30.6.11

Kelemahan yang terakhir...

Cam mana nak entry kan tah....

Ok..1st n 2nd pregnant ok je alah dia...cam biasalah tuk 1st trimester tu mmg payah lah..morning sickness xda....x lalu makan tu ada....tp masih blh dikawal dan dipaksa mkn walaopon buah2 jer...tp masih melilau ke kedai2 mkn tgk apa nak mkn....montah2 xda..ada sekali montah tuk 1st trimester tu..itu pun sebab preg yg no 2...itu pun sekali jer lah...x larat jalan jauh..lagi satu jalan tu x penah guna pun....giler kan...aku nak ke tepeng guna jln nak ke lumut bagai tu...dok guna jalan belakang dari malim nawar tu..pening2 n montah....preggy yg 1st mmg best...xda apa alah sgt...cuma part makan tu seperti biasa...dan sampai sekarang pun...agaknya sebab mmg preggy masa tu x byk masalah...maka aqil pun elok jer...sampai sekarang x byk sgt songeh...cuma cara pemakanan dia jer...ini masalah dia lahir lah...x dpt nak dibendung lagi..agaknya sebab tonsil dia besar atau pun ada calar kan..sebab masuk tiub tuk cuci dulu...sian aqil....tp masa sakit pun x lama masa ngandung kat aqil...mmg jarang lah sakit tulang bagai...semput pun kurang....bgs aqil...dari dlm perut dah pandai jaga mama....tp makanan masa aqil dulu...asyik western jer...ye kan..masa tu tgh keja...maka makanan terhidang depan mata..tinggal pilih jer...jemu makan kat tingkat 12 ambank tu...aku angkut kwn2 opis gi klcc plak...x cukup tu..ari jemaat jauh sikit....sampai ampang point...ngehehehehehe...tambah lagi masa tu si Ramesh aka bos si Azrul dulu...bila ada kontraktor belanja kfc ke secret recipe jer...mesti ai akan dijemput sekali....ngehehehehe..almaklum lah...masa tu team rahim n co maintenance aku kenal dari mula masuk keja sampai dah kawen ngan salah sorg tu kan...ngehehehe....so sekarang pun aqil tetap sama...dia tetap xnak nasi...selain nasi dia blh mkn...poridge pun dia xnak...tp satu2nya makanan kampung dia makan adalah sate...sate pun tgk pada yg bakar yer...itu aqil ridhuan...

Si aqmal rafhan....adik punya cerita dari pregnant....masa ni dah jadi surirumah sepenuh masa....jadinya rajin lah jugak masak..walaopon 5kg beras tu tuk 2 bulan kan....ngeh...ganas kan...korg berapa sebulan 10kg?? lol...tong gas tu nsb xda expired date jer...[pengakuan berani mati ni....tp xda ler x masak lsg..] tp masa trimester pertama tu yg kedua ni pun..camtu gak..stil x lalu mkn...tp blh mkn buah2 lagi...sampai turun berat berapa kilo sebab x leh nak mkn....tp masih blh ke kedai2 makan tuk cari makanan....yg penting masa ni dah rasa sakit2 bdn...sebab nya...satu sebab x pantang kot..kan..1st time pantang...jadi org gila...lagipun masa tu opah tgh keje...pantang pertama dok ngan pak mentua jer..pak mentua lak jenis suka duk dlm bilik..maka ada chan minum ayaq sejok....ngeheheehehe...tu psl sakit2 bdn kan ngandung yg kedua ni...lps trimester pertama tu...selera mkn dtg blk...tp kali ni berbeza dari abg...ini selera kg sungguh...asyik2 nak cari belacan...mkn nasi lemak...ayok...sampai kan ngidam pisang mentah campur ngan sambal belacan...gila mabeles...tu yg konon nya bajet anak pompuan....lol...dan sampai sekarang pun aqmal tetap ngan selera kampung nya...mkn nasi ngan ikan pekasam....adeh....berlainan sungguh ngan abg..kalau abg mkn roti sapu kaya n butter...dia roti kosong tu pun dia xnak...org kampung n melayu sangat si aqmal ni...hurm..haruslah..kulit pun lebih kurang jer...ngahahaha...

Perbezaan sangat ketara antara AQ 2 org tu...esok besar aku x tau lah nak masak makanan apa tuk depa ni....selera lain2 sensorg..

