekeringan kekontangan idea kata nyerrr..tapi nak jugak menulis..sebok jer...

Hari ke-3 berpuasa..setakat kul 3.20pm[semasa entry ni ditulis]....mak masih bertahan lagi...walaupon ada ura2 nak ke dapur minum air kan...goshh....shu shu shu...hari ni pun masih berbuka sensorg...tetiba x tau nak masak apa...pehtu blh plak teringin nak makan megi waktu berbuka karang...awas ko meggi...aku telan ko karang...[itupun kalau tetiba x tukar selera jam kemudian nya....

Semalam mmg sempoi hbs...bubur lambuk n air bandung jer...wah...berbuka sensorg kata kau!!!esok punya menu dah siap plan dah...padahal hr ni x tau pun nak masak apa...isk isk isk

[tetiba mak rasa entry mak ni cam tunggang langgang.....harus ke mak stop je dari merapu2 kat sini???]

Hocay lah...

p/s: hr ni hujan...sejok sikittttt

11.8.10

First Day Sahur

Assalamualaikum...

Wah..dgn cepat kan aiolss bertukar salam...sempena bulan Ramadhan yang mulia ini...hohoho..szzzreetttt...[ala2 bunyi tgh feeling tetiba ada tikus melintas kan...]

Mulia hocay...pasal mulia ni...hohohoh....ngadap lah Pasar Ramadhan petang karang...nampak sangat x molia nya..[ssszzreeettt lagi...bukan maksud mak bulan tu x molia...no no no...jgn slh faham hocay....]hohoho..plg x best...

1. Bila berebut nak beli ayam golek2...adehhhh...

2. Air soya yang ditambah ais sesiap...isk..x sedap lah

3. Kuih Lopez yang dah hbs gula merah...wahhhh...mak tensen part ni...

4. Cari paking punyalah hazab....dah ler poser kata kau....sampai param nampak air sejok meleleh berpeluh kan....adehh

5. Kena jumpa org yg bkn ISLAM...nak discuss something kat kedai makan...waaaaa......hanjz....

6. Plg hazab...bila suap anak hekan mak makan....wah...ini mmg dugaan yang x leh nak elak ni...huwaaaa.....

Ok....Semua sebok wish poser segala kan....meh mak nak wish jugak....
JANGAN LUPA BAYAR ZAKAT....

OK....

Da......[pesal terus bold tulisan aku ni...ishhhhh]

10.8.10

Reply to B

Ok nok..ko redi nok tgk apa dlm beg mak nok....perghh

Start from kiri jugakkkkk

1. Pampers [mesti ada hocay....]

2. Bedak [ni pun kena ada sekali ngan pampers]

3. Yoko2....oh mak always sakit belakang nok...[sebab asma...hohoho]

4. Pendrive..ni pun kena ada...

5. Toys for Aqmal...

6. My purse lah kan yg kaler peach tu [penuh ngan segala bapak kad...bkn kad kredit ye..]

7. Dettol sanitizer

8. Compact bedak...walhal kan mak x guna sgt bedak ni...yg penting cermin dia

9. Lg phone 4 bisnes only

10. Digital thermometer..[penting ni]

11. Minyak angin CNI

12. Sunglases ...[yg black tu mak punya...yg merah tu aqil punya..hoh..anak mak bergaya sakan]

13. RM10 [itu br dpt je hr tu..hahaha..tu yg x msk purse....]

14. Berok mesti ada..walhal aku x tau nak cucuk kat mana...

15. INHALER [wajib ada ni....kalau x...isk isk iskkk]

16. Tisu

17. Pen

18. USB Cable....hohohoho

wah...byk giler....sampah mmg xde ler...mak x suka simpan sampah...resit2...mmg x jejak kot..kalau jejak pun...sebab laki mak xde sekali ler tu...hahahaha

Sekian.....

p/s: ada tertinggal ek..yg agak vintage tu...box keronsang mak...hehehehe

9.8.10

Blackberry??

Emiriyah Arab Bersatu (UAE) akan menggantung perkhidmatan BlackBerry Messenger, e-mel dan web-browsing mulai 11 Okt, 2010.

"Langkah penggantungan ini diambil susulan kegagalan percubaan berterusan membawa masuk perkhidmatan Blackberry ke UAE... sejak 2007 mematuhi peraturan telekomunikasi UAE," demikian menurut Pihak Berkuasa Kawal Selia Telekomunikasi (TRA) negara Teluk ini.

