31.8.13

Drama sebulan sebelum majlis perkahwinan

ok..berpandu tajuk kan...

Aku adik beradik ada 5 org....ipar2 aku ada 4 adik beradik termasuk laki aku lah..

Kisah adik2 aku kawen..mmg xda masalah ngan aku...sebab aku xda pon kat sana...depa cuma sain n register kawen jer..kenduri sampai sudah x buat pon lg...jd mmg aku x nampak lah drama nya...ms kakak aku kawen...masa tu aku darjah 6 ok...mmg tahap x masuk lsg hal2 camni...ni kisah belah ipar lah plak..yg tua tu kawen mmg aku xtau lsg lah...yg aku kawen mmg xda drama agaknya....yg ketiga kawen...ada lah sikit drama...jadi itu mmg drama setiap kali jumpa kompom ada drama...x pernah miss...igt kot yg no 4 ni xda lah...ada jugak....BOX OFFICE HOCAY.....dan aku pon salah seorang peneraju jugak lah...yg sbnya...mula2 kawen dulu mmg lah sopan santun bagai...ni dah lama sgt hidup duduk sekali...mmg keluar lah jati diri tu..melainkan kau mmg pelakon tegar depan org tua mmg pijak semut x mati...tu aku x tau lah kan...

dlm pikiran aku lah kan...kalau sng perkahwinan tu berjalan lancar...aku rs...sng jugak lah org yg kawen tu...tapi kalau byk sgt kisahnya...aku rs blm jodoh lagi lah tu kot...sebab tu Tuhan x permudahkan urusan...bukan masa nak kawen lagi rasanya.......

Tapi..kalau org tu dah nak sgt kawen...kawen aje lah...x perlu lah nak berkecik ati bagai semua...konon nya xtau lah apa lah...sebab semua org sedia maklum bahawasan nya...semua ahli keluarga dah tau....dan yg penting...x perlu lah ego sgt...x kemana pon...dan jgn lah berlagak sgt...menyampahkan org jer...eyh hello...kalau org x redho n ikhlas...x bermakna ok...silap haribulan kn blk kat diri sendiri...

xoxo

14.8.13

Album Raya 2013

Hampir 90% kat fb semua ada album raya....

thn2 lepas aku x tinggal..ada jugak album raya nya...tp tahun ni mmg xda...setakat 2 3 keping jer....mmg xda mood nak amik gbr kan...nak beraya pon rasa malas jer...sampai sekarang mood raya pon xda...selalu ada je pasang lagu raya...mmg sgt xda mood raya tahun ni...

dan seperti biasa...drama2 melayu dipagi hari raya dan di hari2 raya....asyik pelakon yg sama jer...amat lah membosankan...ending kalau x tersangkut paut ngan org...mmg x sah...thn depan sila buat drama lain plak ye...

dan mmg sgt membosankan lah raya tahun ni...mungkin sebab segala preparation tuk raya mmg xda...cuma teruja tunggu si adik pos kek lapis mira dari sarawak....hamek kau...sendiri buat kek...tp mkn kek beli...boleh??

ni pon sebab baru blk beraya jugak...raya sebelah jiran jer....sukati jer mr a umpan suh keluar beraya kan....kata nya ada laksa...nyampah sungguh lah....dan kebetulan tadi ada buat choc moist...bw lah jugak pi rmh jiran tu...tp dah sepotong dimakan...hehehe...nanti biar lama2...kering masuk tong sampah plak kan...

dan untuk hari ni punya hal...tab aku x leh nak connect tenet plak...parah....

Selamat Hari Raya semua....

p/s : kalau aku org yg bekerja...mmg aku x kisah aku kena kerja dihari raya pon tahun ni...sebab xda mood dah....(mungkin sebab tiap2 thn raya kat sini n tiap2 thn drama yg sama...kan...kebosanan melanda...haishhh)

xoxo

5.8.13

Kek Lapis Sarawak

Nak raya2 ni kan...jadi entry pon ala2 raya lah jugak...

Ok...kembali kepada kebizian aku membuat kek lapis....

Walaopon agak penat n sangat xda masa sehingga nak toleh belakang pon kena pikir byk kali sebab xda masa sangat kan...tp td sebab lagi aku gi simpang pulai berbuka puasa kat sana...mmg...sampai terus bersila lah org kata...pastu lps mkn terus blk...*aje x senonoh btl lah minah ni...

Kan...ramai jugak saingan aku yg menjual kek lapis ni...samada ada kek lapis yg dibeli/di import dari sarawak terus...ataupon buat sendiri...itu yg dlm fb...blm kira kat dlm pekan aku lagi...yg best dlm taman rumah aku ni pon ada jugak yg jual...tp depa2 ni kata...akak yg satu taman aku jual kek lapis tu agak mahal jugak lah...tp sedap x sedap tu aku x tau lah kan..

Sebab tu konsep aku tuk kek lapis sarawak ni...yg buatan aku sendiri...dari dapur rmh aku...bkn import dari sarawak...konsep order last minit....sebab selalu sgt org nak order last minit...tp selalunya org akan kata x amik dah kan...kan kan...jadi aku ni buka peluang pada org yg suka order last minit lah...

Alhamdulilah...walaupun byk saingan (yg kek lapis dr sarawak tu harus lah cantik2 gitu kaler nya kan...kalau betul kedai nya..blh tahan jugak sedap dia...) tp yg penting....harus lah aku ckp...KEK LAPIS AKU LAGI SEDAP....hamek kau...hahaha....sebab ada org tanya...sedap x kek lapis kau buat...ko giler ker...tanya sedap x sedap kat tokei kek lapis tu sendiri...harus lah dia jwb sedap kan...pehal plak x jwb sedap...walaopon x sedap...tetap ckp sedap...pastu ujung ayat...*bg saya sedap la...sebab taste org lain2...ayat kaver gitu...

Dan yg plg penting...walaopon aku ni tokei kek lapis sarawak....dihari raya nanti...aku hidangkan KEK LAPIS SARAWAK bukan buatan tgn aku...lol..kalau ada tu nasib lah..ada lebih2 kek yg org order ni lah aku hidang...sebab nya aku menunggu kek lapis dr sarawak...pos oleh adik aku...blh?? gilos...

Pada awalnya aku cuma jual kek lapis masam manis yg kukus tu jer...customer aku kat MOF putrajaya...mmg tu lah mula2 aku try jual...masa tu murah my SIL ckp...yelah..masa tu mn pandai buat kira2 sgt...dan skrg ni..dah mcm2 jenis jugak aku jual..x mcm2 sgt lah...aku cuma jual yg sedap dimakan jer..walau xda rupa bergelora persis ombak...ke mcm bunga mekar segala...tp sekali rasa mesti nak lagi tu...percaya lah....

p/s : mmg penat sgt buat kek lapis ni...sebab x tido mlm dibuat nya...nak buat siang2 pns...takut rimas plak kan..kalau x puasa gigih lagi..kalau puasa...tp sgt enjoy buat ni..nak2 kalau org kata sedap ya amat...murahs plak tu....(bg org lain murah...bg org yg kedekut...mmg kata kek aku mahal lah...)


xoxo