20.8.10

10 Hari Sudah

Salam...wah..kan..sempena bulan yg mulia ini..kan..kena lagi bg salam ikut mood...[harus aku kena kotok pasni....hbs tu bln2 lain xyah bg salam??? hahaha]

Wah...uolls...dah 10 hari berposer....ada tinggal x?? Alhamdulilah..tahun ni mak leh poser 10 hari direct..walaopon hari ni hampir2 nak tewas...gegehkan jugak...dah 5 tahun kan...xkan lah nak poser camtu jugak kan....nan ado...

So harap2 hari2 akan datang akan poser camni jugak...yang penting sahur kena bgn...kalau x bgn..mak xtau lah nak jadi apa kan...

Sbnr nya mak nak buat entry lain ni..tp entry ni ler plak yang keluar...tetiba kan byk idea mencurah2 cam ayor dari hidung mak ni kan....ko mampooo!!!

14.8.10

FB sapa yg plg rajin AKU terjah!!!

Wah..pepagi sahur ni...tetiba byk plak idea nak post kat sini...

Mengikut tajuk...mak nak buat list ni....sapa yang paling top mak terjah kat FB...jeng jeng jeng..

1. Zilla Ahmad ....wah...sebab mak suka tgk anak dia ni....ICHA EBAB....mmg syok ler tgk gbr anak2 dia...yang ni terkecuali asyik uplod gbr anak jer..sebab mak suka anak dia....[aci cop tuk menantu x??]hehehe...

2. Mas Hanim...ni pun sebab anak dia gedeel2 gak....ngan klip2 lolipop dia tu...[yg ni hangen sikit..sebab bz je manjang x sempat nak uplod gbr...hahahahahahahaha]..korg tgk gedeel2 ni..ngan lidah dia tu...
3. Fatin Irwan...ni sebab dok tunggu dia upload gbr anak dia yang hampir2 cam ebab icha gak tu...huish...yg ni mmg tunggu lama nak tgk gbr anak dia ni....
4. Nurul Azliana...should i upload ur photo too??? hehehehe..yang ni sebab selalu XOXO..hahaha..kena tau perkembangan donia..baru leh XOXO..karang kang..lain XO lain plak OX...muahahahakakaka
5. Esther Diana..ni adik aku ni...nak tgk jugak perkembangan dia ni yang rjn tul ponteng sekolah...ada bahan nak kena hempuk ngan kata2 kan...awas mak blk kampung..hbs ko...[sbnr nya..bila tgk gbr dia...mak teringat zaman memudo mak dolo....hahahaha]
top 5 je lah....malas lah plak nak sampai 10..yang sbnr nya..mmg mak suka masuk depa punya fb lah..rasa2nya..memang hobi mak ni suka tengok gambar kot...kalau gambar menarik..mmg mak suka lah ngadap FB korang...so lps ni kalau nak ada dlm list mak ni..saji kan ngan gambar2 yang sedap dipandang...paling sangap kekadang tu...buka album sendiri tengok sendiri...hahahahaha...

Ok...daaa.....

13.8.10

Hoooooo

Wah....salam

Hari ni mak x tau ler mak nak tulis apa...kekeringan kekontangan idea kata nyerrr..tapi nak jugak menulis..sebok jer...

Hari ke-3 berpuasa..setakat kul 3.20pm[semasa entry ni ditulis]....mak masih bertahan lagi...walaupon ada ura2 nak ke dapur minum air kan...goshh....shu shu shu...hari ni pun masih berbuka sensorg...tetiba x tau nak masak apa...pehtu blh plak teringin nak makan megi waktu berbuka karang...awas ko meggi...aku telan ko karang...[itupun kalau tetiba x tukar selera jam kemudian nya....

Semalam mmg sempoi hbs...bubur lambuk n air bandung jer...wah...berbuka sensorg kata kau!!!esok punya menu dah siap plan dah...padahal hr ni x tau pun nak masak apa...isk isk isk

[tetiba mak rasa entry mak ni cam tunggang langgang.....harus ke mak stop je dari merapu2 kat sini???]