Dalam satu kenyataan, TRA berkata keputusan itu dibuat berdasarkan hakikat bahawa dalam bentuk semasa, perkhidmatan-perkhidmatan tertentu BlackBerry membolehkan pengguna bertindak tanpa sebarang tanggungjawab perundangan, higgga "menimbulkan kebimbangan dari sudut perundangan, sosial dan keselamatan negara bagi UAE".

Ia menjelaskan bahawa semua perkhidmatan BlackBerry terletak dalam rangka kerja kawal selia UAE yang dibangunkan oleh TRA sejak 2007.

"Bagaimanapun, disebabkan oleh konfigurasi teknikal BlackBerry, beberapa perkhidmatan BlackBerry beroperasi melampaui penguatkuasaan peraturan ini.

"Data-data Blackberry segera dieksport ke luar negara, di mana ia diuruskan oleh sebuah organisasi komersial asing. Perkhidmatan data Blackberry kini merupakan satu-satunya perkhidmatan data yang beroperasi di UAE yang menimbulkan keadaan ini," jelas TRA.

Pengendali telekomunikasi utama UAE -- Etisalat dan du -- telah diberitahu tentang keputusan itu pada Ahad.

Syarikat-syarikat itu diarahkan supaya memastikan gangguan berada pada tahap minimal dalam menyediakan perkhidmatan alternatif, kata agensi itu.

Ketua Pengarah TRA Mohamed Al Ghanim berkata: "TRA mendapati BlackBerry nampaknya patuh kepada persekitaran kawal selia yang serupa di negara lain, dan ini menjadikan keengganannya mematuhi peraturan di UAE mengecewakan dan membimbangkan

Kredit to BUYUI

Hoh..mesti ko buka terus kan...kekekekeke

mak dah x boleh nak cakap apa dah nok....sebab mak tgh marah sekarang ni.....kalau bukan sebab sorg tu 3 tahun...sorg tu 10 bulan...dah lama mak ikat depa kat tiang luar tu nok..jemur panas2...mak sgt gerammm...

HUUUUUUWWWWWWAAAAAAAAAAAAA

8.8.10

Cherrylicious

Wah....mak ada cerita ke yang mak pegi SSM daftar perniagaan?? belum lagi kan...

Ok...hari tu mak pegi lah SSM ni sebab nak daftar lah kan...kali pertama pegi..mmg sakit otak ler pikir..nak letak nama apa tah....siap hebahkan kat FB minta idea....sampai ler ke kaunter SSM tu..apa pun xtau lagi..sudahnya...mak letak AZATAQ ENTERPRISE...tup tap tup tap...[masa ni lagi 15 minit nak tutup dah kaunter].....dah register bagai semua....tang bayar plak...tetiba TUNAI x cukup kan...ok..esok2 dtg blh x bang?? terus keluar ayat tu dr mulut mak kan.....kesahnya...terus balik lerrr...

Kali kedua mak pegi...dah ada nama dah...nama tu pun sebab dpt masa on the way blk dari kejadian pertama td tu...ada lah insan itu bagi nama...CHERRYLICIOS...wah..patut ler tunai x cukup kan.....akhirnya..cherrylicious tu lah lekat....dan selamat di register kan...

Pada korang2 kat luar tu...jangan pandai2 nak ciplak nama bisnes mak hocayyyy...n tadi mak berjaya lah jugak create dua logo of cherrylicious...pehtu ada lagi nak jugak nak buat lagi...isk isk iskkk

Logo 1
Logo 2
Ok daaaaa

6.8.10

Yummie Bakery

Tetiba kan tajuk x tahannnn...

Hahaha...xde ler..sbnr nya mak pun x sangka ler..kenapa tetiba mak nak buka bisnes ala YUMMIE BAKERY tu kan...heran kan...baru je gi kursus...tapi gatal godam segala tetiba nak buka bisnes..tetiba mak rasa takut..tapi tengah dok bz gak ni dok survey2..riki2....bahan2 segala ni...nasib baik lah somi yg agak x tercinta itu...[kenyataan melampau hocay..] support..[ke dlm hati blh paw ai...wah gitewwww]....isk isk isk....terus hilang ciri2 isteri solehah...[ker??]