Yg ketiga ni...hurm...[lagi sekali pengakuan berani mati...]hazab...sungguh teruk...dah berapa hari montah2...skt bdn sampai x leh nak bgn...x campur demam bagai...semput kompom dtg kalau penyakit lain singgah...mkn tu pun satu hal...kalau dulu leh mkn buah n lawan paksa makan...kali ni xda dah...paksa mkn..kompom lepas tu keluar balik...adesh...sampai nangis2 sebab lapar n sakit2.....tp kali ni walaupun sebab beza nya alah dia lain sangat....xde ler plak rasa pompuan kali ni...org sebelah masak pun..ayok..nak pitam cium bau masakan...ayok...cam mana eh..lagi teruk skarang ni..nak ngadap tesco ke kedai makan pun mcm dah lemau...mcm x terdaya lsg nak bergerak...

Yg penting...ngandung ketiga2 ni..x leh nak ke bahagian lauk2 yg basah tu...ayok..bahagian basah dlm tesco tulah....pasar basah lah senang...isk...mmg sungguh memualkan...ayam x leh nak mkn...psr mlm x leh nak pegi...itu lah yg sama buat masa sekarang setiap kali ngandung...x leh cium bau makanan....hurm..parah sungguh...

p/s: tajuk yg terakhir kan...sebab mmg ini yang terakhir...kita tunggu yer jawapan nya kenapa....


xoxo


xoxo

28.6.11

Kesedihan

Kala ini sedang berada dirumah bersendirian..aqmal kat kampung..tinggal ngan opah...Mr A n Aqil pi meniaga....mmg lah rasa sangat sedihnya...kekadang terasa hati...rasa ingin membawa diri ini jauh dari semua...

Sebab nya..asyik2 x sihat jer....ubat pun dah xtau nak mkn cam mana....org suruh rehat..maka rehat lah jugak...dok merehatkan diri pun letih jugak...nak bergerak sangat pun mcm dah x larat...bisnes pun dah tunggang langgang...sekarang ni...aqil pun dok x sehat...sian aqil..x dpt nak manja2 ngan mama sebab dua2 pun sakit...

Kekadang rasa mcm x dpt menerima takdir hidup ni bila asyik dilanda kesihatan yang x elok...kekadang nak jer pegi satu tempat buang semua penyakit...then lega..kalau lah blh buat camtu....

Tapi tulah..org kata..kalau dah asyik makan ubat pun x jalan....dah ko pun kejap ada kejap xda jenguk sejadah kan...mmg tau n redha..penyakit tu sebagai peringatan tuk kita supaya ingat kat Dia....tapi kekadang tewas jugak....kekadang tgk org sekeliling jugak ni....kekadang terasa menyampah tgk org sekeliling....sampai lupa apa tanggungjawab sebagai umatNya....sudahlah dipilih untuk menuju kejalanNya...tp disiakan....Ya Allah..ko berilah aku kekuatan untuk menunaikan tanggunjawab itu....aku mmg insan yang sangat lemah...bila lemah akan mudah teringat akan Kau Ya Allah.....mungkin sebab tu agak selalu x diberi kesihatan yang sempurna...

Ya Allah kau ampunkan lah aku insan yang sangat kekurangan dan berdosa.......


xoxo

21.6.11

Pesakit dlm wad..

Hurm....bkn lah apa...tp satu tips jugak tuk pembaca2 sekalian jika masuk wad yer....xpecially kalau gomen punya...


1. Sila pastikan anda mandi setiap hari...walaopon Ada drip bagai...sila mandi jugak yer....x sakit pun benda tu kn air...tergoyang sikit pun x luka eh...plastik je kat dlm tu....


2. Kalau x mandi setelah 2 hari dlm wad...sila cium ketiak n bau badan sendiri yer....best x rasa dia....ha..itulah perasaan org yg duduk di sebelah korg..kena plak angin yg tiup...adoilah...pitam...


3. Bg org yg kurang upaya Dan x larat nak bgn...sila suruh waris lapkan badan yer....kalau xda waris...misi2 ni akan lap korg jugak pagi2...tp kalau anda Sgt x terdaya Dan x bergerak sikit pun...ni mmg misi lah kn buat...


4. Pasal pelawat...ayok...kalau sakit sikit jer...x perlu lah bw satu kg dtg melawat....ayok...org len tensi tau...(bkn bermaksud Aku jeles yer....)kena tau keadaan pesakit lain...pecaya lah..org lain Sgt x selesa n x senang yer...leh megren...lain lah kalau ko nazak...kes ni dikecualikan....



5. Pada pelawat lagi yer...inikan spital...sila kontrol volume anda ya...sangat sakit telinga ini...ouwh...nak tido pun x senang....



6. Pada pesakit jugak...jgn lah over...ramai pesakit lain kat sini....misi n doc Ada berapa kerat jer..jadi sila bersabar yer....