Hocay lah...

p/s: hr ni hujan...sejok sikittttt

11.8.10

First Day Sahur

Assalamualaikum...

Wah..dgn cepat kan aiolss bertukar salam...sempena bulan Ramadhan yang mulia ini...hohoho..szzzreetttt...[ala2 bunyi tgh feeling tetiba ada tikus melintas kan...]

Mulia hocay...pasal mulia ni...hohohoh....ngadap lah Pasar Ramadhan petang karang...nampak sangat x molia nya..[ssszzreeettt lagi...bukan maksud mak bulan tu x molia...no no no...jgn slh faham hocay....]hohoho..plg x best...

1. Bila berebut nak beli ayam golek2...adehhhh...

2. Air soya yang ditambah ais sesiap...isk..x sedap lah

3. Kuih Lopez yang dah hbs gula merah...wahhhh...mak tensen part ni...

4. Cari paking punyalah hazab....dah ler poser kata kau....sampai param nampak air sejok meleleh berpeluh kan....adehh

5. Kena jumpa org yg bkn ISLAM...nak discuss something kat kedai makan...waaaaa......hanjz....

6. Plg hazab...bila suap anak hekan mak makan....wah...ini mmg dugaan yang x leh nak elak ni...huwaaaa.....

Ok....Semua sebok wish poser segala kan....meh mak nak wish jugak....
JANGAN LUPA BAYAR ZAKAT....

OK....

Da......[pesal terus bold tulisan aku ni...ishhhhh]

10.8.10

Reply to B

Ok nok..ko redi nok tgk apa dlm beg mak nok....perghh

Start from kiri jugakkkkk

1. Pampers [mesti ada hocay....]

2. Bedak [ni pun kena ada sekali ngan pampers]

3. Yoko2....oh mak always sakit belakang nok...[sebab asma...hohoho]

4. Pendrive..ni pun kena ada...

5. Toys for Aqmal...

6. My purse lah kan yg kaler peach tu [penuh ngan segala bapak kad...bkn kad kredit ye..]

7. Dettol sanitizer

8. Compact bedak...walhal kan mak x guna sgt bedak ni...yg penting cermin dia

9. Lg phone 4 bisnes only

10. Digital thermometer..[penting ni]

11. Minyak angin CNI

12. Sunglases ...[yg black tu mak punya...yg merah tu aqil punya..hoh..anak mak bergaya sakan]

13. RM10 [itu br dpt je hr tu..hahaha..tu yg x msk purse....]

14. Berok mesti ada..walhal aku x tau nak cucuk kat mana...

15. INHALER [wajib ada ni....kalau x...isk isk iskkk]

16. Tisu

17. Pen

18. USB Cable....hohohoho

wah...byk giler....sampah mmg xde ler...mak x suka simpan sampah...resit2...mmg x jejak kot..kalau jejak pun...sebab laki mak xde sekali ler tu...hahahaha

Sekian.....

p/s: ada tertinggal ek..yg agak vintage tu...box keronsang mak...hehehehe

9.8.10

Blackberry??

Emiriyah Arab Bersatu (UAE) akan menggantung perkhidmatan BlackBerry Messenger, e-mel dan web-browsing mulai 11 Okt, 2010.

"Langkah penggantungan ini diambil susulan kegagalan percubaan berterusan membawa masuk perkhidmatan Blackberry ke UAE... sejak 2007 mematuhi peraturan telekomunikasi UAE," demikian menurut Pihak Berkuasa Kawal Selia Telekomunikasi (TRA) negara Teluk ini.

Dalam satu kenyataan, TRA berkata keputusan itu dibuat berdasarkan hakikat bahawa dalam bentuk semasa, perkhidmatan-perkhidmatan tertentu BlackBerry membolehkan pengguna bertindak tanpa sebarang tanggungjawab perundangan, higgga "menimbulkan kebimbangan dari sudut perundangan, sosial dan keselamatan negara bagi UAE".