Perniagaan dah didaftarkan atas nama CHERRYLICIOUS...ehsan oleh hazianti...wah..[perlu ke ko dpt bonus setiap tahun...hahahaha] then sekarang ni tgh sebok ngan lesen n berebut kedai...mak kan baru nak menapak..sewa kedai cokia ler dulu....tapi melampau...xnak pasar malam hocay..boleh..??? itulah kesahnya....harap2 berjaya..amin...[leh gi singapore kan 2012..cam di plan kan....] melampau kan..setakat singapore dah plan sampai 2 tahun....hahahaha..ko lah ni nyah..

Ok..tu psl nak berbisnes....tp sampai sekarang ni mak masih terkilan...wah..terkilan kerana apa kah...[lantak ler kan..tetiba nak terkilan...ko ada??] sesi carots berulang setiap malam ngan cerita yang sama...muahakakaka....nasib lah kau nok dgr mak cecarots kan sampai ngantok...

Pehtu..tadi tepon mak siap minta tanah ko....[mcm minta tanah sekilo je kan....]tetiba mak feeling usahawan bergaya DIVA hocay...nak tanam kelapa sawit plak.....mak ai ok jer..kalau nak amik lah...gitew jer.....xde ke nak feeling2 cam ala2 melayu puaka kan....ko tetiba nak minta tanah sesenang jer....dah ler duduk jauh kan...tetiba nak minta tanah camtu....xde ler plak..alhamdulilah....

Byk plak projek...tapi blh plak si somi yg kurang tercinta itu...tanya soalan yg sgt lah banggang lah tahap aku rasa...dia tanya...buat apa tanam kelapa sawit????..ko kan...dia leh tanya buat apa tanam...isk isk iskkk..dan dgn lantang nya suara mak ni ala whitney houstan mendedangkan kata2 yang agak kurang diterima oleh suami2 pujangga orang lain...[tapi sebab somi mak ni...dah lemau ke dah bosan ke dah mls nak dgr ker...ker dia dah lali....whateverrrrrrr] alkisah nya...setakat durian rambutan tu..depa aqil aqmal besaq esok ada lah berapa pokok...kalau musim buah gi ler balik serian tu makan.....ada kan alasan blk sarawak...oo melampau ler tu kalau ko xnak blk sarawak kan..apa kes.....xde ler menompang pokok org...bak kata yg aku selalu dgr sampai dah lemau aku dgr sbnr nya...[insiden yg telah membuatkan tercetus nya perkataan derhaka itu keluar kan.....]kalau kat sarawak tu...senang jer...pegi je kebun tu ha..belambak rambutan sampai x larat nak mkn...durian tu pun...isk isk iskkkk......[tapi cam biasa lah..mak biarkan je mak ni dicaci sebab menompang kan......sapa lah kita..oppssss!!!!]

Oklah..dari byk lagi sesi carots nak keluar kan....kang sampai tertido plak korg baca cecarotan mak ni..baik mak stop kan...

Daaaaaaaa

4.8.10

Huwaaaaaaaaa

Salam....

Dah lama ye mak x update..asyik2 jer bila nak intro..mesti sama kan....ok..

Lately ni..mak asyik lah tertekan kan...kenapa kah?? Adakah?? So sesi carots2 pun akan bermula ngan bunga2 wangi cinta misha omar kan...huh....

Rasa tertekan mak tu terhasil kepada donut n puff krim yg mak nak buat...hohoho..mmg lah angennnn...pasni mls lah mak nak buat dah...siap beli digital scale..mmg lah tepat gegiler ukuran kan..x lebih x kurang...pun sama gak..ooo mak sudah bosan buat donut...sebelum pi kursus x yah scale2 bagai pun jadi gak donut mak..menjadi pojaan hati...ni kunun nak lagi elok proper lah bak kata org iban kan....tau2..hampeh jer..mcm x jadi..ooo bukan mcm mmg x jadi langsung....

Sudahnya mak masak megi dan makan...

Sekian..

Wasalam

27.7.10

Kesiannnnn

Suamiku Seorang Penagih
13/07/2006
Oleh Isteri.....