7. Hurm....sila keluar tepat pd waktu lawatan yer...sakit telinga Aku sampai naik menyampah dgr loceng Dan mulut security poyo itu...ouwh..kerek lah Lu anti...



8. Dah mandi sila kutip pakaian anda Dan letak pd tempat yg sesuai yer.....geli lah kalau org lain nak msk mandi...hish....


Byk plak tips dia...pesanan khas dari wad 3 hospital kampar...hoh...

P/s: masuk ptg ni dah 2x Aku mandi...panas....cam mana lah org yg x mandi tu yer...adoiiii
Sent by DiGi from my BlackBerry® Smartphone

Dari ER kampar...

Lol....rajin plak Aku update blog hari ni kan...ni sebab bohsan di tgh mlm kat er sambil pakai neb...lol...rasa2 cuma msk wad je kot...agak degil asma kali ni yer....Ada byk sebab jugak ni kenapa asma Sgt teruk kali ni.....


1. Yg pertama mungkin sebab Aku lapar...ye..Aku bkn lah berlapar sebab nak jd cam Cameron diaz tu...tp sebab xda selera mkn atas alahan2 yg sblm ni Aku kena....


2. Mungkin sebab debu or persekitaran....hampir 2 minggu Aku berkurung dlm rmh...tanpa buka tingkap segala...atas sebab2 benda menggong jln2 depan rmh Aku kan....n Aku x menyapu sama sebab penyapu Mr a buang...


3. Faktor cuaca la ni...panas giler...sampai majuk2 Aku Suh Mr a beli ekon....tp...Nan hado...


4. Sakit belakang...tiap2 hari Suh Mr a urut...tp dia urut ala kadar jer...sebab dia igt Aku suka2 Suh dia urut...n satu sebab2 itulah....x leh org kata...


Mungkin itu lah kot sebabnya...letih tu xyah ckp Ler...ko duduk saja pun still letih jugak....nak kata sebab anak....isk...biasa lah bebudak kan...kalau x nakal...nanti org kt lembs plak kan....so ini lah kot sebabnya kali ni semput agak degil...


P/s: hurm...agak2 kalau kena admit...cerita apa plak Aku nak citer kan.....
Sent by DiGi from my BlackBerry® Smartphone

20.6.11

Surat untuk dia....

Agak jiwang n emosi...agak2 xnak nava jgn baca...ok...

Sekarang baru kmk tau kenapa kmk amik keputusan tuk jauh n lari dari ktk...sebab kmk memerlukan org yg blh ngan kmk 24 jam sehari....yg boleh berada disisi kmk x kira waktu....setakat sayang pun x memadai bg kmk...sebab tatkala kmk susah atau skt ktk x blh berada disisi kmk....Dan ktk agak susah mok bertanggungjawab sebab ktk bkn suami...cuma kekasih.....kalau kmk amik keputusan tuk terus setia ngan ktk pasti akan merana...alhamdulilah...kmk masih diberi akal Dan fikiran tuk memilih Cara hidup yg btl....lagipun selagi ngan ktk...perjalanan hidup kt sentiasa sama....tanpa zuriat Dan sebagainya....

thank you sebab x pernah Tanya kmk kenapa kmk memilih dia sebagai suami....

Sekian.....

P/s: kadang2 kita perlu menjalani hidup yg sukar Dan salah supaya kita akan tau apa yg btl n senang....


Sent by DiGi from my BlackBerry® Smartphone

13.6.11

Padan Muka

Eh padan muka kau kan...ha....

Ni cerita pasal ahli2 keluarga lah jugak ni.....sapa2 terasa nasib lah kan....

Dulu bkn main lagi tau..berlagak bagai..bila org minta tlg dia..bkn main lagi dia kutuk mcm hapa..beli pakai semua nak hebat....xnak kurang..mesti nak lebih...kalau org tu ada...dia mesti nak ada jugak....plus nak lagi besar dari org tu....pastu pi lah canang sana sini kat adik badik...semua benda dia rege ratus2...riban2....x main lah cikai..semua ori...kata nyer...

Pastu suka kata.....org ni x pandai jaga anak lah...laki x bg duit lah...laki x bg cukup mkn lah apa lah...sebab tu lah apa benda semua xda..x pandai kontrol duit lah apa lah..pi lagi cari laki camtu...lain kali cari laki kaya2...[dia kata lah...]