Ia menjelaskan bahawa semua perkhidmatan BlackBerry terletak dalam rangka kerja kawal selia UAE yang dibangunkan oleh TRA sejak 2007.

"Bagaimanapun, disebabkan oleh konfigurasi teknikal BlackBerry, beberapa perkhidmatan BlackBerry beroperasi melampaui penguatkuasaan peraturan ini.

"Data-data Blackberry segera dieksport ke luar negara, di mana ia diuruskan oleh sebuah organisasi komersial asing. Perkhidmatan data Blackberry kini merupakan satu-satunya perkhidmatan data yang beroperasi di UAE yang menimbulkan keadaan ini," jelas TRA.

Pengendali telekomunikasi utama UAE -- Etisalat dan du -- telah diberitahu tentang keputusan itu pada Ahad.

Syarikat-syarikat itu diarahkan supaya memastikan gangguan berada pada tahap minimal dalam menyediakan perkhidmatan alternatif, kata agensi itu.

Ketua Pengarah TRA Mohamed Al Ghanim berkata: "TRA mendapati BlackBerry nampaknya patuh kepada persekitaran kawal selia yang serupa di negara lain, dan ini menjadikan keengganannya mematuhi peraturan di UAE mengecewakan dan membimbangkan

Kredit to BUYUI

Hoh..mesti ko buka terus kan...kekekekeke

mak dah x boleh nak cakap apa dah nok....sebab mak tgh marah sekarang ni.....kalau bukan sebab sorg tu 3 tahun...sorg tu 10 bulan...dah lama mak ikat depa kat tiang luar tu nok..jemur panas2...mak sgt gerammm...

HUUUUUUWWWWWWAAAAAAAAAAAAA

8.8.10

Cherrylicious

Wah....mak ada cerita ke yang mak pegi SSM daftar perniagaan?? belum lagi kan...

Ok...hari tu mak pegi lah SSM ni sebab nak daftar lah kan...kali pertama pegi..mmg sakit otak ler pikir..nak letak nama apa tah....siap hebahkan kat FB minta idea....sampai ler ke kaunter SSM tu..apa pun xtau lagi..sudahnya...mak letak AZATAQ ENTERPRISE...tup tap tup tap...[masa ni lagi 15 minit nak tutup dah kaunter].....dah register bagai semua....tang bayar plak...tetiba TUNAI x cukup kan...ok..esok2 dtg blh x bang?? terus keluar ayat tu dr mulut mak kan.....kesahnya...terus balik lerrr...

Kali kedua mak pegi...dah ada nama dah...nama tu pun sebab dpt masa on the way blk dari kejadian pertama td tu...ada lah insan itu bagi nama...CHERRYLICIOS...wah..patut ler tunai x cukup kan.....akhirnya..cherrylicious tu lah lekat....dan selamat di register kan...

Pada korang2 kat luar tu...jangan pandai2 nak ciplak nama bisnes mak hocayyyy...n tadi mak berjaya lah jugak create dua logo of cherrylicious...pehtu ada lagi nak jugak nak buat lagi...isk isk iskkk

Logo 1
Logo 2
Ok daaaaa

6.8.10

Yummie Bakery

Tetiba kan tajuk x tahannnn...

Hahaha...xde ler..sbnr nya mak pun x sangka ler..kenapa tetiba mak nak buka bisnes ala YUMMIE BAKERY tu kan...heran kan...baru je gi kursus...tapi gatal godam segala tetiba nak buka bisnes..tetiba mak rasa takut..tapi tengah dok bz gak ni dok survey2..riki2....bahan2 segala ni...nasib baik lah somi yg agak x tercinta itu...[kenyataan melampau hocay..] support..[ke dlm hati blh paw ai...wah gitewwww]....isk isk isk....terus hilang ciri2 isteri solehah...[ker??]