Sememangnya memang dia pilihan hati ku kerana cinta dan sayang aku berkahwin dgn suamiku. Walaupun ku tahu dia seorg bekas penagih tapi semasa kami berkahwin dia telah berjanji akan meninggalkan tabiat buruk itu selama-lamanya...

Tapi baru usia perkahwinan kami setahun sudah 3 kali dia mengulanginya!
dan yang terakhir terjadi sewaktu aku pulang ke kampung utk melahirkan cahayamata kami yang pertama alasanya aku tiada dirumah dan terpengaruh dgn rakan-rakan bayangkan aku masih dlm pantang.

Tapi suami ku bijak menyembunyikan kegiatannya tanpa aku tahu kerana didepanku suamiku seperti biasa tiada tanda-tanda seorg penagih sehingga aku sendiri menjumpai jarum suntikan bersama dengan alat utk memasak dadah didalam seluarnya.

Aku pernah minta diceraikan kerana aku mampu hidup sendiri kerana aku bekerja sebagai pegawai tapi suamiku enggan kerana masih sayang aku dan anaknya.

Walaupun dia seorg penagih suamiku tidak pernah mengabaikan tanggungjawab nya terhadap keluarga. Tapi aku malu bersuamikan seorg penagih........ Bahkan keluarga ku masih tidak tahu suamiku seorng penagih dan mereka semua memandang tinggi terhadap suamiku.

Sekarang suamiku ada di kampung ibu bapanya dalam proses untuk mehilangkan ketagihan dadah sudah seminggu aku hidup sendiri di kota.Perasaan ku bercampur baur sekejap benci sekejap sayang tiada tempat nak kuluahkan rasa yang terpendam dihati.Hanya ALLAH yang tahu.....perasaan ini.

Kredit:
Source

9.7.10

Sepanjang Kursus Hands-on Cake n Pastri






Owh..mak sangat suka ok..tetiba esok nak buka kedai bakeri kan....padahal nak letak cream tuk deco pun dok gagap....tapi mak suka...wah entry terus cerita on d dot...ok slow2...[sabar nok sabar...mak tau ko xcited nak cerita kan...]

X perasan ke FB mak agak lembs seminggu ni kan...blog x yah ckp lah kan...mmg dah hampir nak tumbuh lumut dah...gitewww..sbnr nya mak bz menghadiri kursus cake n pastri oleh INSKEN n BAKERI RIA....xda dlm perancangan pun....tetiba pn temah kata suh ganti dia jer....xpe ler..peh tu dipendekkan cerita...dua2 pi sekali...ok..kelam kabut mak susun brg hr ahad itu....pehtu susah hati cam mana nak tinggal anak mak si aqmal tu kan...almaklum lah...mak kan ibu mithali gitew kata kau kannnnnn....

Ok..on d way nak gi hotel Amani di Bangi...[apa korg ingat xde hotel ker gi kursus...]bedebaq2..sampai hotel...lega lah sikit...dah dok tunggu bas tu...ok dah...nek bas..on d way nak gi kursus kat kajang tu...dup dap dup dap...mcm nak pi jumpa sapa ja..[mmg lah mak ada darah gemuruh....jenuh lah nak kena nyanyi lagu search n wings gemuruh]...mn lah tau kan..roti mak tu tebalik ker..meletop ke oven mak buat kan...tergolek dok ke jatuh ke lantai...ok..masuk lah kelas..disebab kan ada pn temah...kurang sikit lah memalu cat tu kan...so..dipendekan terus...pegang je mixer segala tu..tetiba mak rasa cam MARTHA STEWART kan...dok dapur camtu...mak sgt suka..nak apa jenis tepung bagai..ada jer..muntah bahan2 tepun hocay...

Gitew lah..dari hari pertama belajar buat bun n donut..hari kedua buat continental cake...[chef ni mak suka...sebab ada kena mengena...hahaha]hari ketiga butter cream decoration..hari ketiga ni apron mak dah mcm kain lap buruk dah..iskisk iskkkk.....hr ke 4 buat puff cream n chocolate..[kelas ni mak agak2 malu2 segan2 hocey...sebab chef tu bila bercakap dia straight tgk kat bola mata mak yg kaler cekelat ni kan...[tetiba mak rasa mak shantek....hocay..mak angkat bakul lagi...hak hak hak hakkk]hr ke 5 last day buat cheese cake n coklat moist...mmg syok lah..mmg mak suka kelas ni....