Sekarang mana....baru kau tau...tetiba kau kena uruskan anak2...kereta reta semua.....sekarang kau baru tau...tetiba minta tolong kat org yg kau kutuk2 kan....nsb kau x minta kat aku..kalau minta kat aku...aku buat bodoh jer....bkn nak berlagak jugak...tp biar kau rasa susah dia mcm mana....kalau org luar bkn main lagi kau...senang2 ngan org luar....bila susah2 baru nak kongsi ngan sedara mara lah.....hamek...PADAN MUKA DIK....ANANG KELALU SOMBONG ORG MADAH.... rete dunia xda kemana nye pun wahai org itu....

Ni lagi satu pesanan..kot ker ko ada terbaca kan....lainkali ingat org sikit....jangan suka judge org...jangan suka buat org mcm kuli...x elok....depan mmg org baik..kau x tau belakang2 kau org kutuk2...ni part satu lagi...org yg suka menguli ni...lol..hangen lah...kekadang benda sikit2 pun nak suruh org....[ni nanti ada plak org kata aku kuli kan laki aku ni....] suka kata aiolls buli tau...mana ada.....tapai nak buat mcm mana...apa yg org nampak itulah yang akan org simpulkan...tp xpa....tolak tepi itu perasaan ya....

Sambung blk pesanan tu....kita ni kan manusia biasa....cuma yg beza berduit x berduit.....[eh ye ker???] ke itu perbezaan antara manusia2 materialistik jer....wahakakakaka...nak kata semua manusia sama...x blh jugak...x selalu kita akan hidup senang.....dan x selalu org akan hidup susah..maka bila dah susah...cuba lah berusaha untuk menyenangkan diri...dan bila dan senang jgn lupa pandang ke bawah yer..kang tetiba dah tinggi sangat...pandang ke bawah gayat plak...tetiba jatuh ke bawah tanpa sebab kan.....

Jadi moral nya...sentiasa merendah diri wahai kengkawan yer....

p/s: tp ada org yg x puas hati bila org ni ada lebih sikit...tetiba dia rasa tergugat maka dia pun beli yg lagi up....canang sana sini...sms je lah benda2 camtu...nampak sangat kau kan bedah....


xoxo

10.6.11

Digi PostPaid vs PrePaid

hurm...tadi dok sembang2 ngan Mr A..psl nak tukar plan Digi sekarang ni...sekarang pakai digi prepaid...sangat lah penat n letih bila guna prepaid with blackberry...tiap2 minggu kena topap rm10...itu pun tah berapa kali topap seminggu..sebabnya..bukan setakat rm2 dia punya BB plan....blm kira sms..mms...voice call...video call....hurm....kalau kira2 sebulan mau pengsan plak kang....pehtu Mr A pi campur pulak ngan Maxis Berokben ni...dah jadi mcm rm200 >> hoh....giler ko kan...mati kutu pikir....sudah nya..kalau nak tukar plan Digi Prepaid pegi Postpaid maka berok akan di terminate kan serta merta....

Agak2nya lah kan....kalau amik postpaid ni...kita leh online thru pc ker??? x kena caj ke karang?? RM68 sebulan tu dia kata unlimited usage data....nak guna tuk BB tambah rm10..so jadinya RM78 sebulan....x termasuk voice call bagai kan....so kalau lah anda...anda pilih yg mana...postpaid or baik jer prepaid....and lagi satu pasal prepaid ni...Prepaid+BB ayok...bila x subscribe untuk Plan BB mmg tetiba tgk kdt RM0.00....terkejut kan...dah off semua ni...cuma whats app je x off sebab x tau nak off cam mana...emel tu pun kena off jugak ker....meaning by off tu adalah delete emel2 itu...ker???

So sekarang ni...sama ada topap n sentiasa renew plan BB ataupun tukar tepon bukan BB supaya x kena tolak kdt bila xnak renew or biar kan kdt RM0.00 dlm BB....sebab sekarang mmg agak rasa lemas n tercekik bila bil sampai...bil Maxis lah...sangat mahal kan...sekarang ni pun mcm kurang dah online kot pc....sebab nya...berok dah downgrade dari 6gb ke 1.5gb...x syok kan....

Tapi takut jugak guna Postpaid ni...sebab kang...bergayut x hengat plak.....tp mmg kompom kan x kena caj lain..takut kata unlimited..tp tetiba ada plak kena caj tambahan....

Lagi satu kesah...sekarang tgk benggong..sebab nak cari external qwerty keypad for BB..ada ke org jual??? agak2 berapa range RM dia yer??? sebab dah sakit jiwa bila kena guna tampar screen...tetiba ai rindu ngan JET ai...wah Mr A sekarang dah leh online siang2 kat UTAR...wifi....ngahahahaha....


xoxo