Perniagaan dah didaftarkan atas nama CHERRYLICIOUS...ehsan oleh hazianti...wah..[perlu ke ko dpt bonus setiap tahun...hahahaha] then sekarang ni tgh sebok ngan lesen n berebut kedai...mak kan baru nak menapak..sewa kedai cokia ler dulu....tapi melampau...xnak pasar malam hocay..boleh..??? itulah kesahnya....harap2 berjaya..amin...[leh gi singapore kan 2012..cam di plan kan....] melampau kan..setakat singapore dah plan sampai 2 tahun....hahahaha..ko lah ni nyah..

Ok..tu psl nak berbisnes....tp sampai sekarang ni mak masih terkilan...wah..terkilan kerana apa kah...[lantak ler kan..tetiba nak terkilan...ko ada??] sesi carots berulang setiap malam ngan cerita yang sama...muahakakaka....nasib lah kau nok dgr mak cecarots kan sampai ngantok...

Pehtu..tadi tepon mak siap minta tanah ko....[mcm minta tanah sekilo je kan....]tetiba mak feeling usahawan bergaya DIVA hocay...nak tanam kelapa sawit plak.....mak ai ok jer..kalau nak amik lah...gitew jer.....xde ke nak feeling2 cam ala2 melayu puaka kan....ko tetiba nak minta tanah sesenang jer....dah ler duduk jauh kan...tetiba nak minta tanah camtu....xde ler plak..alhamdulilah....

Byk plak projek...tapi blh plak si somi yg kurang tercinta itu...tanya soalan yg sgt lah banggang lah tahap aku rasa...dia tanya...buat apa tanam kelapa sawit????..ko kan...dia leh tanya buat apa tanam...isk isk iskkk..dan dgn lantang nya suara mak ni ala whitney houstan mendedangkan kata2 yang agak kurang diterima oleh suami2 pujangga orang lain...[tapi sebab somi mak ni...dah lemau ke dah bosan ke dah mls nak dgr ker...ker dia dah lali....whateverrrrrrr] alkisah nya...setakat durian rambutan tu..depa aqil aqmal besaq esok ada lah berapa pokok...kalau musim buah gi ler balik serian tu makan.....ada kan alasan blk sarawak...oo melampau ler tu kalau ko xnak blk sarawak kan..apa kes.....xde ler menompang pokok org...bak kata yg aku selalu dgr sampai dah lemau aku dgr sbnr nya...[insiden yg telah membuatkan tercetus nya perkataan derhaka itu keluar kan.....]kalau kat sarawak tu...senang jer...pegi je kebun tu ha..belambak rambutan sampai x larat nak mkn...durian tu pun...isk isk iskkkk......[tapi cam biasa lah..mak biarkan je mak ni dicaci sebab menompang kan......sapa lah kita..oppssss!!!!]

Oklah..dari byk lagi sesi carots nak keluar kan....kang sampai tertido plak korg baca cecarotan mak ni..baik mak stop kan...

Daaaaaaaa

4.8.10

Huwaaaaaaaaa

Salam....

Dah lama ye mak x update..asyik2 jer bila nak intro..mesti sama kan....ok..

Lately ni..mak asyik lah tertekan kan...kenapa kah?? Adakah?? So sesi carots2 pun akan bermula ngan bunga2 wangi cinta misha omar kan...huh....

Rasa tertekan mak tu terhasil kepada donut n puff krim yg mak nak buat...hohoho..mmg lah angennnn...pasni mls lah mak nak buat dah...siap beli digital scale..mmg lah tepat gegiler ukuran kan..x lebih x kurang...pun sama gak..ooo mak sudah bosan buat donut...sebelum pi kursus x yah scale2 bagai pun jadi gak donut mak..menjadi pojaan hati...ni kunun nak lagi elok proper lah bak kata org iban kan....tau2..hampeh jer..mcm x jadi..ooo bukan mcm mmg x jadi langsung....

Sudahnya mak masak megi dan makan...

Sekian..

Wasalam